Doet Tim van Rijthoven na Wimbledon ook mee aan Grand Slam in New York?
Preview Nederlanders - Van de Zandschulp vindt vorm, Van Rijthoven is weer fit
Preview mannen - Clash der titelverdedigers tussen Nadal en Medvedev?
Mis tijdens US Open geen punt van Nadal, Medvedev en Nederlanders via discovery+
Het geweldige avontuur van Van de Zandschulp vorig jaar was de grote doorbraak in het mondiale mannentennis voor de Nederlander. Nog nooit was Van de Zandschulp zo ver gekomen in een Grand Slam-toernooi.
De opmars van de Nederlander werd uiteindelijk gestopt door Daniil Medvedev, de latere toernooiwinnaar. Van de Zandschulp bleek achteraf wel de enige speler die een set had weten af te snoepen van de Rus, die in de finale te sterk was voor Novak Djokovic en daarmee zijn eerste Grand Slam-titel veroverde.
US Open
US Open | Wisselvallige Van de Zandschulp gaat onderuit in tweede ronde
31/08/2022 OM 18:09
De kwartfinale die hij in New York bereikte leverde de geboren Veenendaler niet alleen 425.000 dollar op, zijn grootste cheque ooit. Dankzij zijn prestaties in de Verenigde Staten maakte Van de Zandschulp een geweldige sprong op de wereldranglijst. De Nederlander klom van plek 117 naar plek 62, een sprong van 55 plekken.

Hoogtepunten Medvedev - Van de Zandschulp - US Open Hoogtepunten

Vele voordelen

De kwartfinaleplek in New York was de katalysator voor de carrière van Van de Zandschulp. Door zijn sprong op de wereldranglijst was de Nederlander verzekerd van een plek in het hoofdtoernooi van alle Grand Slams, wat ook de nodige punten oplevert.
In de maanden die volgden, bleef Van de Zandschulp door een aantal goede resultaten op Grand Slams (derde ronde Australian Open en Roland Garros) gestaag stijgen, en de 24e plek medio juli van dit jaar is vooralsnog de hoogste klassering van de Nederlander.
Inmiddels bezet Van de Zandschulp de 23e plek op de wereldranglijst, zijn hoogste notering ooit, en een plek die om een aantal redenen zeer gunstig is. Zo is de Nederlander bij elke Grand Slam waarin hij start in de top-32 geplaatst, en ontloopt hij in de eerste paar rondes andere geplaatste spelers. Ongeplaatste spelers hebben de kans kanonnen als Djokovic, Zverev of Nadal te treffen.
Daarnaast is Van de Zandschulp automatisch geplaatst voor de hoofdtoernooien van Masters-toernooien zoals die van Indian Wells, Monte Carlo en Toronto. Op die toernooien starten levert als vanzelf ook weer de nodige punten op.

Roland Garros | Bekijk in samenvatting hoe Van de Zandschulp binnen drie sets doorstoomt

Verdedigen begint

Met de US Open op komst gaat het echte werk voor Van de Zandschulp, het verdedigen van zijn verdiende punten van vorig jaar, beginnen. Met zijn kwartfinale sleepte de Nederlander 385 ATP-punten binnen.
Mocht de Nederlander in de eerste ronde verliezen, dan verliest hij maar liefst 375 punten, ruim een kwart van zijn totaalaantal op dit moment. Van de Zandschulp zou daarmee een flinke duikeling maken op de wereldranglijst en waarschijnlijk terecht komen rond plek 50.
Het is dus zaak dat van de Zandschulp in ieder geval een paar rondjes wint in New York, om een te groot verval op de wereldranglijst te voorkomen.
De Veenendaler steekt ruim twee weken voor het begin van de US Open niet in beste vorm. Op de Masters-toernooien van Washington en Montreal vloog Van de Zandschulp er in de tweede ronde uit. Met de toernooien in Cincinnati en Winston-Salem voor de boeg moet Nederlands beste tennisser uit een ander vaatje tappen en weer de juiste vorm vinden vinden om op Flushing Meadows te pieken.

AusOpen | Bekijk highlights van overwinning Van de Zandschulp op Struff

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
US Open
US Open | Van de Zandschulp komt met de schrik vrij tegen Machac en gaat door naar tweede ronde
30/08/2022 OM 00:33
Wimbledon
Wimbledon | Van de Zandschulp herstelt zich van zwak begin en plaatst zich voor derde ronde
30/06/2022 OM 12:34