Ondanks de momenteel penibele situatie in de staat Victoria, waar Melbourne de hoofdstad van is, blijft toernooidirecteur Craig Tiley zeker van zijn zaak: De Australian Open blijft in Melbourne.
‘We zijn blij in Melbourne’, liet Tiley weten aan het Australische 7News. ‘En we zijn ervan overtuigd dat we het virus en de besmettingen gaan overwinnen. Het is gewoon onfortuinlijk wat er momenteel gaande is in de staat, maar we komen er bovenop’, vervolgde het hoofd van Tennis Australia, terwijl op dit moment in Melbourne een strenge lockdown wordt gehandhaafd. De Australian Open is echter niet het enige toernooi dat in de eerste maand van 2021 plaats zal hebben down under. Ook voor de ATP Cup en de nodige WTA-toernooien, verspreid over het land, blijft Tiley hoopvol.

Regerend ATP Cup-kampioen Servië

Foto: Getty Images

Laver Cup
Laver Cup | Nadal en Federer hebben tijdens pauze advies voor Murray
23/09/2022 OM 19:59
‘Hopelijk kunnen de andere staten de cijfers laag houden. We hebben geweldige evenementen op de planning staat in elke staat. Er bestaat geen enkele intentie om de kalender voor dat gedeelte van het jaar te veranderen’, verzekert Tiley, die ook het verhuizen van de Australian Open naar een andere stad uitsluit. Het annuleren van het evenement is evenmin een optie.
‘Het positieve nieuws is dat Australië in de maanden december en januari een bubbel zal zijn voor internationale toptennissers. We hebben een lange periode zonder tennis in december, die spelers in Australië kunnen doorbrengen om te acclimatiseren en tegelijkertijd in quarantaine te gaan’, aldus Tiley, doelend op het off-season in december.
‘Spelers zullen gedisciplineerd zijn en begrijpen dat het belangrijk is voor de lokale gemeenschap. Ze zullen om de 2-4 dagen getest worden, ook op antilichamen. Mocht je positief blijken, dan ga je direct in quarantaine.’

De Rod Laver Arena

Foto: Getty Images

Publiek
Hoewel veel topspelers hebben afgezegd voor de US Open en nog in onzekerheid verkeren over het Europese gravelseizoen in september, maakt Tiley zich geen zorgen over een soortgelijk probleem. Roger Federer heeft bovendien aangegeven zijn comeback te willen maken in Melbourne. De Zwitser is nog altijd de meest populaire tennisser en dé publiekstrekker op elk toernooi. Maar of het evenement fans zal toelaten, zal niet voor november besloten worden.
Kyrgios
Tiley’s landgenoot Nick Kyrgios komt voorlopig niet in actie. De 25-jarige speler meldde zich reeds af voor de US Open en heeft in een uitgebreid interview met het Australische Channel 9 aangegeven hoogstwaarschijnlijk ook Roland Garros en het Europese gravelseizoen aan zich voorbij te laten gaan.
‘Er is een hele kleine kans dat ik in Europa zal spelen, maar die kans is klein tot nihil om eerlijk te zijn. Ik ga deze tijd gebruiken om thuis te blijven, te trainen en met mijn familie en vrienden te zijn. Ik ga me verantwoordelijk gedragen en wachten tot de speelomstandigheden verbeteren’, aldus de man uit Canberra, die principiële bezwaren koestert tegen tennissen in tijden van corona.
Laver Cup
Laver Cup | Nadal en Federer hebben tijdens pauze advies voor Murray
23/09/2022 OM 19:59
Laver Cup
Laver Cup | Rafael Nadal over zijn vriendschap met Roger Federer
22/09/2022 OM 13:53