Het volk heeft gesproken. Voor woensdag 27 mei is de historische zege van de Fransman Yannick Noah op Mats Wilander in 1983 geselecteerd en donderdag 28 mei wordt de controversiële halve finale van 2003 tussen Serena Williams en Justine Henin uitgezonden.
Namen als Gaël Monfils, Jo-Wilfried Tsonga, Richard Gasquet en Gilles Simon zijn nauwelijks weg te denken uit de moderne tennisgeschiedenis. Het kwartet werd in Franse media zelfs gebombardeerd tot ‘De Nieuwe Musketiers’ — opvolgers van de ‘originele’ vier musketiers Jean Borotra, Jacques Brugnon, Henri Cochet en René Lacoste, die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw gezamenlijk twintig majors veroverden in het enkelspel en 23 in de dubbel. Hoewel de nieuwe groep spelers het schopte tot de top10 en latere fases op de grote toernooien, werden de verwachtingen nooit waargemaakt. De laatste Fransman die zegevierde op een Grand Slamtoernooi is nog altijd Yannick Noah. In 1983 was hij voor eigen publiek in Parijs verantwoordelijk voor een memorabel sportmoment. Noah, destijds 23 jaar oud, versloeg in de finale de vijf jaar jongere Mats Wilander met 6-2 7-5 7-6 en bezorgde tennisgrootmacht Frankrijk zodoende voor het eerst sinds 1946 weer eens een Grand Slamtitel bij de mannen.

Noah schudt Wilander de hand en klimt over het net

Foto: Getty Images

Tennis
Tennis | Een Q&A met Eurosport-commentator David Avakian over de breuk tussen Griekspoor en Sluiter
36 MINUTEN GELEDEN

Nieuwe mindset

Noah had in de twee voorgaande edities de kwartfinale gehaald met zijn spectaculaire en buitengewoon wisselvallige aanvalstennis. Het zesde reekshoofd, die begin jaren zeventig op aanraden van Arthur Ashe vanuit Kameroen verhuisde naar Frankrijk, moest grote namen als Ivan Lendl, John McEnroe, Jimmy Connors en titelverdediger Wilander voor zich dulden. In de weken voorafgaand aan Roland Garros had Noah echter goede zaken gedaan en een winstreeks van twintig wedstrijden van Wilander beëindigd. Anders dan gebruikelijk startte de showman zijn campagne in Parijs niet met een droom, maar met een duidelijk doel.
‘Ik heb heel hard gewerkt. Dat is niets nieuws, maar ditmaal heb ik getraind om te winnen. Niet alleen een paar wedstrijden, maar het hele toernooi.’ De nieuwe mindset wierp vruchten af.

Noah met de Coupe des Mousquetaires

Foto: Getty Images

Puur genot op het gezicht van de kampioen

Foto: Getty Images

Bagels

Met zijn sterke atletische bouw, lengte van 1.93 en drang naar het net was Noah geen typische gravelspecialist. Als hij het echter op zijn heupen kreeg, was niemand veilig. Op Roland Garros 1983 was van de genoemde wisselvalligheid niets te zien. De enige speler die een set kon afsnoepen was de grote Lendl en zelfs hij kreeg in de kwartfinale een bagel om zijn oren. In de halve finale verpulverde Noah zijn landgenoot Christophe Roger-Vasselin met 6-3 6-0 6-0. Wilander was meer dan gewaarschuwd en maakte daardoor de gedurfde tactische keuze om van zijn gebruikelijke afwachtende spel af te wijken en zelf het initiatief te nemen. Daarmee hoopte de jonge Zweed het wind uit de zeilen van Noah te nemen en hem zoveel mogelijk achterin rond de baseline te houden in plaats van te vertrouwen op zijn beroemde geduld en passeerslagen. Het plan mislukte en de tiener verloor na 13 zeges op rij voor het eerst een wedstrijd in Parijs.

De jonge Wilander kon zijn titel niet verdedigen tegen Noah, maar zegevierde in 1985 en 1988 opnieuw in Parijs

Foto: Getty Images

Inspirator

De ontlading bij Noah was enorm. Direct na matchpoint stormde de vader van de kersverse kampioen, Zacharie, de baan op. Daar werd de trotste ouder opgevangen door zijn euforische zoon. De gewaagde reis vanuit Kameroen was meer dan de moeite waard gebleken.
Frankrijk heeft sindsdien geen nieuwe Grand Slamkampioenen voortgebracht bij de mannen, maar is met 12 spelers wel het best vertegenwoordigde land in de top100. Bij de vrouwen wonnen Amélie Mauresmo en Mary Pierce majors in de 21ste eeuw. Veel Franse spelers wijzen naar Noah als idool of inspiratiebron om een carrière als tennisser na te streven.

Een emotionele omhelzing van vader en zoon op Court Philippe Chatrier

Foto: Getty Images

#YouSayWePlay donderdag 28 mei: Pikante partij Williams-Henin

Serena Williams heeft een turbulent verleden op Roland Garros. De Amerikaanse won er drie keer de titel, in 2002, 2013 en 2015. Het is tevens het enige Grand Slamtoernooi waar de levende legende ooit in de eerste ronde onderuit ging, tegen Virginie Razzano in 2012. Tot de opvallendste wedstrijden van Williams in Parijs behoort de halve finale van 2003 tegen Justine Henin, waarin de spanning hoog opliep. Van de beste wedstrijden van de 23-voudig Grand Slamkampioene heeft het heetgebakerde duel met de Belgische de meeste #YouSayWePlay-stemmen gekregen en zal daarom op donderdag 28 mei om 19:00 uur uitgezonden worden op Eurosport 1 en de Eurosport Player.

Henin en Williams in de halve finale op Roland Garros 2003

Foto: Getty Images

Tennis
Tennis | Tallon Griekspoor breekt verrassend met coach Raemon Sluiter vanwege verschil in inzicht
2 UUR GELEDEN
Tennis
Tennis | Monfils slaat Australian Open over en richt zich volledig op Parijs 2024
GISTEREN OM 16:39