De ATP en WTA brachten hun herziene toernooikalender uit, vlak na de aankondiging dat de US Open in sterk aangepaste vorm doorgang zal vinden op de originele data (31 augustus tot en met 13 september). Inmiddels heeft ook de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, groen licht gegeven om het evenement te houden onder de voorgestelde strenge veiligheidsvoorwaarden.
Wimbledon
Hoogtepunten Ugo Humbert - Casper Ruud - Wimbledon
13 MINUTEN GELEDEN
Het Amerikaanse Grand Slamtoernooi zal zonder fans gespeeld worden, de schema’s in het dubbelspel zijn verkleind en de mix-, junioren- en rolstoeltoernooien komen geheel te vervallen. Naast verplichte coronatests, hebben andere maatregelen onder andere invloed op het spelersverblijf, kleedkamergebruik, omvang van entourages, media-aanwezigheid, de hoeveelheid ballenmensen, vervoer en officials op de baan.
Roland Garros met publiek
Op de nieuwe toernooikalender is Roland Garros, dat reeds verplaatst was naar september, nog een week opgeschoven. Het Grand Slamtoernooi in de Franse hoofdstad zal nu op 27 september aanvangen. Anders dan op de US Open zal Roland Garros ‘absoluut niet achter gesloten deuren’ plaatsvinden, aldus de Franse tennisbond. Ook zal er in Parijs wél een kwalificatietoernooi gehouden worden. Om de klap van het wegvallen van het kwalificatietoernooi in New York te verzachten, wordt een bedrag van ongeveer zes miljoen euro gereserveerd om de gedupeerde spelers financieel te compenseren.

De Franse tennisbond is voornemens mét publiek te spelen op Roland Garros in 2020

Foto: Getty Images

Terwijl de verwachte inkomstendaling op de US Open tachtig procent bedraagt ten opzichte van 2019, is de prijzenpot van zo’n zestig miljoen dollar grotendeels intact gebleven. De opgebouwde financiële buffers van het toernooi staan het volgens de organisatoren toe een dergelijk ruim verlies eenmalig te lijden.
Een bijzonderheid op de nieuwe kalender is de verhuizing van het grote gecombineerde ATP/WTA-toernooi van Cincinnati (Ohio) naar New York, waar het prestigieuze evenement direct voorafgaand aan de US Open op de banen van Flushing Meadows plaats zal hebben. Door alle spelers en betrokkenen voor langere tijd op één plek te houden, wordt de kans op verspreiding van het virus verkleind. Een ander opmerkelijk detail is de planning van het kleine ATP 250-toernooi van Kitzbühel tijdens de tweede week van de US Open, waarbij de ATP de regel heeft gesteld dat top10-spelers niet de voorkeur mogen geven aan het Oostenrijkse toernooi en alleen mogen afreizen naar het evenement nadat ze de US Open hebben gespeeld en reeds hebben verloren.
Twijfel bij spelers
De meningen over het laten doorgaan van de US Open en hervatten van de tour zijn verdeeld. Er zijn topspelers die zich zorgen maken over hun gezondheid en niet aandringen op snelle besluiten, maar ook mindere goden die de toernooien hard nodig hebben om financieel op de been te blijven. In de persoon van zesvoudig kampioene Serena Williams heeft de US Open in ieder geval een sterke bondgenoot gevonden.
Simona Halep is geen fel tegenstander van de plannen van de Amerikaanse tennisbond, maar heeft op basis van de nu bekende feiten besloten het risico niet te nemen. ‘Ik wil onderstrepen dat mijn beslissing niet in beton gegoten is’, voegde de Roemeense wel toe aan haar verklaring. Ook Novak Djokovic, Rafael Nadal, Petra Kvitova en nummer één van de wereld Ashleigh Barty hebben zorgen geuit, maar nog geen knopen doorgehakt.
Kvitova: ‘Ik feliciteer de US Open met het harde werk en de visie om de spelersveiligheid centraal te stellen bij de maatregelen. Hopelijk zullen de statistieken en reisbeperkingen blijven verbeteren, zodat het maken van een beslissing gemakkelijk zal blijken.’
Aanzienlijk minder enthousiast is Nick Kyrgios, die via twitter zijn frustratie richtte op nieuwbakken ATP-voorzitter Andrea Gaudenzi. Volgens de ontevreden Australiër heeft de Italiaan niet voldoende de belangen van de spelers behartigd…
Wordt vervolgd…
Wimbledon
Hoogtepunten Karolina Pliskova - Tereza Martincova - Wimbledon
28 MINUTEN GELEDEN
Wimbledon
Wimbledon | Djokovic zonder problemen voorbij Kokkanikis
EEN UUR GELEDEN