Premium
Tennis

Nick Kyrgios - Novak Djokovic

04:06:33

Herhaling
"Kyrgios laat zich niet coachen” - Oud-trainer doet boekje open over finalist
"Tim, je gaat een grote toekomst tegemoet” - Van Rijthoven over onderonsje met Djokovic
Ivanovski slaat op matchpoint toe met imitatie van underarm serve Kyrgios
Kyrgios opnieuw in opspraak, houdt zich niet aan kledingregels - "Ik doe wat ik wil”
In dit liveblog houden we je van de eerste tot de laatste bal op de hoogte van Djokovic-Kyrgios. Die twist begint rond 15:00 uur. Daar omheen hebben we ook aandacht voor Sam Schroder en Niels Vink in hun finale(s) bij het rolstoeltennis plus de eindstrijd in het dubbelspel bij de vrouwen met Elise Mertens. Kijk live op discovery+.
Wimbledon
Tennis | "Had van iedereen behalve Djokovic gewonnen" - Kyrgios over verloren Wimbledon-finale
28/07/2022 OM 09:40

Mertens verliest finale vrouwen dubbelspel

Het is Elise Mertens niet gelukt om Wimbledon voor een tweede keer te winnen. De Belgische ging samen met haar dubbelpartner Shuai Zhang ten onder tegen Krejcikova/Siniakova. Dat is voorwaar geen schande, want het tweetal uit Tsjechië won alweer voor de vijfde keer een Grand Slam. Alleen het winnen van de US Open lukte (nog?) niet.

Djokovic wint Wimbledon voor de zevende keer

Na het afpakken van de eerste set kon Kyrgios bijblijven, maar meer niet. Djokovic liet in het vervolg van de partij – opnieuw – zien waarom hij de beste is op gras. Voor de vierde keer op rij en voor de zevende keer in totaal zegeviert Djokovic op Wimbledon!

Ontknoping vierde set op komst

Kyrgios serveert zichzelf naar 5-4, maar Djokovic wint zijn games over het algemeen soepeler. Lang is er niet meer te gaan in de vierde set. Komt Kyrgios langszij of beslist Djokovic het? De komende minuten worden allesbepalend.

De Groot/Van Koot verliest finale

Het is Diede de Groot niet gelukt om tijdens deze editie van Wimbledon een tweede hoofdprijs te pakken. De Groot verloor samen met Aniek van Koot de finale van het dubbelspel vrouwen in het rolstoeltennis. Het duo Kamiji/Mathewson was in twee sets te sterk: 1-6 5-7. Het Nederlandse tweetal gaf in de tweede set een break voorsprong uit handen.

Derde set voor Djokovic

Djokovic heeft een grote stap gezet naar zijn zevende Wimbledon-titel. De Serviër draait zijn achterstand om in een voorsprong, terwijl Kyrgios het een beetje verliest. De Australiër klaagt richting zijn box waarna Djokovic de break verzilvert. 6-4! Het woord is nu aan Kyrgios.

Djokovic breakt op belangrijk moment

Kyrgios stond op 4-4 met 40-0 voor, maar levert de game alsnog in. Djokovic benut een belangrijk breakpoint en mag gaan serveren voor winst in de derde set. Kyrgios ondertussen is niet blij met hoe zijn intieme kring zich manifesteert in de spelersbox.

3-2 Kyrgios in derde set

De eerste vijf games van de derde set gaan volgens serve. Wel mooi om te zien: de versnellingen worden machtiger, beide finalisten tennissen nu top. Er valt nog geen duidelijk bovenliggende partij aan te wijzen. Maar het is tennis om van te smullen. En we zijn er nog lang niet! Kyrgios begint inmiddels te klagen en krijgt een waarschuwing van de scheids.

Tweede set Djokovic

Daar is het moment waarop Kyrgios zich voor het eerst laat gaan. Hij laat drie kansen onbenut op 0-40, waardoor Djokovic terugkomt in de game en zich uiteindelijk niet meer laat verrassen. zoals zo vaak slaat Djokovic terug na een tegenslag. Hij pakt de tweede set met 6-3 en het wordt nu echt spannend!

Djokovic breakt Kyrgios

Het is Djokovic in de zesde set die hij tegen Kyrgios speelt ein-de-lijk gelukt om zijn tegenstander te breaken. Met een geluksbal, maar het staat 0-40. Een lovegame dus. Het publiek vindt het leuker dan Kyrgios, die tegen zichzelf begint te praten.

Begin tweede set

Het begin van de tweede set laat een iets anders beeld zien dan we tot dusver zagen. De rally’s worden langer en dat lijkt in het voordeel van Djokovic, die de meeste slagenwisselingen in zijn voordeel beslist. Hoe langer, hoe beter.

Eerste set Kyrgios

Djokovic speelde in zijn loopbaan tot dusver vijf sets tegen Kyrgios... en verloor ze alle vijf. Sterker nog, hij plaatste niet eens een break. De eerste set in de finale van Wimbledon gaat met 6-4 naar Kyrgios!

