Er is een belangrijke periode aangebroken voor Daniil Medvedev. De Russische wereldranglijstaanvoerder heeft de komende tijd veel punten te verdedigen. Een jaar geleden had hij een geweldige vorm en wist toen het toernooi van Toronto en de US Open te winnen. Op het toernooi van Montreal wist hij de halve finales te behalen.
Omdat ATP-punten een jaar geldig zijn, is het zaak voor Medvedev om ook dit jaar goed voor de dag te komen in Noord-Amerika. Mocht hij in een van de drie toernooien er vroeg uitvliegen dan verliest hij een karrenvracht aan punten. Kort gezegd heeft Medvedev in Noord-Amerika meer te verliezen dan te winnen.
Tennis
Tennis | Kyrgios maakt landgenoot en vijand Tomic belachelijk op Twitter - "Ongelofelijk"
12 UUR GELEDEN
Medvedev is in goed begonnen aan zijn Noord-Amerikaanse tour. Hij won het ATP-250 toernooi in Los Cabos door in de finale Cameron Norrie te verslaan. De zege betekende zijn eerste toernooiwinst sinds zijn triomftocht op de US Open vorig jaar.

Hoe ziet de wereldranglijst eruit?

De Rus heeft op de wereldranglijst een duidelijke voorsprong op zijn concurrenten, maar kan die snel kwijtraken als hij punten morst de komende weken. In de komende drie toernooien heeft hij namelijk 3360 punten te verdedigen
1. Daniil Medvedev - 7875 punten
2. Alexander Zverev - 6760 punten
3. Rafael Nadal - 5620 punten
4. Carlos Alcaraz - 5035 punten
5. Stefanos Tsitsipas - 5000 punten
6. Novak Djokovic - 4770 punten

Hoe lang blijft Medvedev nummer één?

Medvedev mocht niet meespelen op Wimbledon dit jaar omdat hij als Rus werd buitengesloten als straf voor de Russische inval in Oekraïne. De ATP en WTA besloten na deze beslissing van de Britse organisatie geen punten toe te kennen op Wimbledon. Deze beslissing pakt voor Medvedev goed uit. Hij verloor een stuk minder punten dan zijn concurrenten aangezien hij dat jaar ervoor slechts de vierde ronde haalde.
Zoals gezegd is nu wel een cruciale periode voor hem aangebroken. Van zijn 7875 punten die hij de afgelopen 12 maanden bij elkaar heeft verdiend, haalde hij 4150 punten tussen augustus en het einde van het jaar. Als Medvedev niet oplet kan hij dus een vrije val maken op de ranglijst.
Zijn toernooiwinst in Los Cabos betekent wel dat hij in ieder geval genoeg punten heeft verdiend om na de US Open op nummer één te staan. Met ieder goed resultaat komt een seizoen als ranglijstaanvoerder afsluiten dichterbij voor de Rus.

Hoe zit het met de concurrentie?

Een groot voordeel in de strijd om de nummer één-positie is voor Medvedev het ontbreken van stabiele concurrentie. Veel van zijn concurrenten laten om verschillende redenen toernooien schieten, waardoor ook zij geen punten winnen.
Alexander, ‘Sascha’, Zverev zit al maandenlang thuis na zijn blessure aan zijn enkelband die hij opliep in de halve finale van Roland Garros. Gisteren liet hij via Instagram weten dat hij weer traint, maar of een snelle terugkeer erin zit is nog onduidelijk.
Ook Rafa Nadal kampt met blessures. De Spanjaard die de Australian Open en Roland Garros won, moest op Wimbledon in de halve finales opgeven. Hij zou in Montreal starten in voorbereiding op de US Open, maar hij moet dat toernooi aan zich voorbij laten gaan door een 'pijntje'.
Ook Novak Djokovic moet noodgedwongen thuisblijven. Hij gaat niet naar Noord-Amerika omdat hij het land niet in mag vanwege zijn vaccinatiestatus. De Verenigde Staten en Canada laten alleen gevaccineerde buitenlanders toe in hun land, waardoor Djokovic achter het net vist. Hoewel Djokovic traint alsof hij wel zou mogen starten, lijkt het een illusie dat hij eind deze maand op Flushing Meadows tennist.

Wie maakt het meeste kans om Medvedev in te halen?

Voor Rafa Nadal lijkt een kans weggelegd om Medvedev in te halen. Hij sloeg de afgelopen jaren de Noord-Amerikaanse wedstrijden over en heeft dus niets te verliezen. Mocht hij volgende week toch spelen in Cincinnati en het goed doen op de US Open dan lijkt hij de aangewezen persoon te zijn om het jaar af te sluiten als beste van de wereld.
Ook Carlos Alcaraz en Stefanos Tsitsipas zijn kanshebbers voor de nummer één-positie. Tsitsipas behaalde op de ATP-toernooien van Canada en Cincinnati nog de halve finale, maar heeft voor de rest van het jaar weinig punten meer te verliezen.

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Tel Aviv Watergen Open
Tennis | Djokovic hongerig naar nieuw succes - "Extra motivatie na lange afwezigheid"
13 UUR GELEDEN
Tennis
Tennis | Swiatek boos op WTA en ITF - "Ben zeer teleurgesteld in beide bonden"
15 UUR GELEDEN