Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | WIlander dicht Iga Swiatek zeven of acht titels toe, maakt vergelijking met Nadal

Bauke van Elk

Geupdate 27/05/2024 om 10:44 GMT+2

Mats Wilander voorziet de komende jaren dominantie voor Iga Swiatek op Roland Garros. De 22-jarige verschijnt in absolute topvorm aan de start van de Grand Slam na winst op gravel in Madrid en Rome. Het zou niet de eerste keer zijn dat Swiatek beslag legt op de titel, de Poolse won in Parijs drie van de laatste vier edities.

Roland Garros | Swiatek in drie sets te sterk voor Muchova in spectaculaire finale

Eurosport-expert Mats Wilander ziet in Iga Swiatek de duidelijke favoriet voor Roland Garros van dit jaar. De mondiale nummer één verschijnt als regerend kampioen in Parijs en vergrootte haar dominantie verder. Na het behalen van de winst in Madrid en Rome ziet Wilander een verdere ontwikkeling van Swiatek op de ondergrond.
“Hoe meer ik haar zie spelen, hoe meer ik onder de indruk raak van haar spel,” aldus de Zweed. “Sommige dagen zie je bepaalde beperkingen, vooral als de omstandigheden slecht zijn voor haar. Er zijn heel weinig toernooien die niet te doen zijn voor haar, en al helemaal geen speelsters die haar slecht liggen.’’
picture

Roland Garros | Swiatek in drie sets te sterk voor Muchova in spectaculaire finale

Prestaties op gravel helpen voor andere toernooien

Volgens Wilander is het zelfvertrouwen hetgeen wat de Poolse onverslaanbaar lijkt te maken, iets wat haar ook sterker maakt op andere ondergronden. “Al die graveltoernooien winnen en zo twee, drie stappen voor zijn op Sabalenka en Elena Rybakina en alle andere vrouwen die achter haar staan, dat gaat haar ook helpen op andere ondergronden.”
"Om Iga te verslaan op gravel, zeker in een damestoernooi met best-of-three sets, kan ze Aryna Sabalenka tegenkomen die een ongelofelijk uur tennis speelt. Plotseling staat Iga een set en misschien een break met 2-4 achter. Dan ben je nog maar tien minuten verwijderd van verlies, zelfs als je zelf niet slecht speelt.” Toch is bestaat er volgens Wilander slechts een hele kleine kans dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren.
picture

Miami | Bijzondere uitschakeling Iga Swiatek - fraaie reeks ten einde na 10 kwartfinales op rij

Vergelijking Nadal

Met de bijnaam ‘The Queen of Clay’ lijkt niemand Swiatek te kunnen stoppen in Parijs. Met 77 winstpartijen in 87 wedstrijden op gravel moeten de tegenstanders van goeden huize komen willen ze de kampioene willen onttronen. Haar toernooizeges in Rome en Madrid waren allebei indrukwekkend door grote uitdaagster Sabalenka in beide finales te verslaan.
Met vier Grand Slams op haar naam, Swiatek won namelijk ook de US Open 2022, ziet Wilander een Rafael Nadal-scenario voor zich als hij het heeft over absolute dominantie op deze ondergrond. “Ik denk dat Iga favoriet is zoals Rafa al die jaren is geweest,” zegt hij. “Nadal was altijd de favoriet en won veertien keer. Als Iga fit blijft, denk ik dat ze zeven of acht keer de Roland Garros wint.”
picture

Roland Garros 2022 | De vijf beste slagen van Rafael Nadal

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+. Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie