Preview vrouwen: soevereine Swiatek & Queen Serena
Preview mannen: vervolg geteisterde Grand Slam race
Exclusieve preview Van de Zandschulp, Griekspoor & Van Rijthoven

Woensdag meer

De nederlaag van Serena betekent het einde van dag twee van Wimbledon en dus ook dit liveblog. We melden ons woensdag weer voor een dag vol tennis en volgen dan ook de Nederlanders Tallon Griekspoor en Tim van Rijthoven op de voet. Tot dan!
Wimbledon
Tennis | "Had van iedereen behalve Djokovic gewonnen" - Kyrgios over verloren Wimbledon-finale
28/07/2022 OM 09:40

Serena verliest

Het was hangen en wurgen, trekken en sleuren. Dat vergde door de lage avond heen te veel van Serena. De zevenvoudig kampioen moet het hoofd buigen na een marathonpartij in de eerste ronde. Het werd een bijzondere, emotionele avond waarop de winnares na een match-tiebreak luistert naar de naam Harmony Tan.

Tweede set voor Serena

Het is slechts een partij in de eerste ronde, maar je hebt het gevoel dat dit een Wimbledon-klassieker kan worden. Serena pakt de tweede set met 6-1. We zijn twee uur onderweg en staan pas aan de vooravond van een beslissende derde set!

Tan pakt eerste set

Na 63 zware minuten is het moment daar: Serena verliest de eerste set van Tan. Ze doet dat met de cijfers 5-7. Zwaarbevochten was het. Dan zou je verwachten dat Serena wint, maar het is Tan die de set pakt. De start van de tweede set laat trouwens even op zich wachten omdat de pauze na de eerste set wordt benut om het dag te sluiten.

Serena in the groove

Na een zeer zenuwachtig begin, komt Serena er beetje bij beetje beter in. Ze draait een achterstand van 0-2 om in een 4-2 voorsprong.

Terugkeer Serena

Precies een jaar nadat ze geblesseerd raakte is Serena Williams terug. Het duurde lang, veel te lang. Waar is ze nog toe in staat? Serena staat tegenover Harmony Tan en staat na de derde game op het scorebord. Ze oogt zeer nerveus, ook al heeft ze werkelijk alles al weten te winnen.

Wederopstanding en overwinning Nadal

Hij wint. Natuurlijk wint hij. Maar de ontlading bij Nadal zegt genoeg. Hij is zelden zo blij na een overwinning in de eerste ronde van een Grand Slam. Maar anno Wimbledon 2022 gelden andere wetten. Cerundolo kwam in de buurt en leek zelfs even een vijfde set af te dwingen, maar nee. Het is al klaar.

Breakpoints oeverleefd

Nadal heeft het echt serieus lastig met Cerundolo. De Spanjaard leek op een eenvoudige overwinning af te stevenen, maar nu staat er eerder een vijfde set op stapel. Nadal staat een break achter in de vierde set en het scheelde net maar weinig of er was zelfs sprake vnan een dubbele break. Hij komt echter terug tot 2-4.

Nadal moet aan de bak

Oei, Cerundolo dwingt Nadal tot een vierde set en dus overwerk... Die zagen we niet direct aankomen, zeker niet na de eerste twee sets! En al vroeg in de vierde set moet Nadal alle zeilen bijzetten om niet gebroken te worden. Het publiek raakt zelfs een beetje op de hand van zijn tegenstander, die hem tracht uit te dagen.

Van de Zandschulp naar tweede ronde!

6-2 6-3 6-3… dat zijn duidelijke cijfers! Cijfers waarmee Van de Zandschulp zich ten koste van Lopez plaatst voor de tweede ronde van Wimbledon. Dankzij goed serveren en dito routerneren kwam de Nederlander amper in de problemen en is afmaken een koud kunstje.

Ook Van de Zandschulp naar 2-0

Lopez levert letterlijk en figuurlijk zijn service in… waardoor Van de Zanschulp naar een 2-0 voorsprong in sets gaat. Het ziet er goed uit voor de Nederlander, die duidelijk de bovenliggende partij is. Lopez doet nog wel zijn best om er een wedstrijd van te maken.

Nadal gaat naar 2-0 in sets

Was de bal twee keer gestuiterd of niet? Wel volgens Nadal. Het doet er eigenlijk ook niet zo veel toe. Hij won het punt alsnog en ook het punt daarna, waarmee hij het setpoint benutte. 6-4 6-3 dus voor de Spanjaard.

Break voor Van de Zandschulp

Hij had het eerst zelf even wat lastig en leek aan service wat concentratie te missen, maar de scherpte was snel weer terug bij Van de Zandschulp. Zo snel dat hij alweer met 3-2 leidt in de tweede set. Onderdeel van die 3-2 stand is een break door de service van Lopez. In zijn voordeel dus.

