De gedwongen pauze geeft Eurosport, Home of the Grand Slams, de gelegenheid om in de rijke historie van de vier belangrijkste toernooien te duiken. De grootste sterren, Nederlandse hoogtepunten, bijzondere mijlpalen, opmerkelijke momenten en waanzinnige records passeren daarbij de revue.
Serena en Venus Williams behoeven nauwelijks introductie. De stempel die het illustere duo op tennissport heeft gedrukt is onmiskenbaar en onuitwisbaar. In 1997 verscheen Venus op het Grand Slamtoneel en een jaar later zette Serena de revolutie kracht bij. Anno 2020 staat het tweetal nog steeds op de baan en is een gezonde Serena in vorm nog steeds de beste speelster ter wereld. De teller van de familie Williams staat op dertig Grand Slamtitels. 23 voor Serena en 7 voor Venus. In het dubbelspel veroverde het koppel als team nog eens 14 majors. Het avontuur behoort zonder twijfel tot de meest indrukwekkende en bijzondere sportverhalen aller tijden.
Iedere tennisfan kent tot op zekere hoogte het verhaal van de zussen Williams, die in zware omstandigheden zijn opgegroeid en van jongs af aan zorgvuldig door vader Richard (en moeder Oracene) zijn opgeleid tot tennissters met als doel de lucratieve en traditionele tenniswereld te veroveren. Dat het project glansrijk is geslaagd is een understatement. De eerste Williams Grand Slamtitel werd gewonnen door Serena op de US Open in 1999. De meest recente op de Australian Open 2017, door een zwangere Serena. Haar tegenstandster in de finale: Venus.
Roland Garros
Tennis in tijden van corona: Rus stunt tegen Clijsters
21/04/2020 OM 10:57
Issue
Gezien hun vroege start in de jaren ’90 en langdurige loopbaan zijn de zussen Williams in vier verschillende decennia actief geweest op de WTA Tour. In die periode speelden zij dertig keer tegen elkaar, waarbij Serena met 18 zeges de leiding heeft. Op dit punt komt een vervelend issue om de hoek kijken waar de breed uitgemeten rivaliteit altijd last van heeft gehad: de onderlinge wedstrijden zijn negen van de tien keer geen tentoonstelling van het adembenemende powertennis, atletische vermogen en genadeloze zelfvertrouwen waar het duo bekend om staat, maar een weinig oogstrelend foutenfestival vol twijfels en slordigheden. Het is immers niet eenvoudig om met het mes tussen je tanden de aanval te openen op je zus.

Een historische finale verdient een zusterlijke omhelzing

Foto: Getty Images

Het is moeilijk kiezen uit de imposante gezamenlijke Grand Slamhistorie van de gezusters, bestaande uit 16 ontmoetingen (11-5 Serena) en negen finales (7-2 Serena). Aangezien de associatie met de snelle baansoorten gras en hardcourt voor de hand ligt, gaat de voorkeur uit naar het enige treffen ooit op het gemalen baksteen van Roland Garros, in de finale van 2002.
Totale heerschappij
Terwijl Venus verspreid over 2000 en 2001 vier Grand Slamtitels op haar naam schreef, was Serena er na haar US Openzege in 1999 niet in geslaagd door te pakken op de majors. In 2002 kwam daar verandering in. Het seizoen kende een valste start, aangezien Serena door een blessure de Australian Open aan zich voorbij moest laten gaan. Eenmaal genezen stelde ze orde op zaken. Eerst op de WTA tour en vervolgens op de Grand Slamtoernooien. Roland Garros werd het eerste station van wat later de ‘Serena Slam’ genoemd zou worden. Na Parijs won Serena in 2002 ook Wimbledon en de US Open en maakte ze op de Australian Open van 2003 de set compleet. In alle vier de finales was Venus de tegenstander. De Williams-greep op het mondiale tennis (inclusief de mannen) was nooit zo sterk als toen. Roland Garros 2002 was illustratief voor de hegemonie.

Serena in de zwarte versie van haar veelbesproken Kameroense outfit

Foto: Getty Images

Venus bereikte zonder setverlies de eindstrijd in Parijs. Haar niveau was destijds zo hoog dat de ondergrond geen doorslaggevende factor was. Serena, gehuld in één van de meest controversiële outfits in de tennisgeschiedenis (een groene jurk gebaseerd op het nationale voetbaltenue van Kameroen dat jaar), kende meer moeite onderweg naar de finale. In de halve eindstrijd werd titelverdedigster en nummer één van de wereld Jennifer Capriati in drie sets geklopt. Dat de finale geen lust voor het oog werd, maakt niet uit voor de geschiedenisboeken. De door Serena met 7-5 6-3 gewonnen wedstrijd maakte de overheersing van de zussen Williams in zekere zin officieel, omdat het resultaat tot gevolg had dat de eerste (Venus) én de tweede (Serena) plek op de wereldranglijst in handen van een Williams kwam. Het feit dat het tweetal hetzelfde presteerde op de WTA Rankings in 2010 maakte het reeds waanzinnige verhaal zo mogelijk nog legendarischer.
Hilarische prijsuitreiking
Met 49 toernooizeges heeft Venus uiteraard niet te klagen over haar carrière en behoort ze tot de beste speelsters aller tijden. Dat ze goed kan leven met het succes van haar zusje bleek tijdens de prijsuitreiking in Parijs. Terwijl Serena de Suzanne-Lenglen cup in ontvangst nam, snelde Venus naar de box voor de fotocamera van haar moeder. Ze koos vervolgens met een grote lach op het gezicht positie tussen alle fotografen om het historische moment eigenhandig vast te leggen.

Venus legt de zege van Serena vast op camera

Foto: Getty Images

Tennis
Tennis in tijden van corona: Djokovic meester in Melbourne
20/04/2020 OM 11:31
Tokio 2020
Olympische Spelen Tokyo 2020 | Bertens krijgt het zwaar bij sterk bezet vrouwen tennistoernooi
19/07/2021 OM 12:02