Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Wimbledon | Azarenka vindt dat WTA in actie moet komen tegen verbanning Russen en Belarussen

Kevin van Nunen

Geupdate 29/04/2022 om 12:30 GMT+2

Victoria Azarenka is een van de grote namen die niet kan en mag deelnemen aan Wimbledon. Dit als gevolg van het besluit van de organisatie om tennissers uit Rusland en Belarus te weren. De voormalig nummer één van de wereld vindt dat de WTA actie moet ondernemen om tennissers uit deze landen alsnog in het hoofdtoernooi te krijgen.

Azarenka geeft nog niet op en hoopt in actie te komen tijdens Wimbledon

Foto: Getty Images

De beslissing van Wimbledon zat er al een tijdje aan te komen en uiteindelijk kwam het hoge woord eruit. De organisatie is in handen van de All England Club en die voelt zich bevoegd om verder te gaan dan de andere Grand Slams, georganiseerd door bonden, waar wel ‘gewoon’ iedereen welkom is.
De ATP, WTA en enkele topspelers hebben laten weten het oneens te zijn met de zienswijze van Wimbledon, maar verder blijft het stil. Dat vindt Azarenka niet correct. De WTA staat bekend als een vrijgevochten tennisbond die opkomt voor vrouwen, gelijke kansen en alles wat hierbij hoort, maar rondom grastennis voor iedereen heerst nu stilte.
Azarenka maakte duidelijk dat ze een Zoom-call heeft gehad met de organisatie van Wimbledon. Alleen zijn beide partijen er niet in geslaagd om elkaar ergens in het midden te vinden voor een oplosing. Alles bij elkaar heeft de 32-jarige kort voor de start van de Madrid Open twaalf uur lang in overleg gezeten.
picture

AusOpen | “Mama speelde fantastisch” - Zoontje Azarenka windt pers om zijn vinger

Tegenreactie

“Er moet een tegenreactie op gang komen”, vindt Azarenka. “Als je mij vraagt of ik begrip heb voor het besluit van Wimbledon of dat ik er na een toelichting enig begrip voor kan opbrengen… nee, dat kan ik niet. Het is mij niet duidelijk geworden waarom hiervoor wordt gekozen.”
“Het slaat nergens op wat er nu gebeurt en wat er wordt gezegd, klopt ook gewoon niet. Ik heb mijn standpunt over deze zaak zeer duidelijk gemaakt. Ik zal nooit een oorlog steunen. Nooit. Ik keur iedere vorm van geweld af. Zoiets valt nooit goed te praten. Dat is alles wat ik er nu over kan zeggen.”
Azarenka heeft niet de indruk dat ze in haar eentje iets kan veranderen en weet niet of een rechtszaak nu direct de oplossing is om alsnog toestemming voor Wimbledon te verkrijgen. En ook al zijn er wel al diverse advocaten bij de zaak betrokken geraakt, het is eerst aan de WTA.
“Het is tijd voor een serieuze reactie van de WTA”, vindt Azarenka, die op de WTA-tour echt niet alleen maar wordt omringd door medestandsters. Zo vindt de Oekraïense Dayana Yastremska het niet meer dan terecht dat Russen en Belarussen worden getroffen door sancties.
picture

Tennis | Wilander steunt oproep Svitolina aan ATP en WTA - “Maak van Russen neutrale sporters”

Rublev

“Hoe zou ik ertoe in staat moeten zijn om te tennissen tegen speelsters uit die landen terwijl ze een oorlog zijn gestart tegen Oekraïne? De hele wereld praat erover. Daarom denk ik dat de juiste beslissing is genomen”, oordeelt Yastremska, de nummer 92 van de wereld.
“Ik ben van mening dat deze kwestie met veel respect wordt behandeld. Het is een goede zaak dat Oekraïne steun krijgt. Andere speelsters, uit Oekraïne, zijn net zo goed voorstander van verbannen. Als er WTA-punten worden afgepakt, worden de getroffenen ook eens boos.”
Eerder sprak ook de benadeelde Rus Andrey Rublev zich uit over het besluit van Wimbledon. Hij is al net zo boos als Azarenka. Een reactie van nummer twee van de wereld Daniil Medvedev laat nog op zich wachten, wellicht omdat hij momenteel herstellende is van een hernia. Novak Djokovic reageerde vol onbegrip.

WAAR KIJK JE?

Voor Grand Slams ben je bij Eurosport en discovery+ aan het juiste adres. De mooiste partijen zie je op de kanalen van Eurosport. Wil je echt geen enkele rally missen? Kies er dan voor om reclamevrij te streamen via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie