Preview vrouwenfinale tussen Swiatek en Jabeur - de toppers van 2022
Alcaraz sleept finaleplaats binnen na slepende vijfsetter ten koste van Tiafoe
Wow! Alcaraz sleept tiebreak binnen dankzij bizarre passing
Ruud beslist tiebreak in zijn voordeel na rally van 55 slagen met Khachanov
Welkom in het liveblog van Eurosport waarin we de US Open op de voet volgen. We plaatsen met name updates tijdens de partijen van de Nederlanders, maar volgen ook alle andere verhaallijnen in New York. Je vindt hier ook updates van de toppers. We garanderen niet dat we ook ’s nachts livebloggen. Mis geen enkele rally via discovery+.
US Open
US Open | "Dat pepte me heel erg op" - Alcaraz onthult hoe actiefilm hem motiveerde voor finale
14/09/2022 OM 09:56

Swiatek wint US Open 2022

Iga Swiatek is de winnares van de US Open. De Poolse is net wat secuurder in de tiebreak en pakt zo haar eerste titel in New York. Het is de eerste keer sinds Serena Williams in 2014 dat de als nummer-een geplaatste speelster ook het toernooi wint.

Gelijk op

De tweede set gaat inmiddels gelijk op. Beide vrouwen hebben moeite om hun service games te behouden en spelen wisselvallig tennis. Het staat 5-5 in de tweede set.

Jabeur terug in set

Swiatek begon sterk aan de set en kwam op 3-0 voorsprong. Swiatek lukte het niet om op 4-0 te komen en werd daarna zelf gebroken. Jabeur is zo terug in de set.

Swiatek heer en meester

Iga Swiatek is duidelijk de betere in de partij. Met haar zware, sterke slagen zet ze de Tunesische constant onder druk in haar servicegames. Jabeur moet hopen dat de Poolse fouten gaat maken, want anders blijft het eenrichtingsverkeer.

Nederlandse winst

Sam Schröder en Niels Vink winnen hun wedstrijd. Na een stroef begin van de tweede set weet het duo zich weer te herpakken en winnen zo met machtsvertoon hun finale.

Jabeur en Swiatek begonnen

De Tunesische nummer-3 en de Poolse nummer-1 van de wereld zijn aan hun wedstrijd begonnen. Swiatek wordt aangemoedigd door een fanatiek groepje Poolse fans en mag beginnen met serveren.

Schröder en Vink

Sam Schröder en Niels Vink spelen goed in hun finale van het rolstoeldubbeltennis. Ze winnen de eerste set met 6-1 van het Amerikaans-Canadese koppel Shaw/Wagner. Het duo stond dit jaar al in de finale van de Australian Open en ze wonnen op Roland Garros.

Jabeur - Swiatek

Het Grand Slam-seizoen eindigt bij de vrouwen met een waar topaffiche. De finale van de US Open gaat namelijk tussen Iga Swiatek en Ons Jabeur, de nummers één en twee in de WTA-puntenrace dit jaar. Jabeur hoopt namens Tunesië nog maar historie te schrijven, Swiatek wil haar eerste Grand Slam winnen buiten Roland Garros.
Het belooft een mooie clash te worden tussen twee vrouwen, die net als Casper Ruud en Carlos Alcaraz bij de mannen, de komende tijd lijken te gaan uitmaken wie de nummer één van de wereld is, wordt en/of blijft. Jabeur bereikte de finale iets gemakkelijker, Swiatek moest er harder voor werken.

US Open | Swiatek voor het eerst in Grand Slam-finale op andere ondergrond dan gravel

De Poolse kan dan weer in haar voordeel aanvoeren dat ze meer ervaring op het allerhoogste niveau heeft. Jabeur stond echter weer recenter nog in een grote finale. Ze verloor op Wimbledon van Elena Rybakina. Het belooft een mooie wedstrijd te worden, die hopelijk ook echt spannend blijkt.
De finale tussen Jabeur en Swiatek in het Arthur Ashe Stadium begint zaterdag rond 22:00 uur Nederlandse tijd. Lees ook onze uitgebreide preview.

US Open | Jabeur pakt door, na eindstrijd Wimbledon nu finaliste in New York

De Groot en Schroder in finale rolstoeltennis

Los van de finale bij de vrouwen is het ook tof om iets verder te kijken. Er staan twee Nederlandse duo’s in de finales bij het dubbelspel rolstoeltennis. Sam Schroder en Niels Vink nemen het op tegen het duo Shwaw/Wagner en Diede de Groot en Aniek van Koot treffen Kamiji/Montjane. Ook de rolstoelfinales worden live uitgezonden en zelfs voorzien van commentaar.
Om het nog toffer te maken: deze finales staan vanaf 20:00 uur Nederlandse tijd gepland in het Louis Armstrong Stadium en dus zeker niet op een achterafbaan. Eerst zijn de mannen aan de beurt, daarna de vrouwen.

Wimbledon | Bekijk de hoogtepunten van de finale van Diede de Groot

Speelschema en tijden dag 13 US Open

Arthur Ashe Stadium - start 18:00 uur
Sanders/Peers (4) - Flipkens/Roger-Vasselin
Swiatek (1) - Jabeur (5) - niet voor 22:00 uur
Louis Armstrong Stadium - start 18:00 uur
-
Schroder/Vink (1) - Shaw/Wagner (2)
De Groot/Van Koot (1) - Kamiji/Montjane (2)

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
US Open
US Open | Swiatek ziet Serena Williams als voorbeeld: "Zij gebruikte de druk als intimidatie"
13/09/2022 OM 12:10
US Open
US Open | Alcaraz openhartig: "In de tweede set werd ik erg gespannen"
12/09/2022 OM 15:41