In navolging van de vrouwenfinale kende ook de eindstrijd bij de mannen een eenzijdig begin, een comeback in de partij en een eindfase waarin beide spelers kansen kregen op de winst. Uiteindelijk werd Thiem de eerste speler in het proftijdperk die een 2-0 achterstand in de finale van de US Open weet te repareren en ook de eerste speler die de finale in New York wint via een tiebreak in de vijfde set. In de derde set stond de nummer drie van de wereld een break achter en in het beslissende bedrijf keek hij tegen een 5-3 achterstand aan, maar overleefde alsnog.

Highlights | Alexander Zverev - Dominic Thiem

Terwijl Zverev zonder indrukwekkend spel te laten zien de titelstrijd haalde, was hij degene die uitstekend startte aan zijn eerste finale op een Grand Slamtoernooi. Alles lukte bij de extra aanvallend ingestelde jonge Duitser, die zijn nervositeit onder controle hield en zorgvuldig startte. Zijn ruime voorsprong werd echter ingehaald door Thiem, waarna een met zenuwachtigheid doordrenkte vijfde set de beslissing moest brengen. Eerst was het Zverev die kon serveren voor de wedstrijd, even later mocht Thiem hetzelfde proberen. Beide spelers faalden in hun opdracht en na zes servicebreaks kwam het aan op een tiebreak, die eindigde met een backhandfout van Zverev en met Thiem plat op zijn rug op het hardcourt van het lege Arthur Ashe Stadium.
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf mooiste punten van dag vier in Melbourne
2 UUR GELEDEN
Thiem is de eerste US Openwinnaar uit Oostenrijk, maar niet de eerste Grand Slamkampioen uit zijn land. Voormalig nummer één van de wereld Thomas Muster won in 1995 immers de titel op Roland Garros. Verder markeerde de partij de vierde Grand Slamfinale op rij die naar vijf sets gaat. Thiem is de eerste speler geboren in de jaren negentig die de hoofdprijs wint op een Grand Slamtoernooi en is de eerste nieuwe kampioen op een major sinds Marin Cilic in 2014 in New York. In de tussentijd waren het de grote vier en Stan Wawrinka die toevoegden aan hun reeds uitpuilende prijzenkasten. De 27-jarige Thiem heeft nu een 8-2 positieve balans in onderlinge ontmoetingen met zijn vier jaar jongere collega en heeft de laatste vier partijen gewonnen.
Zverev, tijdens de prijsuitreiking tot tranen geroerd bij het bedanken van zijn met corona geïnfecteerde ouders, kon ondanks de pijnlijke nederlaag positief blijven na afloop. ‘Ik ben 23 jaar oud en ik denk niet dat dit mijn laatste kans zal zijn. Ik geloof dat ik op een gegeven moment ook een Grand Slamkampioen zal zijn’, aldus de verliezend finalist in New York.
Thiem haalde zijn lange vriendschap met Zverev aan. ‘We kennen elkaar goed sinds 2014, toen we rond de honderdste plek op de ranglijst stonden. We hebben meteen een mooie band opgebouwd en sindsdien mooie dingen laten zien. Het is fantastisch hoe ver ons pad ons heeft gebracht, dat we dit moment nu samen kunnen delen. Ik had gewild dat er twee winnaars konden zijn. Maar jij gaat het ook doen op een gegeven moment. Je gaat jezelf en je familie trots maken’, verzekerde Thiem tijdens de prijsuitreiking. Voor hemzelf is de grote droom nu uitgekomen…
Nederlander wint bij debuut
Na Diede de Groot heeft een tweede Nederlander een hoofdprijs gewonnen op de US Open dit jaar. US Opendebutant Sam Schröder greep de titel in het rolstoeltoernooi (quads), door nummer één van de wereld Dylan Alcott te kloppen: 7-6 0-6 6-4. De twintigjarige Limburger ontving een wildcard van de toernooileiding en maakte daar dus dankbaar gebruik van.

US Open | Sam Schröder verslaat Alcott en wint finale bij Grand Slam debuut

Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf mooiste punten van dag vier in Melbourne
2 UUR GELEDEN
Australian Open
AusOpen | Een klein kwartiertje John McEnroe in The Cube
7 UUR GELEDEN