De zwaarbeladen finale leverde niet de thriller op waar door velen op gehoopt werd, maar wel een regelrechte masterclass van Nadal. Door Djokovic met 6-0 6-2 7-5 van Court Philippe Chatrier te blazen, won de illustere linkshander bovendien zijn 100e wedstrijd op het Franse gravel.
Hoewel de setstanden een enigszins vertekend beeld geven van de realiteit, is er geen twijfel over mogelijk dat Nadal verreweg de betere speler was. De Mallorcaan sloeg slechts 14 onnodige fouten in het 2 uur en 41 minuten durende gevecht. In de derde set was er een opleving aan de zijde van Djokovic, maar Nadal wist ook de beter spelende topseed in toom te houden.
Nadal won tevens voor de vierde keer in zijn loopbaan een major zonder één set te verliezen.
Roland-Garros
Roland Garros | Alexander Zverev - Stefanos Tsitsipas
11/06/2021 OM 12:54
Djokovic, die blijft staan op 17 Grand Stamtitels en één eindoverwinning op Roland Garros (2016), verloor op zijn beurt zijn eerste (afgeronde) wedstrijd van het jaar. De enige andere officiële nederlaag van de Serviër in 2020 kwam tegen Pablo Carreno Busta op de US Open, toen hij werd gediskwalificeerd na het veelbesproken incident met de geraakte lijnrechter.
Het duel markeerde het negende treffen van het duo in de finale op een major en de derde keer in de eindstrijd op Roland Garros. De combinatie van nagenoeg vlekkeloos spel van Nadal en een zeldzaam vlak optreden van Djokovic (52 onnodige fouten) in een grote wedstrijd, resulteerde niet in een onvergetelijke strijd, maar wel in een ontmoeting die de geschiedenisboeken in zal gaan vanwege het feit dat Nadal er het Grand Slamrecord (bij de mannen) van Federer mee evenaarde.

Highlights | Novak Djokovic - Rafael Nadal

Roland-Garros
Roland Garros | Rafael Nadal op verjaardag door naar derde ronde
03/06/2021 OM 21:42
Roland-Garros
Roland Garros | Barty geeft op door heupblessure, Linette door naar derde ronde
03/06/2021 OM 11:11