Gauff pas na drie sets door

Coco Gauff heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van Wimbledon, maar vanzelf ging het zeker niet. De verliezend finaliste van Roland Garros had het zwaar op het gras en moest flink aan de bak tegen Elena-Gabriela Ruse. De Roemeense pakte brutaal de eerste set voordat Gauff haar ritme vond: 2-6 6-3 7-5.

Alles crescendo voor Nadal

Terwijl Van de Zandschulp de eerste set pakt, verloopt het altijd nog op rolletjes voor Nadal. Hij won de eerste set met 6-4 van Cerúndolo en staat ook in de tweede set op een break voorsprong: 4-2.

Setwinst voor Van de Zandschulp

Zo, Botic van de Zandschulp beleeft een goede start tegen ervaren rot Feliciano Lopez. Hij trekt de eerste set met 6-2 naar zich toe.

Kyrgios blijft erin

Zo soms weet Kyrgios wel zijn hoofd erbij te houden. Het was nodig om te winnen van Jubb, al helemaal toen het spannend werd in de vijfde set. De zelfverklaarde wereldtopper op gras blijft behouden voor Wimbledon en staat na een zwaarbevochte zege in de tweede ronde.

Nadal maakt zich klaar

De man die dit jaar al twee Grand Slams won, is klaar om de jacht op nummer drie te openen. We hebben het natuurlijk over Rafael Nadal, die staat in te spelen op het centre court. De Spanjaard neemt het op tegen Francisco Cerúndolo.

Vijfde set voor Kyrgios

Kyrgios gaat onderuit in de tiebreak van de vierde set en dus moet een vijfde set de beslissing gaan brengen. De Australiër heeft het verre van gemakkelijk met Jubb en gaat in flipmodus nu er een beslissende set noodzakelijk is. Kyrgios had het ook al een keertje aan de stok met het publiek omdat er te enthousiast geapplaudisseerd zou worden.

Slordig spel deert Swiatek niet

De 36ste overwinning op rij van Iga Swiatek is een feit. De Poolse nummer één van de wereld won met 6-0 6-3 van Jana Fett en speelt in de tweede ronde tegen lucky loser Lesley Pattinama-Kerkhove!

Kyrgios wint derde set

Kyrgios heeft de ergste schade gerepareerd, zo lijkt het. Hij verloor de eerste set nog, maar staat inmiddels met 2-1 in sets voor door de derde set met 7-5 te winnen. In de vierde set gaat het voorlopig gelijk op.

Swiatek deelt bagel uit

De bakkerij van Swiatek is ook in Londen geopend! Ze deelt een bagel uit aan Fett, die grappig genoeg dan wel weer een break voorsprong pakt in de tweede set. Geen dubbele bagel dus voor de waarschijnlijk volgende tegenstandster van Pattinama-Kerkhove, die het wat lastig lijkt te hebben met de wind.

Pattinama-Kerkhove stoot door!

Lesley Pattinama-Kerkhove is met recht een lucky loser! Ze verslaat Kartal en plaatst zich ten koste van de wildcardspeelster voor de tweede ronde. Ze wint met 6-4 3-6 6-1 en stuit nu waarschijnlijk op... Iga Swiatek!

4-0!

Pattinama-Kerkhove breakt opnieuw door de service van Kartal en breidt haar voorsprong uit naar 4-0 in de beslissende set. Wat een weelde!

Lovegame!

Pattinama-Kerkhove laat er in de derde set geen gras over groeien. Ze wint na enige achterstand haar eigen servicegame en breakt vervolgens op love door de service van Kartal. 2-0!

Derde set moet beslissing brengen

Een derde set gaat bepalen wie zich plaatst voor de tweede ronde: Pattinama-Kerkhove of toch Kartal? De eerste set ging naar de Nederlandse, de tweede naar de Britse. Met 6-3.

Break achterstand Pattinama-Kerkhove

Het winnen van de eerste set heeft Pattinama-Kerkhove nog geen vleugels gegeven. Ze laat zich in haar eerste servicebeurt van de tweede set verrassen door Kartal, die een voorsprong neemt.

Kyrgios stelt orde op zaken

Hij verloor verrassend genoeg de eerste set, maar misschien was dat voor Kyrgios juist wel reden om gewoon een tandje bij te schakelen. Hij wint de tweede set met 6-1 en staat inmiddels weer op gelijke hoogte met Jubb.

Pattinama-Kerkhove wint eerste set!

Wat een mooi verhaal zijn we hier getuige van! Pattinama-Kerkhove pakt de eerste set tegen Kartal en wel met 6-4!

Break voorsprong Pattinama-Kerkhove!

Het loopt inmiddels lekker bij Pattinama-Kerkhove, die op een 5-4 voorsprong komt en mag serveren voor het winnen van de eerste set.

Kyrgios verliest eerste set

Dat is ook wat... Kyrgios levert de eerste set in. De trukendoos was wel al geopend, afgaande op de onderhandse service die hij speelde. tussen de benen door zelfs!

