Het volk heeft gesproken. Voor vrijdag 29 mei is gestemd op de legendarische overwinning van de 17-jarige Michael Chang op nummer één van de wereld Ivan Lendl in 1989.
‘Ten eerste heb je geen service. Zeker geen tweede service. Je kan me geen pijn doen. Je bent snel, maar je zal een wapen moeten ontwikkelen om te kunnen overleven.’ Zo luidde het goedbedoelde advies van Ivan Lendl aan Michael Chang, nadat hij het 16-jarige groentje had verslagen bij een demonstratiewedstrijd in de Verenigde Staten en het duo gezamenlijk terugreed naar het hotel. Een jaar later in de vierde ronde op Roland Garros 1989 stond het tweetal voor het eerst oog in oog op de proftour, met alle onverwachte en onvergetelijke gevolgen van dien.
Lendl was de nummer één van de wereld en drievoudig kampioen in Parijs, Chang was 17 jaar jong en als 15de geplaatst. De Amerikaan met Chinese roots kwam sterk voor de dag in de eerste drie rondes en verpletterde onder anderen leeftijdsgenoot Pete Sampras met 6-1 6-1 6-1. Toch werd geen rekening gehouden met een lastige opgave voor Lendl bij de laatste 16. In de eerste paar sets kwam deze verwachting uit. De topfavoriet nam een zakelijke 6-4 6-4 voorsprong en kreeg de eindstreep langzaam maar zeker in zicht. Het spel van Chang, dat leunde op zijn snelle voetenwerk en het vermogen om vanuit de rally punten op te bouwen en te scoren, maakte aanvankelijk geen indruk op Lendl. De opslagen van Chang waren te zwak, zoals Lendl hem expliciet duidelijk had gemaakt en ook vanaf de baseline werd de tiener afgetroefd. Het leek een uitzichtloze situatie voor Chang, die gedurende het toernooi niet alleen bezig was met tennis, maar ook de politieke onrust in China op de voet volgde vanuit zijn hotelkamer.
Tennis
Tennis | Juan Martín del Potro openhartig over blessureleed - “Kan niet hardlopen zonder pijn"
30/09/2022 OM 12:25

Chang hevig onder druk in de eerste twee sets

Foto: Getty Images

Politieke onrust

Overheidstanks verschenen destijds op het Tiananmenplein in Beijing en ruimden duizenden voor democratie en vrijheid pleitende demonstranten uit de weg. Ook de beroemde beelden van de ‘onbekende protestganger’, die voor een rij oprukkende tanks ging staan, kwamen naar buiten. Uiteraard verdient Lendl de associatie met de Communistische Partij van China niet en beleefde Chang op Court Philippe Chatrier niet dezelfde druk als de moedige ‘Tankman’ in Beijing, maar met enige fantasie en gezien de gelijktijdigheid van de gebeurtenissen is de metaforische vergelijking tussen de situaties te maken. Het speelde in ieder geval mee in het hoofd van Chang, die hoopte met zijn tennis Chinezen wereldwijd enigszins op te kunnen vrolijken.

Comeback & kramp

Op wonderbaarlijke en onverklaarbare wijze slaagde hij in zijn missie. Chang krikte zijn niveau op in de derde set en veranderde de wedstrijd in een zware slijtageslag. Het leverde hem enerzijds twee sets op, maar vanaf het einde van de vierde set ook ernstige krampaanvallen in de benen. ‘Ik probeerde de kramp te verbergen om te voorkomen dat Ivan het door zou krijgen en er gebruik van kon maken. Er kwam echter een moment dat ik het niet langer kon verhullen’, zo blikte Chang later terug. De situatie escaleerde vroeg in de vijfde set, toen hij de handdoek in de ring wilde gooien en reeds richting het net liep om de umpire in te lichten over zijn opgave.
‘Ik was klaar. Ik kon niet meer. Maar plotseling maakte een zekere overtuiging zich meester van mij en flitste er van alles door mijn hoofd. Het was alsof God mij vroeg waar ik mee bezig was. Ik besefte dat als ik zou stoppen, ik dat later weer zou doen, zowel op als naast de baan. En dat opgeven na de tweede, derde en vierde keer steeds gemakkelijker zou worden. Daar wilde ik niet bekend om staan en ik besloot daarom dat ik hoe dan ook de wedstrijd uit zou spelen.’

