Het was uitgerekend Arantxa Rus die het bal mocht openen op het Italiaanse gravel, waar alle ogen van de tenniswereld op gericht waren. De nummer twee van Nederland kwam uit tegen Donna Vekic in de eerste officiële tenniswedstrijd (hoofdtoernooi) in vijf maanden. De Kroatische had weliswaar geen kind aan de nummer twee van Nederland (6-1 6-2), maar Rus kan toch zeggen onderdeel te zijn geweest van een historische wedstrijd, de eerste in het coronatijdperk.
Het vorige WTA-toernooi dateert van maart, toen evenementen nog onder gebruikelijke omstandigheden werden gespeeld. Tegenwoordig is tennissen alleen mogelijk onder strenge voorwaarden. Zo speelden Vekic en Rus voor een handvol toeschouwers, die bovendien gepaste afstand bewaarden. Ook worden regelmatig temperatuurmetingen gedaan en raken de spelers elkaar louter aan met hun tennisrackets in Palermo, waar overigens een speler uit de kwalificaties positief werd getest op corona, uit het toernooi werd gehaald en in quarantaine werd geplaatst. Handdoeken worden niet rondgebracht en handtekeningen en fotomomenten zijn uitgesloten.
Australian Open
Hoogtepunten Garin - Martinez - Australian Open Hoogtepunten
EEN UUR GELEDEN
Ook contact met de media verloopt anders. In plaats van een volle perszaal, kregen spelers te maken met een videoconferentie. ‘Het was zeker een beetje vreemd. Ik was erg nerveus van tevoren en nog meer op de wedstrijddag zelf’, vertelde Vekic achteraf. Maar na twee games kon ik ontspannen en mijn concentratie vinden. ‘Ik ben blij dat ik niet ben vergeten hoe ik moet tennissen, wedstrijden moet spelen en winnen. Een opluchting.’
Spektakel
De show op de eerste speeldag werd gestolen door thuisspeelsters Sara Errani en Jasmine Paolini. Beide speelsters wonnen een marathonpartij, waardoor er tot na middernacht doorgespeeld moest worden. Wildcardspeelster en voormalig Roland Garrosfinaliste Errani had 2 uur en 58 minuten nodig om afstand te nemen van Sorana Cirstea, terwijl Paolini een verrassende zege boekte op de Russin Daria Kasatkina. Het duel nam 3 uur en 9 minuten in beslag en telde maar liefst 50 breekkansen.
Madrid
Terwijl de ballen in Italië inmiddels over en weer vliegen, melden Spaanse media dat het prestigieuze gedeelde ATP/WTA-toernooi van Madrid niet gehouden zal worden. Het gravelevenement, waarbij Kiki Bertens titelhouder is, staat gepland in de week direct na de US Open (13-20 september). Aangezien de situatie met het virus in het land opnieuw verslechtert, hebben gezondheidsinstanties geadviseerd het toernooi niet te houden op de genoemde data.
‘Naar aanleiding van het advies van de betreffende gezondheidsorganisaties en gegeven de moeilijke situatie door het coronavirus (met een aanzienlijke toename in besmettingen in Madrid en Spanje), analyseren en evalueren de organisatoren van het toernooi alle opties, waarbij het garanderen van veiligheid van alle betrokkenen bij het evenement centraal staat’, zo luidde een deel van de officiële verklaring van de Mutua Madrid Open.
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf grootste toverballen van dag drie in Melbourne
EEN UUR GELEDEN
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf grootste toverballen van dag drie in Melbourne
EEN UUR GELEDEN