Voor de mededelingen van Bertens en Svitolina, was nummer één van de wereld Ashleigh Barty de enige top10-speelster bij de vrouwen die haar afwezigheid had aangekondigd. Nu de nummers één van respectievelijk Nederland en Oekraïne ook thuisblijven, ontbreken zowel bij de mannen (Rafael Nadal, Roger Federer en Gaël Monfils) als de vrouwen drie top10-troeven.
Bertens maakte haar beslissing bekend, nadat de Nederlandse overheid bij monde van Mark Rutte de quarantaineregels voor reizigers uit risicogebieden aanscherpte. Na terugkomst in Nederland zou de nummer zeven van de wereld twee weken in quarantaine moeten doorbrengen, hetgeen een goede voorbereiding voor het Europese gravelseizoen aanzienlijk bemoeilijkt.
US Open
US Open | De 5 mooiste punten van de finale
14/09/2020 OM 12:32
Bertens zag het WTA-toernooi van Madrid, waar ze titelverdedigster is, geannuleerd worden vanwege corona. Het evenement zou plaats moeten vinden in de week direct na de US Open. Het volgende grote toernooi op het geliefde gravel van de Wateringse staat gepland van 20-27 september in Rome, gevolgd door Roland Garros vanaf 27 september.
Svitolina, de nummer vijf op de wereldranglijst, is minder uitgebreid in haar uitleg, maar volgt het voorbeeld van Bertens en haar partner Monfils, door reizen naar de Verenigde Staten achterwege te laten in 2020.
Wildcards & prijzengeld
Door de vele afmeldingen krijgen voortdurend nieuwe spelers op basis van hun ranking een plek in het hoofdschema. Ook zijn de wildcardspelers inmiddels bekendgemaakt, waartoe de grootheden en ex-kampioenen Kim Clijsters (2005, 2009 en 2010) en Andy Murray (2012) behoren. In 2009 won de Belgische, die dit jaar haar comeback maakte op het hoogste niveau, het toernooi als wildcardspeelster.
De organisatie van de US Open heeft tevens informatie naar buiten gebracht over het prijzengeld. Over de deelnemers zal een totaalbedrag van 53.4 miljoen dollar worden verdeeld, 95 procent van de recordprijzenpot uit 2019. Spelers die in de eerste ronde verliezen verdienen vijf procent meer dan in 2019 (61.000 dollar). Ook reserveert de Amerikaanse tennisbond 7.6 miljoen dollar voor het corona-noodfonds voor spelers die de afgelopen vijf maanden aan de kant hebben gestaan.
De kampioenen in het enkelspel nemen in 2020 drie miljoen dollar mee naar huis, terwijl de verliezend finalisten anderhalf miljoen dollar mogen bijschrijven op de bankrekening.
US Open
US Open | De 5 mooiste punten van de finale
14/09/2020 OM 12:06
US Open
Highlights | Alexander Zverev - Dominic Thiem
14/09/2020 OM 00:32