Het volk heeft gesproken. Zaterdag 6 juni is de enerverende Roland Garrosfinale van 2001 te zien, met de 18-jarige Kim Clijsters tegen Jennifer Capriati uit de Verenigde Staten.
14 jaar en 235 dagen was Jennifer Capriati toen ze de top10 bereikte in 1990. Niemand voegde zich ooit op jongere leeftijd bij de tenniselite dan de Amerikaanse, die dat jaar ook bij haar debuut de halve finale bereikte op Roland Garros. 11 seizoenen — en een turbulente periode met drugsgebruik en lichte criminele vergrijpen — later, arriveerde Capriati als nummer vier van de wereld in de finale in Parijs. Die plek was meer dan verdiend, aangezien ze achtereenvolgens Serena Williams en nummer één van de wereld Martina Hingis had verslagen. Laatstgenoemde werd aan het begin van het jaar ook al afgetroefd in de finale van de Australian Open. In de Franse hoofdstad kon Capriati derhalve haar tweede major van het jaar pakken. Tussen haar en de winnaarstrofee stond een speelster die een dag eerder haar 18de verjaardag vierde: Kim Clijsters.

Clijsters als eerste Belgische in een Grand Slamfinale

Foto: Getty Images

Tennis
Tennis | Kyrgios wil vrijspraak voor mishandeling wegens 'mentale problemen'
11 UUR GELEDEN

Primeur

De Belgische kwam uit in haar eerste Grand Slamfinale en had bij de laatste vier in een historisch Belgisch onderonsje gewonnen van Justine Henin, die op dat moment ook pas 19 jaar oud was. Het was de jongste van de twee die als eerste Belgische speelster ooit de eindstrijd op een major haalde, al was het Henin die in de jaren nadien zou regeren op het Franse gravel met maar liefst vier titels. Clijsters liet in 2001 haar grootste kans op het winnen van Roland Garros liggen.

12-10

Na het verliezen van de eerste game won de ontketende Clijsters zeven games op rij voor een 6-1 1-0 voorsprong op de nerveuze Capriati, die zich druk maakte om het luidruchtige — deels Belgische — publiek en andere geluiden in het Court Philippe Chatrier. De speelster die nog geen Grand Slampartij had verloren in 2001 en op de grootste podia wereldtoppers Hingis, Williams, Davenport en Seles had gevloerd, gaf zich echter niet gewonnen en sloeg terug in de tweede set. Hoewel beide speelsters grossierden in onnodige fouten (155 stuks), stonden daar genoeg fraaie slagenwisselingen en winners tegenover. De allesbeslissende derde set rechtvaardigt de prominente positie van de wedstrijd in de geschiedenis van het evenement.

Capriati de hele wedstrijd onder druk gezet door Clijsters

Foto: Getty Images

Vier keer was de als 12de geplaatste Clijsters twee punten verwijderd van de overwinning. Capriati serveerde op haar beurt meerdere keren voor het kampioenschap in de memorabele marathonset, voordat ze via een forehandwinner het bedrijf — met een nooit in een vrouwenfinale vertoonde 12-10 eindstand — in haar voordeel besliste. Aan het net kon Capriati, die later in 2001 de nummer één-positie zou veroveren, op warme felicitaties rekenen van haar jonge opponente.

Capriati met de Roland Garrostrofee

Foto: Getty Images

Clijsters keerde in 2003 terug in de finale, maar moest opnieuw genoegen nemen met de tweede plek. De Vlaamse werd verslagen door Henin, die de eerste Belgische Grand Slamkampioene werd. Capriati verdedigde in 2002 haar titel op de Australian Open, haar laatste Grand Slamtitel. Op Roland Garros werd ze onttroond door landgenote Serena Williams, de latere kampioene.
Tennis
Tennis | Kyrgios maakt landgenoot en vijand Tomic belachelijk op Twitter - "Ongelofelijk"
GISTEREN OM 15:18
Tel Aviv Watergen Open
Tennis | Djokovic hongerig naar nieuw succes - "Extra motivatie na lange afwezigheid"
GISTEREN OM 13:54