Tennis

#YouSayWePlay | Wawrinka klopt Djokovic in Roland Garrosfinale 2015

Deel dit via
Kopiëren
Deel dit artikel

Wawrinka met zijn tweede Grand Slamtrofee op Roland Garros 2015 na het winnen van de Australian Open 2014 en voor zijn eindzege op de US Open 2016

Foto: Getty Images

DoorDavid Avakian
02/06/2020 om 10:55 | Bijgewerkt 02/06/2020 om 11:14

In de periode dat Roland Garros plaats had moeten vinden (25 mei - 7 juni) geeft Eurosport de kijkers een kans om te bepalen welke wedstrijden dagelijks uitgezonden worden op Eurosport 1 en de Eurosport Player. You Say We Play! Het volk heeft gesproken. Voor vrijdag 5 juni is gestemd op de indrukwekkende overwinning van Stan Wawrinka op Novak Djokovic in de Roland Garrosfinale van 2015.

‘Ik speelde de wedstrijd van mijn leven’, gaf Stan Wawrinka toe, nadat hij in de finale op Roland Garros 2015 Novak Djokovic in vier sets had verslagen. Dat deed de Zwitser gehuld in een korte broek met een rood/bruin/wit ruitjespatroon, één van de controversieelste stijlkeuzes in de moderne tennis(- en mode)geschiedenis. Het was niet de ‘bedoeling’ dat Wawrinka zou winnen. Na twee eerdere verloren finales en nog eens twee halve finales leek Djokovic meer dan rijp voor zijn eerste eindzege in Parijs en had in 2015 alles op zijn plaats moeten vallen. De Serviër overklaste immers Rafael Nadal in drie sets in de kwartfinale. De weg lag ogenschijnlijk open.

Djokovic greep ook in zijn derde finale op Roland Garros naast de hoofdprijs

Foto: Getty Images

Tennis

Federer: ‘Pensioen nadert’

9 UUR GELEDEN

Boksbal en plaaggeest

Niets bleek minder waar. Eerst was het Andy Murray in de halve finale die Djokovic tot een vier uur lange vijfsetter dwong, verspreid over twee dagen. Vervolgens was daar Wawrinka, die in de loopbaan van de nummer één van de wereld tegelijkertijd de rol van boksbal en plaaggeest vervult. 19-6 is de huidige voorsprong van Djokovic in onderlinge ontmoetingen, maar inclusief Roland Garros 2015 heeft Wawrinka de laatste drie duels op majors gewonnen. De nummer twee van Zwitserland staat momenteel op drie (verschillende) Grand Stamtitels — Australian Open 2014, Roland Garros 2015 en US Open 2016. Onderweg naar elk van die titels klopte hij Djokovic in een rechtstreekse confrontatie. In Parijs en New York zelfs in de finale. De vier Grand Slam-ontmoetingen voorafgaand aan het treffen op Roland Garros mondden bovendien uit in vijfsetters.

Verplettering Federer

De kwartfinale die Wawrinka speelde tegen landgenoot Roger Federer was alles behalve een vijfsetter. De levende legende werd van de baan geveegd en beschreef het zelf als een ‘verplettering’ door zijn goede vriend. Toen Federer op Roland Garros 2019 werd gevraagd naar die zware nederlaag kreeg hij met zijn antwoord de lachers op zijn hand. ‘Ik heb geen goede herinneringen aan Stan in 2015. Hij versloeg me in drie sets met die verschrikkelijke broek.’

De befaamde backhand van Wawrinka in volle glorie

Foto: Getty Images

60-30

Ook Djokovic kreeg na een nerveuze start te maken met een ontketende Wawrinka, die met zijn keiharde slagen door de verdedigingsmuur van de topseed beukte. De destijds dertigjarige speler eindigde met zestig winners, twee keer zoveel als zijn opponent. Djokovic miste op zijn beurt talloze kansen om de wedstrijd naar een vijfde set te sturen (onder andere een 3-0 40-0 voorsprong in de vierde set) en worstelde zichtbaar met vermoeidheid en frustratie over de gang van zaken, vooral op de belangrijke punten. Hij kreeg bovendien geen grip op de befaamde enkelhandige backhand van Wawrinka, die in de slotfase van de partij op cruciale momenten op volle toeren draaide, waaronder op een laat breakpoint tegen en het laatste punt van de partij.

Een fraai moment van wederzijds respect na afloop

Foto: Getty Images

Respect

Djokovic, een jaar later wél de winnaar in Parijs, werd na afloop tot tranen geroerd nadat hij uitgebreid werd toegejuicht door het Franse publiek. ‘Het is niet gemakkelijk voor mij om nu te praten, maar ik moet zeggen dat sommige dingen belangrijker zijn dan overwinningen. Ik heb het over karakter en respect. Ik heb veel respect voor jou, Stan. Je bent een geweldige kampioen met een groot hart en je verdient deze titel’, aldus de emotionele Djokovic tijdens de prijsuitreiking.

Djokovic geëmotioneerd door het moment en de steun van het publiek

Foto: Getty Images

Dat Wawrinka naast de x-factor ook over de gun-factor beschikt, werd duidelijk toen de reacties op zijn overwinning binnenstroomden. Ook deed de nieuwbakken Roland Garroskampioen graag op een ludieke manier mee aan de discussie over zijn veelbesproken kleding…

Tennis

Exclusief interview Raemon Sluiter | Proefperiode als nieuwe coach Goerges

GISTEREN OM 07:42
Tennis

Demonstratietoernooi ‘THIEMs 7’ live op Eurosport

08/07/2020 OM 08:02
Gerelateerde onderwerpen
Tennis
Deel dit via
Kopiëren
Deel dit artikel