De integriteitsorganisatie van het tennis bevestigt dat de tweevoudig Grand Slam-winnares voorlopig is geschorst, omdat ze de anti-doping regels heeft geschonden. Een positieve dopingtest is dus de directe oorzaak van die overtreding.
Halep was bezig aan een sterke wederopstanding op de WTA-ranglijst en staat op dit moment negende van de wereld. In juli bereikte ze zelfs nog de halve finale op Wimbledon. Op de desbetreffende US Open van dit jaar werd Halep echter al in de eerste ronde uitgeschakeld door de Oekraïense Daria Snigur.

US Open | Halep verliest in eerste ronde verrassend van nummer 124 van de wereld

Tennis
Tennis | Australiërs boos op Kyrgios die lucratief Saoedisch toernooi verkiest boven Davis Cup
GISTEREN OM 16:10

Statement Halep

In een statement op Twitter reageert de 31-jarige Halep op de voorlopige schorsing. "Vandaag begint het moeilijkste gevecht uit mijn leven, een gevecht om de waarheid. Ik ben op de hoogte gebracht van een positieve test op Roxadustat, in een extreem lage hoeveelheid. Het is de grootste shock uit mijn leven."
"Ik heb mijn hele carriere nog nooit over valsspelen nagedacht en het gaat ook tegen al mijn normen en waarden in. Ik voel me erg verward en verraden in deze oneerlkje situatie. Ik ga tot het einde blijven vechten en ik ga bewijzen dat ik nooit bewust doping heb gebruikt, de waarheid zal uitkomen."

Roxadustat

Roxadustat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van bloedarmoede, dat de aanmaak van erytropoëtine (EPO) verhoogt door de aanmaak van hemoglobine en rode bloedcellen te stimuleren. Roxydustat wordt vaak gebruikt door dialysepatiënten. Daarom is het gebruik ervan in professionele sport ten strengste verboden.
Inname via een pil zou een verhoging van het zuurstofgehalte in het bloed als gevolg kunnen hebben, wat zou zorgen voor een grotere aerobe weerstand. Hierdoor zou een atleet minder snel vermoeid kunnen raken, zowel tijdens trainingen als in wedstrijden.

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Tennis
Tennis | Wilander benadrukt deelname Djokovic in Melbourne - "Overwinning voor de tennissport"
GISTEREN OM 14:39
Tennis
Tennis | Nadal over G.O.A.T-discussie: "Beschouw mezelf niet als de beste ooit"
GISTEREN OM 14:05