Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | 5 conclusies na record Djokovic & statement Swiatek

David Avakian

Geupdate 12/06/2023 om 15:37 GMT+2

Roland Garros 2023 gaat de geschiedenisboeken in als één van de belangrijkste majors ooit. Novak Djokovic vestigde deze editie het all-time Grand Slam-record bij de mannen. Iga Swiatek maakte op haar beurt van de gelegenheid gebruik om een statement te maken.

Roland Garros | Djokovic schrijft historie met winst Grand Slam 23 - lost Nadal af als recordhouder

Djokovic verstevigt GOAT-status

Door zijn derde titel te veroveren op Roland Garros is de lange jacht van Djokovic op het belangrijkste tennisrecord geslaagd. De Serviër mag zich 23-voudig Grand Slam-kampioen noemen, recordhouder bij de mannen en lotgenoot van Serena Williams. De 36-jarige Djokovic was al de speler die de meeste weken als nummer één van de wereld (387 and counting) doorbracht, het andere belangrijke record.
Ook is hij nu de enige speler die alle vier de majors tenminste drie keer heeft gewonnen. Dat de Serviër de beste mannelijke tennisser aller tijden is valt al enige tijd niet te ontkennen. Met het winnen van Roland Garros 2023 heeft hij die status verder verstevigd.
In aanvulling op het record en de winnaarscheque van 2,3 miljoen euro heeft Djokovic de nummer één-positie terugveroverd op Alcaraz, zoals hij dat ook deed na winst op de Australian Open dit jaar. Bovendien is hij — niet voor de eerste keer — halverwege het vervolmaken van het Calendar Grand Slam. De eerstvolgende major is Wimbledon, het toernooi dat hij al zeven keer won en waar hij over drie weken de gedoodverfde favoriet is.
picture

Hoogtepunten Swiatek - Muchova - Roland-Garros

Swiatek stelt orde op zaken

Aan het begin van het toernooi werd gesproken over de nieuwe Big3 bij de vrouwen, met Iga Swiatek, Aryna Sabalenka en Elena Rybakina. Die drie speelsters vormen na Roland Garros de top3 op de WTA-ranglijst. Maar op de baan was het de Poolse die haar nummer één-positie kon verdedigen, door voor de derde keer het toernooi te winnen.
Sabalenka strandde in de halve finale tegen Karolina Muchova, die vervolgens uitstekend voor de dag kwam in de eindstrijd tegen Swiatek. Ze heeft nu vier Grand Slam-titels achter haar naam staan en dat op 22-jarige leeftijd. Pieken op het juiste moment is een kwaliteit die past bij grote sporters.
In aanloop naar Roland Garros was het niveau wisselvallig of konden concurrenten hun wil opleggen aan Swiatek. Maar tijdens het slotstuk van het gravelseizoen, op het grootst mogelijke podium, werd iedereen eraan herinnerd wie de baas is. Althans in ieder geval op het gemalen baksteen.
Of Swiatek er dit jaar wel in slaagt haar beste tennis te tonen op Wimbledon of dat het Londense gras weer vruchtbaar jachtgebied gaat zijn voor titelhouder Rybakina of collega-hardhitter Sabalenka is de grote vraag.
picture

Roland Garros | Alcaraz wordt geplaagd door kramp en verliest automatisch game aan Djokovic

Ook Alcaraz heeft grenzen

De tenniswereld kreeg waar het om vroeg in de halve finale op Roland Garros. Djokovic en Carlos Alcaraz troffen elkaar op een Grand Slam-toernooi. De eerste twee sets van hun breed uitgemeten kraker in de halve finale werden gelijk verdeeld en maakten de hoge verwachtingen waar. Maar naarmate de intensiteit opliep, begon het lichaam van de 20-jarige Spanjaard te haperen, met desastreuze gevolgen.
Vanaf het begin van de derde set verkrampte het hele lijf van de topseed en was hij niet langer opgewassen tegen Djokovic. Het tafereel was verdrietig, zeker tegen de achtergrond van het waanzinnige niveau van de eerste twee sets. Tegelijkertijd zal het een waardevolle les zijn voor Alcaraz en bewijs dat zelfs hij grenzen heeft.
Vlak voor het fysieke verval sloeg Alcaraz wel nog de bal van het toernooi. Noem het een mooi aandenken aan zijn eerste ontmoeting met een levende legende op een Grand Slam-toernooi. Ervan uitgaande dat de diverse lichaamskrampen weg zijn getrokken wanneer Wimbledon begint, kan er stilletjes gehoopt worden op een rematch, op het heilige gras van Centre Court. De rollen zullen omgedraaid zijn mocht het zover komen, met Djokovic als eerste reekshoofd en Alcaraz in de rol van achtervolger.
picture

Roland Garros | Alcaraz verslaat wetten van zwaartekracht en maakt onmogelijk punt tegen Djokovic

Jagers missen doel

Een groep toppers bij zowel de mannen als de vrouwen had het vizier op scherp staan aan de vooravond van Roland Garros. Het doel werd echter niet getroffen. Met name de reeds genoemde Sabalenka, Rybakina en Alcaraz schieten te binnen. Zij lagen ogenschijnlijk op koers om respectievelijk Swiatek en Djokovic de voet dwars te zetten, maar kwamen bedrogen uit.
Sabalenka won eerder dit jaar wel de Australian Open en kon op Roland Garros Swiatek na 62 weken van de nummer één-positie stoten, maar liet een matchpoint liggen tegen Muchova in de halve finale. Tot een directe confrontatie met de Poolse kwam het helaas niet. Rybakina moest op haar beurt ziek de handdoek in de ring gooien gedurende de eerste week.
Het lot van Alcaraz werd hierboven beschreven. Ook zijn collega’s waren niet in staat een doorbraak te forceren, al bewees Casper Ruud met een tweede finale op rij in Parijs — naast de finale op de US Open vorig jaar — dat hij zichzelf kansen blijft geven om een keer toe te slaan op Grand Slam-niveau. Voor nu is het aan de jagers om te evalueren en de messen te slijpen voor een volgend offensief.
picture

Hoogtepunten Griekspoor - Hurkacz - Roland-Garros

Wisselend succes Nederlanders

Het enkelspeltoernooi verliep niet zoals gehoopt werd voor de Nederlandse troeven. Botic van de Zandschulp was als 25ste geplaatst, maar strandde in de eerste ronde tegen quailfier Thiago Agustin Tirante, een Argentijn die voor het eerst in het hoofdschema stond op een major. De nederlaag was minstens zo zuur als de voetblessure waar de nummer één van Nederland al enige tijd mee kampt.
Prioriteit is het laten herstellen van de kwetsuur en terug te keren wanneer hij pijnvrij de baan op kan. Beter nieuws was er voor Tallon Griekspoor. De geboren Haarlemmer had een goede kans om te winnen van Poolse topper Hubert Hurkacz in de tweede ronde, maar ging na bijna vijf uur zwoegen in vijf sets ten onder. Ook in de eerste ronde speelde hij een vijfsetter. Positief is dat zijn lange tijd instabiele voet kennelijk sterk genoeg is om meerdere marathonpartijen af te werken in korte tijd.
In het dubbelspel schopte Matwé Middelkoop het met partner Andreas Mies tot de halve finale. Voor het zilverwerk wenden we de blik als vanouds tot het rolstoeltennis, waar Diede de Groot en Niels Vink winnaarstrofeeën in ontvangst namen.
picture

Roland Garros | Tennissters raken ballenmeisje en worden gediskwalificeerd

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie