Premium
Tennis

Rafael Nadal - Alexander Zverev

03:45:50

Herhaling
Vijf verhaallijnen om in de gaten te houden in Parijs
Preview op de halve finales bij de mannen: het is 13-0 voor Nadal
"Ga weg! Ga weg! Ga weg!” - Rune ontkent echter dat hij moeder van tribune stuurde
Iedere bal van iedere baan op het Parijse gravel zie je op discovery+
Dit liveblog wordt opgestart zodra Nadal en Zverev op de baan verschijnen om in te spelen. De eerste halve finale van de dag begint ‘niet voor 14:45 uur’, zoals dat officieel heet. In ons liveblog hoef je echter niets te missen. Later vandaag komen ook Marin Cilic en Casper Ruud in actie.
Roland-Garros
Roland Garros | De vijf beste ballen van Alcaraz in Parijs
15/06/2022 OM 11:51

Zverev kan niet verder en geeft op

Alexander Zverev heeft moeten opgeven aan het einde van de tweede set van de halve finale. De Duitser kwam terug op de baan, op krukken, om de umpire een hand te geven en Nadal te feliciteren. Daarna vertrok Zverev weer, vermoedelijk om verder behandeld te worden.

Roland Garros | Geblesseerde Zverev komt terug naar de baan om op te geven en Nadal te feliciteren

Zverev in rolstoel van de baan

Zverev is inmiddels in een rolstoel van de baan gegaan om behandeld te worden. Hij leek nog altijd veel pijn te hebben, waardoor het de vraag is of hij moet opgeven...

Roland Garros | Zverev in rolstoel van de baan na verzwikking van de enkel

Zverev geblesseerd!

Ach nee, precies op het moment dat de tiebreak in set twee een feit is, klapt Zverev door zijn enkel. Hij lijkt pijn te hebben. Veel pijn. Erg veel pijn… Nee toch?!

Zoveelste break!

Mede door drie dubbele fouten levert Zverev ook zijn service weer in! Het is nu aan Nadal om er 5-5 van te maken. Wordt hij opnieuw gebroken? Dan is de set voor Zverev. Wat een krankzinnige, rare set

Nadal weer gebroken

Ongelooflijk! Het dempertje valt uit het racket van Nadal en dan is hij het he-le-maal kwijt. Weer op voorsprong, toch weer gebroken. Een te scherpe smash luidt onheil in. Zwerev krijgt op 5-3 de kans om de tweede set te gaan uitserveren. Moet hij wel zijn servicegame winnen dus.

Zesde break in zeven games

Na Nadal is nu ook Zverev voor de derde keer deze set gebroken. En dus staat het weer 4-3. Hij slaat een framebal op zijn tweede service en daarmee is het gedaan. De bal gaat uit. Het woord is nu aan Nadal, die al vijf kwartier geen servicebeurt meer goed heeft afgerond. Hij deed dit voor het laatst om er 6-5 van te maken in de eerste set.

Zverev break voor

Het lukt Nadal maar niet om zijn service te behouden. Of hij nu op voorsprong of achterstand komt, zodra het er echt om gaat, komt hij in de problemen. Zverev hield tussendoor wel zijn eigen game en dus staat het 4-2, met de Duitser die mag opslaan.

Kwartet breaks

Het is een game om van te schrikken van Nadal. Hij maakt volop fouten en weet ook zijn tweede break niet vast te houden. Zverev profiteert en komt terug tot 202. Kan de Duitser nu voor het eerst, zoals bedoeld, op voorsprong komen?

Derde break op rij

Wow! Wat een rally. De derde break op rij wordt geforceerd door Nadal, maar hij en Zverev probeerden elkaar totaal te slopen met keiharde slagen en geplaatste ballen. Er wordt net iets te veel gevergd van Zverev, die het voor het afmaken had maar de bal nipt in de tramrails slaat.

Break alweer ongedaan

Ondanks een mooie voorsprong van 40-15 in zijn eigen game lukt het Nadal niet om zijn service te behouden. Zverev maakt diverse punten op rij en brengt de stand terug in evenwicht: 1-1. Dat scheelt nogal.

Nadal pakt gelijk door

De tweede set begint met een break voor Nadal. Op love zelfs!

Nadal pakt eerste set!

Zverev kwam onwijs goed uit de startblokken en kreeg in de tiebreak maar liefst vier setpunten op rij, maar toch is het Nadal die met 7-6(8) aan het langste eind trekt. Ongelooflijk! Na een set van anderhalf uur en enkele prachtige passings om zijn achterstand ongedaan te maken, is het Nadal die op voorsprong komt. De gravelkoning staat er na 91 minuten tennis precies op de momenten dat het moet.

