Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Wimbledon | Federer, Nadal en Djokovic in de top 5-wedstrijden van de laatste vijftien jaar

Wesley Schreurs

Gepubliceerd 23/06/2023 om 14:06 GMT+2

Wimbledon is het oudste tennistoernooi ter wereld en het Grand Slam wordt beschouwd als het meest prestigieuze evenement in de sport. In al die jaren hebben er natuurlijk schitterende wedstrijden plaatsgevonden, die menig tennisfan nooit meer gaat vergeten. We behandelen de top 5-wedstrijden van de laatste vijftien jaar en kunnen verklappen dat de naam Roger Federer voorbijkomt.

Wimbledon | Djokovic zegeviert ten koste van Kyrgios voor de zevende keer op heilig gras

Federer vs Roddick (finale 2009)

De lijst wordt afgetrapt met de Wimbledon-finale tussen Federer en Andy Roddick. Federer versloeg Roddick na vier uur en zeventien minuten spelen met 5-7 7-6(6) 7-6(5) 3-6 16-14. De Zwitserse legende schreef met zijn overwinning geschiedenis door het Grand Slam-record van Pete Sampras te verbreken. Federer bereikte het toen nog ondenkbare aantal van vijftien gewonnen majors.
Het scheelde weinig of Roddick was met de eindzege aan de haal gegaan. De Amerikaan leidde namelijk in de tweede set tiebreak met 6-2, maar vanaf toen liet Federer zijn beste spel zien en met een klein beetje geluk won hij zes punten achter elkaar. Het meest opmerkelijke moment was op 6-5 toen Roddick een backhand-volley miste, terwijl bijna het hele veld open lag.
De vijfde set verliep zonder breakkansen tot 8-8 en het werd voor Federer opnieuw crisis. Hij keek namelijk tegen een 15-40 achterstand aan met in het hoofd dat hij Roddick nog geen één keer in de wedstrijd had gebroken. Federer kon zoals altijd rekenen op zijn geweldige service en poetste de breakkansen weg. De achtvoudig Wimbledon-winnaar brak bij een 15-14 stand dan eindelijk Roddick om er ook meteen met de eindzege vandoor te gaan.

Djokovic vs Nadal (halve finale 2018)

Djokovic en Nadal ontmoetten elkaar al in de halve finale en ze wisten dat de winnaar een grote kans zou hebben in de eindstrijd. Kevin Anderson won namelijk verrassend van Federer in de kwartfinale en vervolgens versloeg hij John Isner met maar liefst 26-24 in de vijfde set. Djokovic tegen Nadal was echter een nog mooiere halve finale en dat kwam ook voornamelijk door de spanning met het daarbij buitenaardse niveau.
Djokovic klopte Nadal in een bloedstollend gevecht met 6-4 3-6 7-6(9) 3-6 en 10-8. De Serviër had ruim vijf uur nodig om zijn Spaanse rivaal te verslaan en de partij stond vol van de prachtige rally’s. De derde set tiebreak sprong er het meeste uit, want op 5-5 won Nadal een geweldige slagenwisseling met een uitgekiende dropshot. Hij kreeg drie setpunten, maar toch ging de set naar Djokovic.
Wimbledon heeft een tijdslimiet van 23:00 uur. Daarna mag er niet meer doorgespeeld worden vanwege de buurtbewoners. Djokovic en Nadal moesten daarom na de tiebreak stoppen met hun partij en de volgende dag weer verder, tot boosheid van het publiek. Nadal leek lange tijd de beste papieren te hebben voor de overwinning nadat hij de vierde set won, maar Djokovic overleefde alle vijf de breakpoints en greep toch de zege. Hij won een dag later de titel op het heilige gras in drie sets.

Isner vs Mahut (eerste ronde 2010)

John Isner en Nicolas Mahut speelden op Wimbledon de langste tenniswedstrijd ooit. De historische partij vond plaats over drie dagen en duurde 11 uur en 5 minuten. De vijfde set alleen al nam ruim acht uur in beslag en ging heel de wereld over. Isner won uiteindelijk de partij met 6-4 3-6 6-7(7) 7-6(3) 70-68, maar eigenlijk waren beide mannen winnaars. Het Amerikaanse servicekanon sloeg een recordaantal aces van 113, maar Mahut zat daar met 103 niet ver vandaan.
De wedstrijd werd na vier sets voor het eerst onderbroken door invallende duisternis. Isner kreeg zijn eerste matchpoint op 10-9 en op 33-32 kreeg hij er zelfs twee. Isner en Mahut kwamen op 47-47 toen het scorebord er ineens mee ophield, deze was blijkbaar ingesteld om niet hoger te tellen dan de absurde stand.
Isner dwong op 59-58 opnieuw een matchpoint af, maar ook deze werd weggewerkt door de taaie Fransman. De spelers moesten op 59-59 voor een tweede keer de wedstrijd staken. De volgende dag waren er nog meer toeschouwers op de partij afgekomen en Isner maakte het met een backhand winner langs de lijn af om de vijfde set met 70-68 te beslissen. De geschiedenisschrijvers gaven elkaar een warmhartige knuffel aan het net en een mooie vriendschap ontstond.

