Tennis

Column | Agassi 50 jaar!

Deel dit via
Kopiëren
Deel dit artikel

Agassi is zijn fans dankbaar

Foto: Eurosport

DoorDavid Avakian
01/05/2020 om 09:15 | Bijgewerkt 01/05/2020 om 09:41

2020 is niet het Olympische sportjaar geworden waar zo reikhalzend naar werd uitgekeken. Het niets en niemand ontziende coronavirus heeft de wereld tot een halt gebracht. Ook de tennissport is zwaar getroffen en ligt (tenminste) tot 13 juli stil.

De gedwongen pauze geeft Eurosport, Home of the Grand Slams, de gelegenheid om in de rijke historie van de vier belangrijkste toernooien te duiken. De grootste sterren, Nederlandse hoogtepunten, bijzondere mijlpalen, opmerkelijke momenten en waanzinnige records passeren daarbij de revue.

In de persoon van Andre Agassi is één van de beste tennissers aller tijden 50 jaar geworden. Met zijn razendsnelle spel, rebelse gedrag en variërende kleding- en haarstijlen drukte de Amerikaan twintig jaar lang - van 1986 tot 2006 - een stempel op het mondiale toptennis. Het avontuur staat voortreffelijk beschreven in zijn explosieve autobiografie Open uit 2009. Agassi onthulde zijn haatgevoelens voor tennis, erkende overmatig drugsgebruik tijdens zijn loopbaan en het om de tuin leiden van de autoriteiten bij een positieve dopingtest. Zijn jeugd en huwelijk met Steffi Graf komen ook rijkelijk aan bod, waarnaast meer dan genoeg pagina’s overblijven voor de successen op de baan. Dat is maar goed ook, aangezien er weinig tennissers zijn die hetzelfde hebben gepresteerd als Agassi. Hij won tenminste één keer alle majors, Olympisch goud, de ATP Finals en Davis Cup. Daarnaast was Agassi in totaal meer dan honderd weken nummer één van de wereld.

Tennis

#YouSayWePlay | Lendl bezorgt McEnroe pijnlijkste nederlaag

15 UUR GELEDEN

Agassi tijdens een presentatie van zijn autobiografie

Foto: Eurosport

Van Connors tot Federer & Nadal

De rivaliteit met Pete Sampras was ook een belangrijk onderdeel in de loopbaan van Agassi. Het imponerende serve & volley spel van Sampras contrasteerde met de explosiviteit van Agassi vanaf de baseline. Sampras beschikte over de beste opslag aller tijden, terwijl de kwaliteit van Agassi’s return alleen door Novak Djokovic wordt geëvenaard. Agassi startte zijn profcarrière als tiener en speelde lang genoeg door op het hoogste niveau om zowel een US Open vijfsetter tegen Jimmy Connors te kunnen meemaken in de jaren tachtig als setwinst tegen Rafael Nadal in 2005. Ook de 11 ontmoetingen (drie overwinningen) met Roger Federer zijn memorabel, waarbij in het bijzonder de US Openfinale van 2005 (vier sets zege voor Federer) en kwartfinale van 2004 (vijf sets zege voor Federer) prachtige herinneringen aan de laatste actieve jaren van Agassi vormen.

Roland Garros 1999

Hoogtepunten zijn er genoeg bij Agassi en dat maakt kiezen niet gemakkelijk. Maar om het jubileum van deze unieke speler te vieren, blikken we terug op Roland Garros 1999, het podium voor een belangrijk moment in de tennishistorie. In de finale in Parijs dat jaar keerde Agassi een gigantische achterstand in de finale om en voegde hij de enige ontbrekende trofee toe aan zijn uitpuilende prijzenkast. De Oekraïner Andrei Medvedev was de tegenstander en het duo had opmerkelijk genoeg een bijzondere band opgebouwd in aanloop naar het toernooi. Het hele verhaal met beelden en commentaar van de hoofdrolspelers is te beleven in deze fraaie clip.

Bekijk hieronder ook een uitgebreide samenvatting van de heroïsche comeback van Agassi.

Agassi is nooit voor langere tijd van het tennistoneel verdwenen. De afgelopen jaren heeft de winnaar van zestig toernooien zelfs zijn debuut als coach gemaakt, in eerste instantie van niemand minder dan Novak Djokovic en later aan de zijde van Grigor Dimitrov.

Agassi als coach van Djokovic op de Australian Open 2018

Foto: Eurosport

Ook is Agassi na zijn pensioen een graag geziene gast op de tribunes bij grote toernooien. Onvergetelijk werd zijn bezoek aan Wimbledon 2012, toen hij als ex-kampioen en lid van de AELTC vanuit de Royal Box toe mocht kijken hoe Mikhail Youzhny werd ontmanteld door Federer. De wanhopige Rus zag Agassi zitten en deed op ludieke wijze een beroep op zijn expertise.

Tennis

#YouSayWePlay | Spectaculaire stunt tiener Chang tegen nummer één Lendl

GISTEREN OM 13:20
Tennis

#YouSayWePlay | Noah wint Roland Garros | Henin beëindigt reeks Williams

26/05/2020 OM 08:54
Gerelateerde onderwerpen
Tennis
Deel dit via
Kopiëren
Deel dit artikel

Laatste nieuws

Tennis

#YouSayWePlay | Lendl bezorgt McEnroe pijnlijkste nederlaag

15 UUR GELEDEN

Nieuwste video's

Tennis

Players Cut | Social media hoogtepunten van Halep

00:01:00

Meest populair

Wielrennen

Kop over Kop | Lockdown Editie 27 mei 2020

16 UUR GELEDEN