Iga Swiatek is sinds vandaag de officiële nummer één van de WTA-ranglijst. De Poolse kon die titel al een aantal weken claimen, maar sinds het uitkomen van de nieuwe ranglijst staat ze daadwerkelijk bovenaan de lijst. Ash Barty, die meer dan twee jaar lang de ranglijst aanvoerde, maakte twee weken geleden bekend dat ze stopt met professioneel tennissen.
Over de nieuwe nummer één zegt Henin: “Iga zal moeten voorkomen dat ze de druk voelt om als ‘s werelds beste elke wedstrijd te moeten winnen. Ze moet haar plek zien als een privilege en dat ze de plek niet gestolen heeft.” Henin weet waar ze het over heeft want zij voerde de WTA-ranglijst 117 weken aan.
“Swiatek zal moeten proberen om wat meer autoriteit te krijgen op de baan”, zegt ze over de nieuwe rol van de jonge, twintigjarige speelster. “Ze wil soms zo graag winnen waardoor ze de controle over haarzelf verliest. Beetje bij beetje zal ze meer ervaren en meer volwassen worden.”
Roland-Garros
Roland Garros | "Leuk voor het publiek, zwaar voor de spelers" - Alex Corretja over avondpartijen
11 MINUTEN GELEDEN

Tennis | “Ik kan me heel goed voorstellen dat Barty stopt” - ervaringsdeskundige Henin over pensioen

Stoppen Barty groot verlies voor de sport

Henin ziet het als een groot verlies dat Barty haar racket aan de wilgen hangt. “Barty had als tennisster zoveel creativiteit en was een bijzonder complete speelster. Daarnaast was ze ongelooflijk constant.” Toch begrijpt Henin de keuze om te stoppen wel. Henin verraste zelf ook vriend en vijand door in 2008 op 27-jarige leeftijd voor het eerst stopte met tennis. Ook zij was toen de nummer één van de wereld.
Ze heeft een sterk karakter
Henin gelooft dat Swiatek een goede opvolgster kan zijn van de Australische. “Ze heeft veel charisma. Ze houdt er ook van om voor publiek te spelen. Ze zal nu voor de grote titels moeten gaan.” De twintigjarige Poolse won in 2020 verrassend Roland Garros, maar speelde daarna geen Grand Slam-finales meer. “Ze heeft een sterk karakter dus ik hoop dat ze een goede nummer één gaat zijn.”

Sunshine Double

Swiatek won zaterdag haar tweede masterstitel op rij. Na het toernooi van Indian Wells op haar naam te hebben geschreven, was ze ook in Miami de beste. Alleen Steffie Graf, Kim Clijsters en Victoria Azarenka gingen Swiatek voor door de ‘Sunshine Double’ te pakken.

Miami | Nummer één Swiatek schuift Osaka simpel opzij in finale en houdt zegereeks in stand

WAAR KIJK JE?

Roland Garros begint 22 mei en twee weken lang zie je prachtig graveltennis op Eurosport. Wil je echt geen enkele rally missen? Stream dan via discovery+.
Roland-Garros
Roland Garros | "Revanchegevoelens maken van Novak Djokovic de favoriet" - Mats Wilander
20 UUR GELEDEN
Roland-Garros
Roland Garros | “Ben niet bang om te zeggen: ik ben klaar voor Grand Slam-winst” - Alcaraz wil toesl
20 UUR GELEDEN