Hoewel Djokovic al langere tijd zijn intentie om te spelen op de US Open liet doorschemeren, was de kogel nog niet door de kerk, totdat hij met zoveel woorden via social media aangaf aanwezig te zullen zijn in New York voor het verhuisde toernooi van Cincinnati en de hardcourt major zelf.
‘Het was geen gemakkelijke beslissing, gezien de vele obstakels en uitdagingen van vele kanten. Maar het vooruitzicht om weer de strijd aan te gaan maakt mij zeer enthousiast. Tot snel New York’, aldus de beste speler van het moment en het afgelopen decennium.
Tennis
Tennis | Kyrgios wil vrijspraak voor mishandeling wegens 'mentale problemen'
12 UUR GELEDEN
Drie keer won Djokovic de US Open — 2011, 2015 en 2018 — en vijf keer was hij verliezend finalist. De afwezigheid van zijn grote rivalen Rafael Nadal (viervoudig kampioen en titelverdediger) en Roger Federer (vijfvoudig kampioen) maakt van de man uit Belgrado de torenhoge favoriet voor de eindzege, een hoedanigheid die hem niet vreemd is. Djokovic heeft de afgelopen jaren overigens weinig last ondervonden van de Zwitser en Spanjaard op Grand Slamtoneel.
‘Ik ben me ervan bewust dat het momenteel erg moeilijk zal zijn met alle protocollen en veiligheidsmaatregelen om spelers en New Yorkers te beschermen’, vervolgde Djokovic, die het coronavirus heeft overwonnen, via zijn website. ‘Niettemin heb ik hard getraind met mijn team en mijn lichaam in staat van paraatheid gekregen om aan de bak te kunnen in de nieuwe omstandigheden. Ik heb alle controles gedaan om er zeker van te zijn dat ik volledig ben hersteld en er klaar voor ben om met volledige toewijding mijn beste tennis te kunnen spelen.’
De organisatie van de US Open heeft de afgelopen periode veel teleurstellende afmeldingen moeten incasseren. De bereidheid van Djokovic om af te reizen geeft het evenement een broodnodige boost. ‘Ik respecteer en waardeer iedereen die tijd, moeite en energie heeft aangewend om deze twee toernooien te houden en de spelers weer aan het werk te krijgen. Jammer genoeg voor iedereen staat de huidige situatie het niet toe dat iedereen kan reizen op dezelfde manier. Ik hoop dat de situatie snel zal veranderen en we allemaal weer snel kunnen doen waar we van houden en goed in zijn’, aldus de winnaar van de Australian Open 2020.
Andreescu out
Na Nadal is ook de titelverdediger bij de vrouwen niet aanwezig op de US Open. De Canadese Andreescu heeft via social media laten weten dat er meerdere redenen zijn voor haar beslissing.
‘Na veel discussies met mijn naasten heb ik het moeilijke besluit genomen om niet terug te keren naar New York dit jaar. Ik doe dit om mij volledig te kunnen richten op mijn wedstrijdfitheid en er zeker van te zijn dat ik terugkeer wanneer ik op mijn hoogste niveau kan acteren. De overwinning op de US Open vorig jaar was het hoogtepunt van mijn carrière en ik zal het toernooi missen. Echter, ik besef dat de onvoorziene uitdagingen, inclusief de COVID-pandemie, mijn vermogen om me voor te bereiden en wedstrijden te spelen op het gewenste niveau hebben geschaad.’
Andreescu heeft zich in het verleden behoorlijk blessuregevoelig getoond. De laatste wedstrijd van de 20-jarige nummer zes van de wereld dateert dan ook van oktober vorig jaar. De US Open gaat op 31 augustus van start, waarna het Europese gravelseizoen en Roland Garros volgen.
Tennis
Tennis | Kyrgios maakt landgenoot en vijand Tomic belachelijk op Twitter - "Ongelofelijk"
GISTEREN OM 15:18
Tel Aviv Watergen Open
Tennis | Djokovic hongerig naar nieuw succes - "Extra motivatie na lange afwezigheid"
GISTEREN OM 13:54