Roland Garros 1989 zowel op als naast de baan emotioneel voor Chang

Foto: Getty Images

Onderhandse service

De nieuwgevonden overtuiging ging gepaard met een reeks opmerkelijke acties, zeker gezien het feit dat het om een onervaren 17-jarige ging. Chang begon ballen hoog de lucht in te slaan, rally’s kort te houden en waar mogelijk snel langs de lijn te scoren om zijn benen maximaal te ontzien. Hoewel Lendl de fysieke problemen kon waarnemen, besloot hij geen noemenswaardige aanpassingen door te voeren in zijn tactiek. Van gehoekte ballen en dropshots maakte de grootheid geen gebruik. Ondertussen dronk Chang liters water om de kramp te bestrijden en bleef hij bij kantwissels staan om pijnlijke bewegingen bij het zitten en opstaan te vermijden. De onorthodoxe manier van spelen resulteerde in een break voorsprong. Bij een stand van 4-2 15-30 was Chang verantwoordelijk voor één van de bekendste momenten uit de tennisgeschiedenis, toen hij een onderhandse service sloeg en het belangrijke punt won.
‘Ik rolde op dat moment in de wedstrijd mijn service zachtjes in het servicevak en kwam nauwelijks tot de 110 kilometer per uur. Op 15-30 wist ik dat ik iets anders moest doen om niet mijn servicegame te verliezen’, aldus Chang over zijn gedachtegang voor het befaamde punt.

Ondanks de onorthodoxe acties van Chang een respectvolle handdruk van Lendl

Foto: Getty Images

Spectaculair slot

Chang had echter meer verrassingen in petto. Bij een stand van 5-3 kreeg hij in de servicegame van Lendl zijn eerste matchpoint op 15-40 en koos hij brutaal voor een returnpositie ver in de baan, bij de servicelijn. Het publiek reageerde met verbazing op de actie en de chaotische situatie bewoog Lendl ertoe een let te vragen nadat hij zijn eerste opslag had gemist. Het verzoek werd afgewezen door de umpire, waardoor Lendl op matchpoint tegen — en met Chang meters in de baan gepositioneerd — afhankelijk was van zijn tweede service. Zelfs Lendl kon die druk niet aan en sloeg een dubbelfout. Een wonderbaarlijke wedstrijd met een waanzinnig einde.
Chang won uiteindelijk het hele toernooi. In de finale draaide hij een 2-1 achterstand in sets om in een zege op toenmalig nummer drie van de wereld Stefan Edberg. Tot op de dag van vandaag is Chang de jongste Grand Slamkampioen ooit bij de mannen. Het is zijn enige eindoverwinning op een major. Wel keerde hij in 1995 terug in de finale in Parijs en haalde hij in 1996 de eindstrijd op de Australian Open en US Open.
Bekijk de stunt van Michael Chang tegen Ivan Lendl op Roland Garros 1989 op vrijdag 29 mei om 19:00 uur op Eurosport 1 of de Eurosport Player!

Chang won op Roland Garros 1989 als jongste speler (mannen) ooit een major

Foto: Getty Images

Tennis
Tennis | Adrian Andreev en Corentin Moutet gaan elkaar te lijf in challenger Open d'Orleans
30/09/2022 OM 08:57
Laver Cup
Laver Cup | Federer reageert op vasthouden hand Nadal - “Het was een geheim dankjewel”
29/09/2022 OM 11:24