Dat het evenement er anders uit gaat zien staat buiten kijf. Naast lege tribunes is het maar de vraag of alle (top)spelers het reizen aandurven, zeker naar New York, waar het coronavirus weliswaar aan kracht verliest, maar nog altijd niet onder controle is. Ook potentieel gevaarlijke ongeregeldheden in verband met antiracisme-demonstraties kunnen spelers afschrikken.

In elk geval geen publiek toegestaan in 2020

Foto: Getty Images

De beslissing kwam niet lang nadat de plannen werden voorgelegd aan honderden ATP-spelers in een videovergadering. Tot de maatregelen behoren frequente tests, verblijf in een hotel buiten Manhattan en aanmerkelijk kleinere entourages van spelers, meldt The New York Times. Met name de laatste maatregel is breed uitgemeten, aangezien de grote namen tegenwoordig met een leger begeleiders werken. Novak Djokovic, voorzitter van de ATP spelersraad, was opmerkelijk genoeg niet aanwezig bij de bespreking van de plannen, maar heeft zich wel uitgesproken tegen de ‘extreme’ regels. De houding schoot in het verkeerde keelgat bij veel mindere goden, die leven van het prijzengeld en voor hun inkomen volledig afhankelijk zijn van de tour.
US Open
US Open | Djokovic komt wederom pas na zwakke start echt op stoom
09/09/2021 OM 08:03

Djokovic uit zijn onvrede over de vele protocollen rondom de US Open.

Verplichte quarantaine na een internationale reis is een ander mogelijk issue waar sommige (Europese) spelers voor vrezen. Op het al dan niet doorgaan van de US Open hebben de ATP en WTA, de overkoepelende spelersorganisaties, geen invloed. Het is, naast de overheid, aan de Amerikaanse tennisbond, de toernooileiding en de Internationale Tennisfederatie om te beslissen. Uiteraard wordt er wel intensief overlegd met alle betrokken organisaties. Ook over het eenmalig verplaatsen van het grote gecombineerde ATP/WTA-toernooi van Cincinnati naar New York, teneinde de spelers voor langere tijd op één locatie te kunnen houden, de reisbewegingen te beperken en zodoende het risico op infectie en verspreiding te minimaliseren.
The New York Times schrijft dat de ATP zich niet heeft uitgesproken tegen de plannen, ondanks de genoemde bezwaren van Djokovic en twijfels bij Rafael Nadal. Roger Federer, die in elk geval niet zal deelnemen, is volgens de krant voorstander van het plan.

Rafael Nadal is klaar voor de hervatting van het seizoen

Nadat de Australian Open gewoonlijk plaatsvond aan het begin van het jaar, werd Roland Garros vanwege het coronavirus verschoven naar eind september, kwam Wimbledon voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog te vervallen en zijn nu alle ogen gericht op de US Open.
US Open
US Open | Djokovic verliest eerste set dik, maar herstelt schade vlotjes
07/09/2021 OM 10:34
US Open
US Open | Griekspoor slaagt er niet in om Djokovic een set af te snoepen
03/09/2021 OM 07:26