5-5

Na een game van een klein kwartier staat het 5-5, wat aangeeft dat Zverev zijn service behoudt. Het kostte de Duitser grote moeite, want hij moest maar liefst drie keer een setpoint ongedaan zien te maken. Het lukte keer op keer, Nadal kon zijn kansen niet verzilveren. Dit had alles te maken met het goede spel van de Duitser op het moment dat de partij erom vroeg.

Bizar moment

Een bizar moment op 4-3 voor Zverev. Hij incasseert een break mede doordat hij zijn racket laat vallen terwijl hij een goede uitgangspositie heeft in een rally tegen Nadal. Het laten vallen en mishitten gebeurt verre van opzettelijk of uit frustratie, wat het alleen maar vreemder maakt. Zo staat het plots 5-4 voor Nadal.

Roland Garros | Zverev slaat bizar genoeg eigen racket uit zijn handen tijdens rally tegen Nadal

Beslissende fase eerste set

We gaan de beslissende fase in van de eerste set. Zverev schoot werkelijk uit de startblokken en kwam op eigen service nog totaal niet in de problemen, terwijl het bij Nadal wat moeite kostte om de motor warm te laten draaien. Maar het begin een beetje te draaien, getuige de dropshots en passeerslagen. 4-3 Zverev.

Zverev gelijk met een break

Nadal kwam in zijn eerste servicebeurt met 30-0 voor, maar daarna liep het spaak. De eerste break van de partij is direct voor Zverev. Wat blijkt dit waard?

We zijn begonnen!

De lange erelijst van Nadal op Roland Garros is 'eindelijk' opgelezen... dus we kunnen beginnen. En we zijn begonnen!

Dak dicht

Goedemiddag! Het is 14:45 uur en dus is het tijd om ons liveblog op te starten. Het regent in Parijs en niet te zuinig ook… maar er gaat gewoon getennist worden door Rafael Nadal en Alexander Zverev. Het court Philippe-Chatrier is namelijk van een dak voorzien en uitgerold. De halve finale kan op die manier ‘indoor’ gespeeld worden.

Achtergrond

Het was de ‘bedoeling’ dat Nadal in de halve finale tegenover wonderkind Carlos Alcaraz zou komen te staan, maar Zverev besliste anders. Voor het eerst sinds lange tijd lijkt Zverev zijn zaakjes tijdens een Grand Slam weer op orde te hebben, wat hem net als vorig jaar op het Parijse gravel doorgang tot de halve finale opleverde. En dat in de zware helft van het schema. Bij toernooiwinst kan Zverev zelfs voorbij Djokovic en Daniil Medvedev wippen onderweg naar de eerste plek op de wereldranglijst.
De grootste uitdaging voor de gouden medaillewinnaar van Tokyo 2020 wordt om koning Nadal uit zijn eigen paleis te jagen. De vraag is of Nadal op tijd hersteld is van zijn kwartfinale tegen Djokovic, waarin hij vier uur lang op de toppen van zijn kunnen moest spelen om de Serviër te verslaan.

Roland Garros | Nadal is nog net iets beter dan Djokovic onderweg naar halve finale

Pensioen

Dat lukte, maar Nadal is op zijn 35ste de jongste niet meer en iedere inspanning die hij moet leveren vergt een nieuwe investering en opoffering van zijn laatste krachten. De Spanjaard hintte er zelfs al diverse keren op dat zijn pensioen nu echt nadert, al weet je nooit of een volgende triomf weer een portie verse krachten aanboort.
Nadal versus Zverev belooft een intrigerende wedstrijd te worden, waarin Zverev gaat voor het bereiken van zijn tweede Grand Slam-finale en Nadal voor een historische 22ste Grand Slam-overwinning. Wie plaatst zich voor de finale? Het antwoord op die vraag volgt vrijdag, maar niet voor 14:45 uur.

Roland Garros | Bekijk de hoogtepunten van de kwartfinale tussen Rafael Nadal en Novak Djokovic

WAAR KIJK JE?

Vanaf zondag 22 mei t/m zondag 5 juni gaan we los in Parijs als 's werelds beste tennissers zich verzamelen op het gemalen baksteen. Mis geen bal van dit tennisspektakel via de kanalen van Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Roland-Garros
Tennis | Zverev laat van zich horen vanuit ziekenhuisbed: "drie enkelbanden gescheurd"
08/06/2022 OM 08:37
Roland-Garros
Roland Garros | Dit zijn de vijf beste punten van de mannen
06/06/2022 OM 10:48