Toch is Murray nog niet klaar om te zeggen dat Alcaraz de rol van nummer 1 van de wereld definitief heeft overgenomen. Volgens de Brit is de soap rondom Novak Djokovic en zijn vaccinatiestatus van invloed geweest op de prestaties van Alcaraz.
"Ik denk dat een aantal van zijn resultaten geholpen is doordat Novak Djokovic niet kon spelen dit jaar, bijvoorbeeld in Australië. Er zal altijd een tijd komen dat er een einde komt aan een generatie of carrière, maar Novak kon ook niet op de US Open spelen en is waarschijnlijk nog altijd de beste speler ter wereld. Ik denk dat dit de resultaten van Alcaraz wel een beetje beïnvloed heeft", aldus de tweevoudig WImbledon kampioen.

Tijd voor nieuwe generatie

Tennis
Tennis | Australiërs boos op Kyrgios die lucratief Saoedisch toernooi verkiest boven Davis Cup
GISTEREN OM 16:10
Volgens Murray ligt de situatie voor de jonge spelers anders nu de grote vier niet meer een heel seizoen in topvorm kunnen zijn: "De beste spelers worden ouder en spelen veel minder wedstrijden. Ze doen niet mee aan alle toernooien en dat biedt kansen aan alle andere spelers. De generatie die nu tussen de 25 en 28 jaar oud is, streed nog tegen Djokovic, Federer en Nadal toen die in hun twintiger jaren zaten. Dat gebeurt nu niet veel meer met de jonge generatie en daar profiteren ze van."
Murray ziet drie jonge spelers die er wat hem betreft uitspringen: "Alcaraz heeft een ongelofelijk jaar gehad en ik denk dat ook Stefanos Tsitsipas het geweldig gedaan heeft. Felix Auger-Aliassime gaat misschien wel drie weken achter elkaar winnen in Florence, Antwerpen en Basel en begint er ook behoorlijk aan te komen."
Toch is Murray niet verbaasd over de nieuwe generatie die het stokje overgenomen lijkt te hebben. Het werd eindelijk wel eens tijd, zo vindt de Brit: "Dit is wat moet gebeuren wat mij betreft. Het is normaal wat er nu gaande is."

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Tennis
Tennis | Wilander benadrukt deelname Djokovic in Melbourne - "Overwinning voor de tennissport"
GISTEREN OM 14:39
Tennis
Tennis | Nadal over G.O.A.T-discussie: "Beschouw mezelf niet als de beste ooit"
GISTEREN OM 14:05