De gedwongen pauze geeft Eurosport, Home of the Grand Slams, de gelegenheid om in de rijke historie van de vier belangrijkste toernooien te duiken. De grootste sterren, Nederlandse hoogtepunten, bijzondere mijlpalen, opmerkelijke momenten en waanzinnige records passeren de revue.
Machtsovernames vormen een spannend onderdeel van de sportbeleving. Anders dan bij teamsporten, komen deze momenten bij individuele disciplines als tennis het beste uit de verf in rechtstreekse ontmoetingen tussen oude meesters en jonge honden. Een grote overwinning van een veelbelovende tiener — bijvoorbeeld Bianca Andreescu op de US Open 2019 — via een finale tegen een nog altijd strijdbare levende legende — Serena Williams — geeft een prestatie (en carrière) meer gewicht. Fluitend naar een grote overwinning wandelen dankzij een gebrek aan tegenstand van grote namen die hun afbrokkelende imperium in stand proberen te houden, voelt minder waardevol dan een direct duel om de macht. Een vooraanstaand voorbeeld in dit verband was de zege van Roger Federer op Pete Sampras in de vierde ronde op Wimbledon 2001.
Tennis
Tennis | Adrian Andreev en Corentin Moutet gaan elkaar te lijf in challenger Open d'Orleans
3 UUR GELEDEN

‘Extra speciaal’

Hoewel hij het hele seizoen reeds ondermaats presteerde, was de favorietenrol van Sampras in Londen geen onderwerp van discussie. De Amerikaan had de afgelopen vier edities gewonnen en was zevenvoudig kampioen op het heilige gras. 31 wedstrijden op rij en 56 van zijn laatste 57 partijen op Wimbledon had Sampras gewonnen toen hij bij de laatste 16 aan zijn eerste en enige ontmoeting ooit met Federer begon. De laatste speler die hem op de knieën had gekregen in Londen was overigens Richard Krajicek in 1996. De Zwitser, in 2001 de nummer 15 van de wereld en debutant op Centre Court, had nog nooit een top10-speler verslagen op een major. 3 uur, 41 minuten en vijf sets later veranderde zijn leven en kreeg de nieuwe lichting spelers een gezicht.
‘Er zijn veel jonge opkomende spelers, waaronder Roger. Maar ik denk dat hij extra speciaal is ten opzichte van de andere jongens’, zo oordeelde de 29-jarige Sampras na de 7-6 5-7 6-4 6-7 7-5 nederlaag tegen zijn tien jaar jongere opponent, die drie jaar na het winnen van de juniorentitel een volgende stap zette in de richting van de wereldtop en — uiteindelijk — alleenheerschappij.

Waardering bij Sampras voor ‘extra speciale’ Federer

Foto: Getty Images

In de aanval

De manier waarop Federer de wedstrijd speelde vormt een belangrijk hoofdstuk in het jongensboek. Met flitsend aanvalstennis, precies serveerwerk, delicate volleys en snelle returns maakte hij de grote wapens van Sampras onschadelijk of speelde hij hetzelfde spel als zijn idool, maar op een hoger niveau. Het betrof een offensieve een efficiënte manier van spelen waar Federer de afgelopen jaren — met zijn veertigste verjaardag in zicht — graag naar teruggrijpt.
Op 4-4 in de vijfde set werkte Federer twee breakpoints weg en een game later maakte hij met zijn zoveelste returnwinner van de dag een einde aan de hegemonie van Sampras. De moeizame gang van zaken tijdens het duel nam niet weg dat de 13-voudig Grand Slamkampioen vertrouwen had in een goede afloop. ‘Ik heb veel gelijkopgaande wedstrijden gewonnen op Wimbledon en had sterk het gevoel dat ik ook deze zou binnenslepen’, aldus Sampras achteraf in gesprek met de pers.

Nieuwe route

Federer was destijds nog in het bezit van een paardenstaart, maar had wel reeds afscheid genomen van zijn heethoofdige houding en de contraproductieve gewoonte om bij tegenspoed te vervallen in scheldpartijen en met rackets te gooien. De overwinning op Sampras, die hij na afloop logischerwijs aanmerkte als de grootste van zijn leven, bevestigde dat de nieuwe route van kalmte en concentratie de juiste is. ‘In een uitverkocht Centre Court spelen tegen Pete Sampras beweegt je niet tot schreeuwen en gooien’, verklaarde de inmiddels twintigvoudig Grand Slamkampioen, voormalig nummer één van de wereld en recordwinnaar op Wimbledon met acht titels.
Opmerkelijk genoeg kon Federer zijn overwinning op Sampras geen passend vervolg geven in 2001. In de eerstvolgende wedstrijd werd hij geklopt door thuisspeler Tim Henman. Twee jaar later maakte hij de verwachtingen dan toch waar, door het toernooi voor de eerste keer te winnen, ten koste van de Australiër Mark Philippoussis in de eindstrijd. In 2009 brak Federer — ook op Wimbledon — het Grand Slamrecord van Sampras, door zijn 15de major te winnen. De Amerikaan beëindigde op zijn beurt in 2002 in stijl zijn loopbaan met een titel op de US Open.
Laver Cup
Laver Cup | Federer reageert op vasthouden hand Nadal - “Het was een geheim dankjewel”
GISTEREN OM 11:24
Laver Cup
Laver Cup | Djokovic hoopt dat rivaliteit met Nadal lang mag duren - “Wil Rafa nog vaak treffen”
GISTEREN OM 12:48