Het laatste officiële duel van Murray dateert van november 2019, toen hij tijdens de eerste editie van de Davis Cup Finals namens Groot-Brittannië tegen Nederland speelde. In een bloedstollend gevecht klopte hij destijds Tallon Griekspoor. Sindsdien herstelde Murray in eerste instantie van een blessure en gooide later het coronavirus roet in het eten en wacht hij nog altijd op een rentree. Tijdens de tweede editie van de Battle of the Brits liet de voormalig nummer één van de wereld weten zijn zinnen gezet te hebben op deelname aan de US Open.

Murray en Griekspoor tijdens de Davis Cup Finals 2019 in Madrid

Foto: Getty Images

‘Zoals het er nu voor staat doe ik mee. We moeten proberen ook zo voor te bereiden. Een maand geleden waren we best sceptisch, maar je moet je op een gegeven moment mentaal gaan voorbereiden en plannen. Mijn huidige training en deelname aan het evenement [Battle of the Brits] is erop gericht in vorm te zijn voor de US Open’, aldus Murray, wiens professionaliteit altijd voorbeeldig is geweest.
US Open
US Open | De 5 mooiste punten van de finale
14/09/2020 OM 12:32
‘Als het niet zo zou zijn, had mijn schema en herstel er anders uitgezien, dus mentaal ga ik er vanuit dat het doorgaat’, vervolgde de drievoudig Grand Slamkampioen, terwijl de regels rondom reisbeperkingen voor spelers in de Verenigde Staten nog onduidelijk zijn en deze onhelderheid reden was voor annulering van het ATP-toernooi van Washington D.C., waar aanvankelijk het mannentennis officieel terug zou keren. Op dit moment is de Western & Southern Open, van 20-28 augustus gehouden in New York (in plaats van Cincinnati), het enige ATP-toernooi dat op de planning staat voorafgaand aan de US Open. Deelnemen aan een evenement, dat zonder rustperiode wordt opgevolgd door een Grand Slamtoernooi, is normaal gesproken niet de manier waarop Murray te werk gaat. Maar nood breekt wet.

Murray tijdens de Battle of the Brits in Londen

Foto: Getty Images

‘Ik ben niet enthousiast om achtereenvolgende weken te spelen, maar we zitten ook in een situatie dat je geen echt toernooi speelt voor een half jaar en in mijn geval tien maanden. Ik heb met mijn team gesproken over de mogelijkheid om mee te doen aan de kwalificaties van het toernooi van Cincinnati (eenmalig verhuisd naar New York dus), om te proberen wat wedstrijden te spelen. Een wildcard aanvragen is ook een mogelijkheid. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst in de week voor een Grand Slamtoernooi heb gespeeld. Ik moet een jaar of 19 geweest zijn’, vertelde de inmiddels 33-jarige speler aan de Britse pers.

Murray in New York in 2012 met zijn US Open trofee

Foto: Getty Images

Als de problematiek met de reisbeperkingen niet wordt opgelost en de US Open niet doorgaat, zal de wereld van Murray niet instorten. ‘Het grote issue voor ons spelers is het reizen, dus we zullen daar beducht voor zijn. Hopelijk kan het toernooi doorgaan, maar als dat niet zo is, kan ik daar ook mee leven. Ik eis niet dat het moet plaatsvinden. Zolang het veilig is voor de spelers moeten we proberen terug te keren in competitieverband.’
US Open
US Open | De 5 mooiste punten van de finale
14/09/2020 OM 12:06
US Open
Highlights | Alexander Zverev - Dominic Thiem
14/09/2020 OM 00:32