Djokovic op jacht naar tweeklapper

Door zijn waanzinnige prestaties het afgelopen decennium lijkt iedere overwinning voor Novak Djokovic tegenwoordig te leiden tot een nieuwe mijlpaal. Tijdens de US Open staat de nummer één van de wereld voor de mogelijkheid om zelfs op twee fronten geschiedenis te schrijven.
Aangezien hij de eerste drie Grand Slamtoernooien van het jaar reeds wist te winnen zou een eindzege in New York resulteren in de zogenoemde (Calendar) Grand Slam, een prestatie die bij de mannen voor het laatst in 1969 werd neergezet door Rod Laver.
US Open
US Open | Botic van de Zandschulp door naar kwartfinales
05/09/2021 OM 19:57
Tegelijkertijd kan de Serviër zijn 21e Grand Slamtrofee in de wacht slepen en zodoende rivalen Roger Federer en Rafael Nadal inhalen qua aantal eindzeges op majors.

Wie stopt Barty?

Voor veel puristen is het uitgroeien van Ashleigh Barty tot beste speelster van de wereld een droom die uitkomt. Na een aanzienlijke periode waarin powertennis de overhand had op de WTA Tour is er anno 2021 — met de Australische als aanjager van deze trend — veel ruimte voor gevoelstennis en schaakspel.
De 25-jarige speelster heeft twee Grand Slamtoernooien op zak, is de regerend Wimbledon-kampioene, won onlangs in Cincinnati een belangrijk voorbereidingstoernooi op de US Open en staat meer dan 3000 punten los van nummer twee van de wereld Aryna Sabalenka.
Hoewel de kalme baltovenares nog nooit de laatste acht heeft bereikt in het knotsgekke New York is zij dit jaar thewoman to beat.

Einde van een tijdperk

De US Open 2021 markeert in zekere zin het einde van één van de meest indrukwekkende tijdperken in de sportgeschiedenis. Voor het eerst sinds 1997 (!) wordt er een Grand Slamtoernooi gespeeld zonder Roger Federer, Rafael Nadal én de zussen Williams. Het legendarische kwartet is door uiteenlopend blessureleed niet in staat aan de start te verschijnen in New York.
De concurrentie kan opgelucht ademhalen dat de veteranen verstek laten gaan en nostalgische fans zullen een traan laten, maar de situatie biedt een spannende kijk in de toekomst, waarin jonge toppers als Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev en Matteo Berrettini proberen Djokovic van de troon te stoten en Barty op eigen wijze het sterke veld bij de vrouwen aanvoert.

Nederlandse inbreng

Arantxa Rus en Tallon Griekspoor zijn de twee Nederlandse troeven die rechtstreeks in het hoofdtoernooi staan. Terwijl Rus op basis van haar solide plek in de top honderd ruimschoots in aanmerking kwam voor een ticket, werd Griekspoor doorgeschoven naar het hoofdschema als gevolg van de afmelding van Federer.
Gelukkig wist de nummer één van Nederland bij de mannen de problemen net op tijd op te lossen en kon hij afreizen naar New York. Er is achter de schermen volop gewerkt om de Haarlemmer op tijd te voorzien van de juiste stempels. “Dat ik hier ben, voelt al als een overwinning. Alles is vanaf nu een bonus”, aldus de nummer 110 van de ATP-ranglijst, die acte de présence kan geven ter gelegenheid van nota bene zijn allereerste rechtstreekse plaatsing op een Grand Slam-toernooi.
Dankzij een puik optreden in de kwalificaties verkreeg ook Botic van de Zandschulp toegang tot het hoofdtoernooi en wordt Nederland op Flushing Meadows vertegenwoordigd door drie tennissers. De 25-jarige man uit Veenendaal rekende in de laatste kwalificatieronde af met Enzo Couacaud (3-6 7-6(5) 6-2) en plaatste zich op die manier voor zijn vierde Grand Slam van dit kalenderjaar. Van de Zandschulp speelt in de eerste ronde tegen Carlos Taberner.

Opendeurenbeleid

Terwijl de US Open 2020 zonder publiek werd afgewerkt in de veelbesproken en extreem strenge bubbel, was er bij de editie van dit jaar in eerste instantie allesbehalve sprake van een geïsoleerde omgeving. De poorten stonden eventjes wagenwijd open voor maar liefst 750.000 fans.
Dat is nog steeds het geval, maar inmiddels wordt wel bewijs verlangd van een negatieve test of minimaal één vaccinatie. Dit uit angst voor de oprukkende delta-variant van het coronavirus. Over het dragen van een mondmasker – in stadions in de open lucht – worden dan weer geen mededelingen gedaan.
Hoe dan ook, het Arthur Ashe Stadium, met meer dan 23.000 zitplaatsen het grootste tennisstadion ter wereld, zal naar verwachting als vanouds volledig gevuld raken met extatische tennisfans. Ondanks alles wordt het beleid nog steeds controversieel geacht en leveren de gemaakte keuzes her en der gefronste wenkbrauwen op in de stad.
Op het gebied van vaccinaties zit het tennis overigens weer eens goed in de knoop. Een groot deel van de spelers is niet gevaccineerd en wil ook geen vaccin. Djokovic en Stefanos Tsitsipas zijn hier twee voorbeelden van. Het kromme is nu dat er een situatie ontstaat waarbij fans alleen met een coronabewijs het stadion binnen mogen, terwijl de spelers naar wie ze kijken niet gevaccineerd zijn.
De mening van Djokovic is vanaf het begin zo dat hij fel tegen een vaccinatieplicht is en Tsitsipas heeft vorige week nog gezegd dat hij net zolang zal wachten totdat vaccineren echt wordt verplicht. Tsitsipas acht zichzelf superfit en volledig gezond, waarop de Griekse overheid reageerde dat hij onzin uitkraamt.

WAAR KIJK JE?

De US Open wordt tussen 30 augustus en 12 september gespeeld op de banen van Flushing Meadows en staat garant voor toptennis. Het complete toernooi is twee weken lang dagelijks live te volgen via Eurosport. Het is ook mogelijk om reclamevrij te streamen via discovery+.
US Open
US Open | Griekspoor heeft eerste overwinning al binnen met visum voor Amerika
27/08/2021 OM 10:54
US Open
US Open | Preview vrouwen - Favorietenrol Barty in spectaculair veld
27/08/2021 OM 10:12