Lovegame Kyrgios

De ene na de andere lovegame voor Kyrgios! De reeks staat nu op drie. Hij leidt met 5-3.

Kyrgios breakt

Het staat pas 3-2 voor Kyrgios en er is dus nog van alles mogelijk, maar er is wel sprake van een break! Daar is Djokovic aan gewend trouwens tijdens eerste sets dit toernooi.

Stoelriemen vast!

De finale van Wimbledon tussen Djokovic en Kyrgios is begonnen!

Djokovic en Kyrgios betreden de baan

Daar zijn ze, Djokovic en Kyrgios zijn er klaar voor. De finale kan bijna beginnen!

Rondleiding centre court

Ga mee met Mats Wilander voor een kijkje achter de schermen op het heilige centre court van Wimbledon!

Wimbledon | Wilander krijgt rondleiding van historicus op en rondom het heilige centre court

Schroder wint Wimbledon

Sam Schroder heeft voor de eerste keer Wimbledon gewonnen! Het is zijn derde Grand Slam in totaal. Schroder was in de eindstrijd in twee sets te sterk voor Niels Vink, maar in de tweede set werd amper nog getennist nadat de Vink vanwege frustraties over de kook ging. Schroder hield het hoofd zo koel mogelijk en schreef Wimbledon op zijn naam.

Wimbledon | Schroder profiteert in finale rolstoeltennis van frustraties bij dubbelpartner Vink

Djokovic vs Kyrgios

Een buikspierblessure beroofde ons van een prachtige halve finale tussen Rafael Nadal en Kyrgios, maar gelukkig is er nog… de eindstrijd! Het sluitstuk van een prachtig toernooi, de climax van twee weken tennis op heilig gras. Wint Djokovic voor de vierde keer op rij of doet Kyrgios het onmogelijke?
We genoten van de Nederlanders Botic van de Zandschulp, Tim van Rijthoven en Tallon Griekspoor, we klapten de handen stuk voor Nadal, vonden de streken van Kyrgios top of flop en stonden versteld van de kwaliteit die Djokovic eens te meer toonde op de in Londen neergelegde grasstroken.
En nu zijn we aanbeland bij de finale. Lees in een uitgebreide preview op Djokovic-Kyrgios waarom het zo bijzonder is dat uitgerekend deze twee kemphanen met elkaar de strijd aangaan voor de hoofdprijs. De twee konden elkaar voorheen niet luchten of zien, maar inmiddels is sprake van een voorzichtige bromance.

Schroder en Vink in finales rolstoeltennis

Behalve Djokovic-Kyrgios levert Wimbledon 2022 zondag ook opnieuw Grand Slam-winst op voor een Nederlander. Die de Groot won zaterdag al haar finale en net als tijdens Roland Garros is de finale van het rolstoeltennis bij de mannen een Nederlands onderonsje, tussen Sam Schroder en Niels Vink. Vink won op het gravel zijn eerste Grand Slam, en nu?
Schroder en Vink komen later op de dag ook nog in actie in het dubbelspel. Tijdens datzelfde dubbelspel zijn ook Diede de Groot en Aniek van Koot nog in de race. Het oranje duo speelt in de eindstrijd tegen Kamiji/Mathewson.

Mertens

Om het helemaal af te maken, heeft ook België nog uitzicht op glorie. De als eerste geplaatste Elise Mertens bereikte, samen met Shuai Zhang, de finale van het vrouwendubbel. Mertens en Zang binden de strijd aan met Krejcikova/Siniakova. Het tweetal uit Tsjechië heeft een net iets uitgebreide erelijst, maar de Belgische weet al net zo goed hoe het is om Wimbledon te winnen!

Speelschema dag 14

Centre court - start 15:00 uur:
Djokovic(1)-Kyrgios
Mertens/Zhang(1)-Krejcikova/Siniakova(2)
Court 3 - start 12:00 uur:
Kunieda-Hewett
De Groot/Van Koot(1)-Kamiji/Mathewson
Court 12 - start 12:00 uur:
Vink(1)-Schroder(2)
Nog niet bekend:
Schroder/Vink(1)-Lapthorne/Wagner(2)

WAAR KIJK JE?

Vanaf maandag 27 juni t/m zondag 10 juli strijden de beste tennissers op het hoofdtoernooi voor eeuwige roem op het heilige gras van Wimbledon. Mis niks van dit tennisspektakel via de kanalen van Eurosport, of stream reclamevrij via discovery+.
Wimbledon
Wimbledon | “Ik heb tennis niet nodig om gelukkig te zijn” - Federer een jaar na zijn laatste partij
12/07/2022 OM 15:53
Wimbledon
Wimbledon | “De opluchting is groot” - Djokovic kan het nog steeds en keert terug aan de top
12/07/2022 OM 10:42