Djokovic vs Federer (finale 2019)

De volgende wedstrijd zal voor veel Federer-fans nog steeds een nare nasmaak hebben. Federer trof in de halve finale voor het eerst sinds 11 jaar weer Nadal op Wimbledon. De grasspecialist versloeg zijn eeuwige rivaal en vriend in vier sets en het zou de laatste ontmoeting zijn geweest tussen de twee legendes. Federer nam het voor een derde keer in de finale op tegen Djokovic en Nole had de eerste twee gewonnen (in 2014 en 2015).
De jaren begonnen te tellen voor de op dat moment bijna 38-jarige Federer, maar daar was niks van terug te zien in de finale. Djokovic en Federer speelden ongelooflijk tennis en de toeschouwers zaten vijf uur lang op het puntje van hun stoel. Djokovic kwam op een 2-1 in sets voorsprong, maar Federer vocht zich terug en pakte de vierde set door onder meer een fantastische backhand winner na een rally van 35 slagen.
Djokovic stond met zijn rug tegen de muur toen hij op 7-7 werd gebroken en Federer op eigen service twee matchpoints op rij kreeg. De Zwitserse baltovenaar dacht waarschijnlijk terug aan de US Open van 2010 en 2011, want toen werkte Djokovic op spectaculaire wijze beide matchpoints weg. De geschiedenis herhaalde zich helaas voor Federer en Djokovic brak de service van zijn tegenstander.
De finale kreeg op 12-12 voor het eerst in de historie van Wimbledon een tiebreak. Djokovic won ook deze tiebreak en hij mocht zich de winnaar noemen van de langste Wimbledon-finale ooit. De prachtige partij duurde vier uur en 57 minuten 7-6(5) 1-6 7-6(4) 4-6 en 13-12(3). Voor alle vier de Grand Slam-toernooien is er sinds 2022 een regel ingesteld dat er bij 6-6 in de vijfde set een supertiebreak tot de tien punten wordt gespeeld.

Nadal vs Federer (finale 2008)

We kunnen niet anders dan als laatste de Wimbledon-finale van 2008 noemen tussen Nadal en Federer. Het is waarschijnlijk de beste wedstrijd aller tijden met een verloop dat hoort in een filmscript. Federer zegevierde al vijf keer achter elkaar op het heilige gras en de afgelopen twee finales deed hij dat tegen gravelspecialist Nadal. De jonge Spanjaard verloor in vier sets in 2006, maar in 2007 werden het al vijf sets.
Nadal gaf Federer een ongelooflijk pak slaag in de Roland Garros-finale een aantal weken eerder (6-1 6-3 6-0). Die dreun leek nog even na te bonzen, want Nadal pakte de eerste twee sets met 6-4. Federer keerde echter de partij door de derde set in een tiebreak te winnen. Iedereen hoopte dat de wedstrijd uitgespeeld kon worden, want er waren al een aantal regenonderbrekingen geweest.
De vierde set was er eentje om je vingers bij af te likken en ook deze set moest beslist worden door een tiebreak. Nadal begon geweldig door een 5-2 voorsprong te nemen en hij mocht immers twee keer zelf serveren, het leek toch echt gedaan te zijn. Maar een paar minuten later stond het weer 6-5 voor Federer en op 7-7 volgden de twee mooiste passeerballen van het toernooi elkaar op.
Nadal krulde eerst op karakteristieke wijze een forehand langs de lijn uit geslagen positie en Federer sloeg vervolgens een fluwelen backhand in de uiterste hoek. Federer greep de tiebreak met 10-8 en de vijfde set werd een waar gevecht, maar het begon wel echt donker te worden. Nadal wist eindelijk bij 7-7 Federer te breken en op zijn vierde matchpoint was het raak. Nadal won zijn eerste Wimbledon-titel na vier uur en 48 minuten spelen met 6-4 6-4 6-7(5) 6-7(8) 9-7. Een wedstrijd die niemand ooit meer gaat vergeten.

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie