Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Terugblik US Open dag 7 | Diskwalificatie Djokovic; Nieuwe kampioen in aantocht

David Avakian

Geupdate 07/09/2020 om 12:12 GMT+2

De US Open 2020 was al gegarandeerd van een bijzondere plek in de geschiedenisboeken, maar het toernooi kreeg er op dag zeven een nieuwe wending bij die niemand aan zag komen. Novak Djokovic werd gediskwalificeerd na het raken van een lijnrechter met een bal. De ongelukkige actie en het vertrek van de Serviër maakt dat er een nieuwe Grand Slamwinnaar bij de mannen zal worden gekroond in New York.

Novak Djokovic verlaat de baan na diskwalificatie

Foto: Getty Images

Djokovic raakte gefrustreerd in zijn vierde ronde tegen Pablo Carreno Busta. De Spanjaard plaatste een break naar 6-5 in de eerste set, waarna de nummer één van de wereld een bal zonder te kijken naar achteren sloeg en een lijnrechter precies op de keel raakte. Hoewel het niet de intentie was van Djokovic om de persoon te raken, was de actie volgens de officiële regels een duidelijke grove overtreding en diskwalificatie de enige mogelijke straf.
picture

US Open | Novak Djokovic gediskwalificeerd na raken lijnrechter

De 17-voudig Grand Slamkampioen werd na een lange discussie met officials op de baan op de hoogte gesteld van de beslissing en verdween snel van het park. Zowel het toernooi als de drievoudig kampioen kwamen met een statement naar buiten over de bizarre gebeurtenis.
Met het afscheid van Djokovic, in feite zijn eerste nederlaag van 2020, beschikt het mannentoernooi niet langer over een Grand Slamkampioen. Voor het eerst sinds de US Open van 2014 zal er een kersverse Grand Slamkampioen gekroond worden bij de mannen. De laatste speler buiten de grote drie, Andy Murray en Stan Wawrinka die een major wist te winnen was Marin Cilic op de US Open van 2014. Sindsdien werden de Grand Slamtoernooien gedomineerd door Roger Federer, Rafael Nadal en Djokovic, die ook de laatste 13 Grand Slams wonnen.
Het veld
Welke speler zal opstaan als nieuwe kampioen is de grote vraag. Er is geen duidelijke favoriet meer, al is Daniil Medvedev als top5-speler en finalist van vorig jaar een grote kanshebber. Hetzelfde geldt voor tweede reekshoofd Dominic Thiem, die al drie keer eerder in een Grand Slamfinale uitkwam. Op dag zeven speelde ook Denis Shapovalov zijn vierde rondepartij. Hij kwam terug van een set achterstand om David Goffin met 6-7 6-3 6-4 6-3 te verslaan en de eerste Canadese man te worden die in het proftijdperk de kwartfinale haalt op de US Open. Vorig jaar won zijn landgenote Bianca Andreescu bij de vrouwen. Bovendien bereikten dit jaar voor het eerst drie Canadese mannen de laatste 16 (Ook Felix Auger-Aliassime en Vasek Pospisil).
picture

Highlights | Denis Shapovalov - David Goffin

Andere jonge sterren (23 jaar) die de laatste acht hebben bereikt zijn Alexander Zverev en Borna Coric. De Duitse en Kroatische generatiegenoten versloegen respectievelijk Alejandro Davidovich Fokina en Jordan Thompson en gaan voor een plaats in de halve finale tegen elkaar spelen.
Osaka sterk; Exit Kvitova & Kerber
Ook bij de vrouwen zijn de eerste kwartfinalisten bekend. Tot de bekende gezichten behoort Naomi Osaka. Het vierde reekshoofd rekende relatief eenvoudig af met Anett Kontaveit: 6-3 6-4.
picture

Highlights | Naomi Osaka - Anett Kontaveit

De kampioene van 2018 krijgt bij de laatste acht gezelschap van Yulia Putintseva, die bij haar debuut op Arthur Ashe Stadium in drie sets te sterk bleek voor achtste reekshoofd Petra Martic: 6-3 2-6 6-4. De speelster uit Kazachstan staat voor het eerst in de kwartfinale op de US Open, nadat ze reeds twee keer de laatste acht bereikte op Roland Garros. Verrassend genoeg niet door naar de kwartfinales zijn Petra Kvitova en Angelique Kerber. De meervoudig Grand Slamkampioenes liepen twee Amerikaanse speelsters in absolute topvorm tegen het lijf. Kvitova liet vier matchpoints liggen tegen Shelby Rogers en verloor enigszins ongelukkig met 7-6 3-6 7-6, terwijl Kerber kansloos werd gelaten door Jennifer Brady: 6-1 6-4. Met Serena Williams en Sofia Kenin zijn er nog meer Amerikaanse speelsters die nog actief zijn in het toernooi.
picture

Highlights | Shelby Rogers - Petra Kvitova

Dag 8: Kanshebbers in actie
Door het wegvallen van Djokovic zijn Thiem en Medvedev op papier de nieuwe favorieten voor de titel. De Oostenrijker treft het Canadese megatalent Auger-Aliassime en de oerdegelijke Rus neemt het op tegen thuisspeler Frances Tiafoe. Zesde reekshoofd Matteo Berrettini en de als tiende geplaatste Andrey Rublev gaan ook de strijd aan, evenals Vasek Pospisil en Alex de Minaur. Bij de vrouwen zijn er nog wel Grand Slamkampioenes actief. Zo wordt het programma op Arthur Ashe Stadium geopend door Serena Williams en Maria Sakkari en komt laat op de avond tweede reekshoofd Sofia Kenin de baan op tegen de Belgische Elise Mertens. De wedstrijden van Alizé Cornet tegen Tsvetana Pironkova en voormalig nummer één van de wereld Victoria Azarenka tegen Karolina Muchova maken het prachtige programma in New York compleet.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie