Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | "Leuk voor het publiek, zwaar voor de spelers" - Alex Corretja over avondpartijen

Mathieu Hilgersom

Geupdate 20/05/2022 om 10:56 GMT+2

Het publiek kan dit jaar voor het eerst genieten van volledige avondwedstrijden op Roland Garros. Wimbledon is hierdoor nog de enige Grand Slam die bewust geen partijen later op de dag plant. Eurosport-expert Alex Corretja legt uit hoe dit concept goed is voor de mensen op de tribune, maar misschien niet voor de spelers.

Álex Corretja over avondwedstrijden op Roland Garros

Foto: Eurosport

Het concept met avondpartijen in Parijs verschilt van die bij de Australian Open en de US Open. De organisatie kiest elke dag één hoofdpartij uit die vanaf 21.00 uur op het centre-court (het Philippe Chatrier stadion) wordt gespeeld. Deze wedstrijd krijgt dus alle aandacht.

Bizarre beelden

Vorig jaar paste Roland Garros dit concept al toe, maar vonden deze partijen vanwege de avondklok tijdens de coronacrisis deels plaats achter gesloten deuren. Het zorgde voor bizarre beelden. Zo werd het kwartfinaleduel tussen Novak Djokovic en Matteo Berrettini om 23:00 uur stilgelegd om het publiek naar buiten te laten gaan.
Dit jaar mag het publiek dus wel blijven bij de partijen laat op de dag. Volgens Corretja kunnen zij wel eens mooie onvoorspelbare wedstrijden gaan zien. De tweevoudig runner-up in Parijs denkt dat de verandering van het schema zorgt voor verrassingen door de wisselende omstandigheden en het gebrek aan hersteltijd voor de spelers.
picture

Tennis | Corretja onder de indruk van Alcaraz

Andere manier van spelen

"De verlichting is altijd wel een tricky ding. Ook vraagt het een andere manier van spelen. De bal stuitert lager en snel spelen is lastig, omdat het moeilijk is om winners te maken. Je moet veel dropshots gebruiken", legt Corretja uit.
Ook het tijdstip van spelen kan voor problemen zorgen. Wanneer het schema overdag uitloopt, begint de avondwedstrijd nog later. Het publiek moet apart betalen voor de avondwedstrijd. Dit betekent dat het Philippe Chatrier stadion eerst leeg moet zijn, voor het publiek weer naar binnen kan. Dit kan voor vertraging zorgen.
picture

AusOpen | Geniet mee van Corretja’s reactie na benutte matchpoint Nadal

Twee dagen uitrusten

"Zeker wanneer je tot laat een lange partij speelt, heb je meer tijd nodig om te herstellen", denkt de Spaanse Eurosport-expert. "Twee dagen uitrusten is dan heel weinig. Dit kan je later in het toernooi opbreken."
Het publiek is er wel mee gewonnen. "Ik denk dat het leuk is voor het toernooi en de mensen op de tribune. Dus leuk voor het publiek, zwaar voor de spelers."

WAAR KIJK JE?

Vanaf zondag 22 mei t/m zondag 5 juni gaan we los in Parijs als 's werelds beste tennissers zich verzamelen op het gemalen baksteen. Mis geen bal van dit tennisspektakel via de kanalen van Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie