Kostyuk zei na afloop tegen het Britse I News dat ze graag vooraf de mening van Azarenka over de situatie in Oekraïne had gehoord. "Ze is nooit naar mij toe gekomen om het hierover te hebben. Ik denk dat het daarom op dit moment niet goed is om haar een hand te geven. En dat is mijn eigen beslissing."
"We hadden een goede partij, begrijp me niet verkeerd", voegde de Oekraïense eraan toe. "Ze is een geweldige speelster. En daar heb ik respect voor. Maar dat staat helemaal los van het menselijke aspect."

US Open | Oekraïense Kostyuk weigert hand van Belarussische Azarenka

US Open
US Open | "Dat pepte me heel erg op" - Alcaraz onthult hoe actiefilm hem motiveerde voor finale
14/09/2022 OM 09:56

Niet samen gesproken

Azarenka zei op de persconferentie na afloop het niet meer dan logisch te vinden dat ze samen niet over de oorlog hebben gesproken. "We hebben nooit samen getraind of gepraat. Ik weet wie ze is, maar daarbij houdt het op. Ik bespreek de situatie in Oekraïne, maar wel met mensen die ik ken."
"Ik was verrast dat ze mij geen hand wilde geven. Ik doe dat altijd. Maar ik kan niemand dwingen om het te doen. Ik vind het op dit moment ook niet het belangrijkste in de wereld."

US Open | Mats Wilander over niet handen schudden tussen Azarenka en Kostyuk

Helpen

De winnares van de partij (6-2, 6-3) zegt dat ze juist een maatschappelijke rol kan spelen op de US Open. "Ik kan hierdoor mensen helpen aan geld en geef kinderen kleren die ze nodig hebben. Dat vind ik belangrijker. En als Marta met mij wil praten dan doen we dat. Ik sta ervoor open om naar haar te luisteren. Wederzijds begrip is op dit moment het allerbelangrijkste."
"Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurt in de wereld", besluit Azarenka. "Maar we zijn allemaal mensen en die moet je ook op die manier behandelen."

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
US Open
US Open | Swiatek ziet Serena Williams als voorbeeld: "Zij gebruikte de druk als intimidatie"
13/09/2022 OM 12:10
US Open
US Open | Alcaraz openhartig: "In de tweede set werd ik erg gespannen"
12/09/2022 OM 15:41