Oud-tennisser Alex Corretja legt uit wat het verschil is. De mannen spelen met een extra duty bal van Wilson. Die ballen zijn gemaakt voor hardere ondergronden. “Die ballen zijn makkelijk onder controle te houden. Ze gaan naar de plek toe waar je ze naartoe slaat.”
De ballen waar de vrouwen mee spelen, de zogenaamde regular duties, zijn gemaakt om binnen of op gravel te spelen. Ze zijn anders geweven waardoor de bal sneller gaat zweven. “Ze zijn veel moeilijker te controleren. Ze springen als het ware van het racket af”, zegt Corretja.

Problemen met serveren

US Open
US Open | "Dat pepte me heel erg op" - Alcaraz onthult hoe actiefilm hem motiveerde voor finale
14/09/2022 OM 09:56
Dat probleem ondervond ook Swiatek. Tijdens het toernooi van Cincinnati merkte zij het met name tijdens het serveren. "Uiteindelijk kun je niet eens 170 kilometer per uur serveren, want die ballen gaan als een gek vliegen. Ik vind ze behoorlijk slecht”, zei ze tijdens het toernooi tegen de pers.

Persoonlijke voorkeur

Oud-tennister Kim Clijsters laat weten dat het idee speelde dat de schouder en ellebogen van vrouwen minder sterk waren dan die van mannen. “We zijn tegenwoordig sterker en fitter dus ik denk dat we het wel aan kunnen”

US Open | Vrouwen gebruiken andere ballen op US Open, wat zijn de verschillen

“Er zijn ook vrouwen die van deze ballen houden. Iemand als Madison Keys speelt liever met de regular duties. Het is dus echt een persoonlijke voorkeur”, laat Clijsters weten.

Verandering aanstaande?

John McEnroe, tijdens de US Open ook expert voor Eurosport, laat weten dat het niet aan de Amerikaanse tennisfederatie ligt dat de ballen voor mannen en vrouwen niet gelijk zijn. “De USTA wil met één bal spelen. Het is de WTA die dat de afgelopen decennia heeft bepaald.”
Hij verwacht dat er binnenkort een verandering gaat komen. “Iga heeft als nummer één van de wereld er iets over gezegd. Meestal veranderen er dingen zodra de ranglijstaanvoerder ergens over klaagt.”

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
US Open
US Open | Swiatek ziet Serena Williams als voorbeeld: "Zij gebruikte de druk als intimidatie"
13/09/2022 OM 12:10
US Open
US Open | Alcaraz openhartig: "In de tweede set werd ik erg gespannen"
12/09/2022 OM 15:41