Volop breaks bij Pattinama-Kerkhove

Pattinama-Kerkhove is bezig aan een spannende eerste set. Zoveel is halverwege wel duidelijk. Ze kwam vroeg op een break achterstand, maar inmiddels gaat het over en weer en is de score terug op service. Al staat het nog wel 2-3.

Kyrgios gestart

Als je liever naar Nick Kyrgios kijkt, log dan nu in op discovery+. De bijzondere man uit Australië neemt het op tegen Paul Jubb.

Lucky loser!

Terwijl Rus worstelt en ten ondergaat, is er zeer goed nieuws voor Lesley Pattinama-Kerkhove. Ze stond net nog te kijken bij Rus… maar komt als lucky loser in actie tijdens de volgende partij op dezelfde baan! Pattinama-Kerkhove profiteert van een late afmelding van Danka Kivinic.

Van dubbel naar enkel

Een kleine opleving van Rus. Ze komt terug tot 3-2, maar kijkt nog wel altijd tegen een break achterstand aan. Geen dubbele meer, maar een enkele. Desondanks blijft de opdracht een zware.

Opnieuw dubbele break tegen

Het wil niet en het gaat niet met Rus. Harrison haalt zelf een lange game binnen en daarna breekt ze opnieuw door de opslag van Rus, waardoor ook in de tweede set sprake is van een dubbele break. Het is pas 3-0, maar het gaat rap zo.

Eerste set voor Harrison

De eerste set is al gespeeld. Rus stribbelt lang tegen om een dubbele break tegen te voorkomen, maar het gebeurt uiteindelijk dan toch. En een game later is de eerste set afgelopen: 1-6…

Rus winst eerste game

Het gaat niet bepaald vanzelf, maar Rus weet haar tweede servicebeurt wel tot een goed einde te brengen. Dat is maar goed ook, want nu staat er tenminste 1-3 op het scorebord in plaats van 0-4.

Rus gelijk op achterstand

Het is Rus niet gelukt om haar service te behouden, waardoor ze direct tegen een achterstand aankijkt: 2-0 voor Harrison, die zelf mag proberen om de marge naar drie te tillen.

Berrettini test positief op corona

De finalist van 2021 heeft zich op de dag van zijn eersterondepartij moeten terugtrekken. Mateo Berrettini kan niet in actie komen als gevolg van een positieve coronatest... Gisteren moest Marin Cilic al om dezelfde reden forfait geven.

Rus van start

Het inspelen begon op 12:00 uur en nu, een kleine tien minuten later, begint Arantxa Rus daadwerkelijk aan haar partij in de eerste ronde van Wimbledon. Lukt het om weer eens een partij te winnen op een Grand Slam? We hopen het van harte! Catherini Harrison moet er in dat geval aan geloven.

Mooie eerste dag

Het valt te hopen dat de Nederlanders niet direct op dag één hebben gepiekt, want dan hebben we het mooiste al achter de rug. We hopen juist dat er nog veel moois komt. Van Rijthoven en Griekspoor staan dus al in de tweede ronde, dinsdag is het woord aan Rus en Van de Zandschulp. Van de Zandschulp is zelfs als 21ste geplaatst.
Rus start om 12:00 uur, Van de Zandschulp speelt later op de middag. Maar de Nederlanders zijn niet de enige blikvangers die de baan betreden. Wat te denken van Rafael Nadal en Serena Williams? Zomaar twee wereldtoppers op jacht naar nóg meer historie.

Wimbledon | Griekspoor rekent in vier sets af met wispelturige Fognini

Historie

Nadal is fit genoeg om jacht te maken op zijn derde Grand Slam van 2022, terwijl Serena hoopt af te rekenen met de vloek van 24. Hoe realistisch dat is, blijkt misschien al in de eerste ronde. Ook Iga Swiatek komt in actie, staat de deur van haar bakkerij weer open?
We houden je de hele dag door op de hoogte via dit liveblog, ook van de gekke streken die Nick Kyrgios ongetwijfeld weer uithaalt. De markante Australiër behoort tot de beste tennissers op gras, maar vaak is er amper iets nodig voordat hij weer uit zijn vel springt. Zelfs op het nette Wimbledon…

Wimbledon | Van Rijthoven staat in de tweede ronde - “Het verschil is dat ik probeer te genieten”

WAAR KIJK JE?

Vanaf maandag 27 juni t/m zondag 10 juli strijden de beste tennissers op het hoofdtoernooi voor eeuwige roem op het heilige gras van Wimbledon. Mis niks van dit tennisspektakel via de kanalen van Eurosport, of stream reclamevrij via discovery+.
Wimbledon
Wimbledon | “Ik heb tennis niet nodig om gelukkig te zijn” - Federer een jaar na zijn laatste partij
12/07/2022 OM 15:53
Wimbledon
Wimbledon | “De opluchting is groot” - Djokovic kan het nog steeds en keert terug aan de top
12/07/2022 OM 10:42