Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Olympische Spelen Tokyo 2020 | Djokovic wil in Japan eerste stap zetten richting Golden Slam

Maurits ten Kate

Geupdate 21/07/2021 om 15:45 GMT+2

Novak Djokovic is vol vertrouwen afgereisd naar Japan. De Serviër hoopt in Tokio voor het eerst in zijn carrière olympisch goud te veroveren, iets wat zijn grote rivalen Roger Federer en Rafael Nadal nog nooit is gelukt. Mocht de nummer één van de wereld winnen in Japan, dan is hij 'slechts' een US Open-zege verwijderd van het Golden Slam, iets wat alleen de Duitse Steffie Graf ooit lukte.

Novak Djokovic verdedigde vorige maand met succes zijn titel op Wimbledon

Foto: Getty Images

Aanloop naar Tokio

Niets of niemand lijkt de inmiddels 20-voudig grandslamwinnaar nog af te kunnen stoppen. Begin juli won Djokovic zonder in absolute topvorm te zijn op het heilige gras van Wimbledon en een maand daarvoor stal de Servier de show in Parijs door zijn eeuwige rivaal Rafael Nadal te verslaan op Roland Garros, iets wat slechts twee tennissers ooit eerder is gelukt, waarvan Djoko er één is. Het kenmerkt de absolute dominantie van de Serviër op dit moment, die simpelweg niet lijkt te kunnen verliezen.
picture

Roland Garros | Fenomenale Djokovic klopt Nadal in historisch duel

Record op de Spelen

Ondanks de overmacht van Djokovic in het afgelopen jaren heeft de Serviër nooit echt potten kunnen breken op een olympisch toernooi. Zijn beste prestatie op de Spelen dateert van 2008, toen Djokovic in Peking de bronzen medaille in de wacht wist te slepen. In 2012 verloor 'Djoko' in de halve finale van de latere winnaar Andy Murray, en in 2016 ging de Serviër al in de eerste ronde onderuit tegen de Argentijn Juan Martin Del Potro. Die wedstrijd staat bij veel tennisfans nog in het geheugen gegrift omdat Djokovic na afloop van de wedstrijd ontroostbaar de baan verliet. Na de wedstrijd gaf Djokovic aan dat de nederlaag tegen del Potro één van z'n zwaarste nederlagen in zijn carrière ooit was.
picture

Djokovic verlaat de baan in Rio in tranen na zijn uitschakeling in de eerste ronde tegen Juan Martin del Potro.

Foto: Getty Images

Twijfel

Voorafgaand aan de Spelen sprak Djokovic openlijk zijn twijfel uit over deelname aan de Spelen. Zo zijn er tijdens de tenniswedstrijden geen toeschouwers toegestaan en moeten alle atleten zich zouden aan een fors pakket strikte maatregelen.
Ik heb gehoord dat er veel beperkingen zullen zijn binnen het olympische dorp, en dat je niet bij andere atleten kunt kijken. Ook het feit dat er geen toeschouwers kunnen komen is teleurstellend om te horen. Ik zal nog met mezelf in beraad moeten gaan of ik wel of niet naar Tokio afreis
Desondanks alle beperkende maatregelen heeft de Serviër besloten toch mee te doen. Landgenote en tweevoudig olympisch medaillewinnaar bij het hoogspringen Blanka Vlasic adviseerde Djokovic niet teveel aandacht te geven aan externe factoren.
Ze zei tegen me dat mensen alleen onthouden wie de medailles hebben gewonnen, niet wat de omstandigheden waren of dat er wel of geen toeschouwers aanwezig waren. Haar woorden bleven me bij en ik ben blij dat ik toch besloten heb om mee te doen aan de Spelen.

Programma

Het olympische tennistoernooi start op zaterdag 24 juli en duurt t/m zondag 1 augustus. Op onze website kun je elke dag de order of play in de gaten houden.

Waar kijk je?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie