Het volk heeft gesproken! Voor maandag 25 mei is massaal gestemd op de overwinning van Robin Söderling op Rafael Nadal in 2009 als de grootste verrassing ooit in Parijs.

Onderlinge spanningen

De eerste Zweed die te binnen schiet in relatie tot Roland Garros is zesvoudig kampioen Björn Borg. Nummer twee is Robin Söderling. De als 23ste geplaatste speler bereikte op Roland Garros 2009 voor het eerst de vierde ronde op een major, waarin zijn ontmoeting met Rafael Nadal een mooi einde van een succesvolle campagne had moeten betekenen. De favorietenrol van de Spanjaard was niet alleen gebaseerd op het feit dat hij de afgelopen vier edities van het toernooi had gewonnen en simpelweg de beste gravelspeler was, maar ook op de voorgaande wedstrijd tegen Söderling, enkele weken eerder in Rome. In de Italiaanse hoofdstad werd de hardhitter met 6-1 6-0 weggevaagd. Met een serieuze krachtmeting op Roland Garros werd dan ook geen rekening gehouden. Overigens hield het duo er een gespannen relatie op na, sinds hun ontmoeting op Wimbledon 2007. In een spannende vijfsetter op het Londense gras uitte Söderling destijds zijn ongenoegen over de langdurige baanrituelen van Nadal door er een imitatie van te doen. Een uiterst koele handdruk na afloop van het duel illustreerde de verstoorde relatie.
Roland-Garros
#YouSayWePlay | Memorabele marathon Wawrinka-Tsitsipas op Roland Garros 2019
25/05/2020 OM 07:57

Zware omstandigheden

Op een regenachtige zondag in Parijs haalde Söderling zijn gram. Zijn mokerslagen en monsteropslag waren ideaal voor de zware omstandigheden, terwijl de natte baan het venijn uit de topspin van Nadal zoog en zijn groundstrokes structureel de benodigde diepte ontbeerden. Als vanouds had Nadal het Europese gravelseizoen gedomineerd, maar hij zag op Roland Garros een mindere dag samenvallen met een topoptreden van een meer dan gretige tegenstander.

Een kenmerkende verwoestende forehand van Söderling

Foto: Getty Images

‘Ik zei tegen mezelf dat het gewoon weer een wedstrijd is. Ik probeerde te spelen als in een trainingssessie’, aldus Söderling over zijn geslaagde mentale voorbereiding voor zijn historische 6-2 6-7 6-4 7-6 overwinning. Na 31 winstpartijen op rij werd Nadal voor het eerst gevloerd op Roland Garros. ‘Het lag meer aan mij dan aan hem. Hij speelde erg goed, maar ik was niet op mijn best’, zo luidde het oordeel van Nadal, die zijn teleurstelling over de ‘Robin! Robin!’ roepende Franse fans niet kon verbergen. ‘Het is jammer dat op dit mooie toernooi dat zoveel voor mij betekent het publiek nooit zo’n gebaar naar mij heeft gemaakt. Dat is geen excuus, maar ik hoop dat het publiek dat ook voor mij zal doen in de toekomst.’

Nadal verlaat voor het eerst als verliezer Court Philippe Chatrier

Foto: Getty Images

Context

Söderling zou uiteindelijk de finale halen, waarin hij in straight sets werd geklopt door Roger Federer. Nadal raakte na het toernooi twee maanden uit de roulatie met een knieblessure en moest zelfs Wimbledon laten schieten. De klachten verklaarden het mindere optreden en de bij tijd en wijlen twijfelachtige mobiliteit in de wedstrijd tegen Söderling. Eén en ander neemt niet weg dat laatstgenoemde in de geschiedenisboeken is opgenomen als de eerste speler die Nadal wist te verslaan op Roland Garros. Alleen Novak Djokovic - in 2015 - deed het kunststukje na.
In 2010 bewees Söderling geen ééndagsvlieg te zijn en bereikte hij opnieuw de eindstrijd op Roland Garros, door onder anderen Federer te verschalken in de kwartfinale en zodoende de waanzinnige recordreeks van 23 achtereenvolgende halve finaleplaatsen op majors van de Zwitser te beëindigen. Nadal nam in de finale revanche en won titel nummer vijf op het Parijse gravel. Voordat Söderling in 2011 op 26-jarige leeftijd voorgoed van het tennistoneel verdween als gevolg van de ziekte van Pfeiffer, reikte hij tot de vierde plaats op de wereldranglijst en stond hij verspreid over de seizoenen 2010 en 2011 langer dan een jaar onafgebroken in de mondiale top5.
Zijn carrière eindigde weliswaar tragisch en veel te vroeg, maar door Nadal te verslaan op Roland Garros heeft Söderling wel de ultieme prestatie in de tennissport geleverd.

Blijdschap bij Söderling na zijn sensationele overwinning

Foto: Getty Images

Wimbledon
Wimbledon | Raducanu kan thuispubliek op centre court geen tweede keer betoveren
8 MINUTEN GELEDEN
Wimbledon
Wimbledon | Raducanu kan thuispubliek op centre court geen tweede keer betoveren
8 MINUTEN GELEDEN