De Nederlandse inbreng in het enkelspel beperkt zich dit jaar tot Arantxa Rus, nadat Kiki Bertens ervoor koos de reis naar de Verenigde Staten niet te maken. Robin Haase en Tallon Griekspoor staan op het moment niet hoog genoeg op de wereldranglijst voor deelname in New York. Met Rus staat er echter een speelster in topvorm in het speelschema. De Monsterse is na een succesvol 2019 stevig in de top100 gevestigd en blijft maar stijgen op de WTA-ranking in 2020.

Rus tijdens het WTA-toernooi van Cincinnati

Foto: Getty Images

Omstandigheden
US Open
US Open | De 5 mooiste punten van de finale
14/09/2020 OM 12:32
Aangezien Rus ook meedeed aan het (eenmalig) naar New York verhuisde toernooi van Cincinnati, verblijft ze al enige tijd in de veelbesproken veiligheidsbubbel rondom het terrein van de US Open.
‘Ik vind het heel goed georganiseerd’, vertelde Rus vanuit New York aan Eurosport. ‘Ze proberen alles voor de spelers te doen. Je hebt in het hotel van alles, qua fitness en eten. Dat is goed geregeld’, vervolgde de 28-jarige speelster, die inmiddels gewend is geraakt aan de situatie.
‘Ik ben gewoon blij dat ik kan spelen. Je moet even je ritme vinden. In de avond ga je niet naar een restaurant of even een rondje in Manhattan lopen, zoals we dat voorheen deden.’ Spelers en andere aanwezigen zijn onderworpen aan strenge regels en regelmatige coronatests. ‘Ik doe het om de vier dagen in het hotel. Het is de hele dag open. De volgende dag krijg je dan de uitslag.’

In gevecht met Serena Williams

Foto: Getty Images

Williams
De goede vorm van Rus kwam vorige week nogmaals duidelijk naar voren tijdens het toernooi van Cincinnati, waar ze een spectaculair duel uitvocht met Serena Williams. De Amerikaanse kwam na bijna drie uur spelen als winnares uit de bus, maar was dicht bij verlies. Ondanks de nederlaag ziet Rus de partij als een bevestiging van het goede pad dat ze nu bewandelt in haar carrière.
‘Na de wedstrijd baalde ik enorm om kleine foutjes op bepaalde momenten. Het was een goede, lange, spannende partij. Daar speel je voor. Na zo’n lange tijd eruit geweest te zijn is het gaaf om dit soort wedstrijden te kunnen spelen. Helemaal tegen Serena. Ik heb veel potjes gespeeld op hoog niveau, goed spel laten zien en een hele goede voorbereiding gehad op de US Open.’
Hoewel het duel in een leeg stadion werd afgewerkt, waren veel ogen gericht op het enerverende treffen van Rus met Williams. ‘Op de baan ben je er niet mee bezig, maar achteraf heb ik heel veel berichtjes en positieve reacties gekregen van verschillende mensen’, bevestigde Rus, die Nederlands gezelschap tijdens haar verblijf zal moeten vinden bij dubbelspelers. ‘Ik vind het jammer dat ik de enige Nederlandse speler in het enkelspel ben. Hoe meer Nederlanders hoe beter natuurlijk. Maar het is niet anders. Het is wel leuk dat er dubbelspelers zijn.’

Ann Li

Foto: Getty Images

Gunstige loting
Twijfelen over deelname aan de US Open heeft Rus nauwelijks gedaan. ‘Voor mij was het een duidelijke keuze om wel te gaan, aangezien het er qua regels op papier veilig uitzag. Bovendien is het wel heel veel prijzengeld om niet te gaan.’ Rus is in elk geval verzekerd van 61.000 dollar. Mocht ze de tweede ronde bereiken dan levert haar deelname 100.000 dollar op. Gezien de loting maakt Rus een goede kans op een langer verblijf in de New Yorkse bubbel. Haar eerste tegenstandster is de twintigjarige Amerikaanse Ann Li, de nummer 128 van de wereld.
‘Dat is op zich wel oké. Dat meisje is jong en kan zeker goed spelen. Ze heeft goede overwinningen gehaald, maar het had veel slechter gekund voor mij. Ik heb haar zelf niet zien spelen, maar ik heb van andere coaches wat gehoord. Ik hoop de lijn van deze week door te kunnen trekken. Ik heb er veel zin in’, aldus de linkshandige speelster, die één keer eerder (2011) de tweede ronde haalde op de US Open. Rus heeft haar hoogste notering ooit op de wereldranglijst, plaats 61, in het vizier en geeft aan dat het overtreffen van dat resultaat het voornaamste doel is op dit moment.
Rus komt op dag één van de US Open in actie en staat als laatste ingepland op baan 12. De wedstrijden starten dagelijks om 17.00 uur Nederlandse tijd.
US Open
US Open | De 5 mooiste punten van de finale
14/09/2020 OM 12:06
US Open
Highlights | Alexander Zverev - Dominic Thiem
14/09/2020 OM 00:32