Simone Biles is haar lichaamsgewicht in goud waard. Ze is niet de eerste atleet van wie dat gezegd is, maar in haar geval is het mogelijk echt waar. De kleine Amerikaanse turnde in haar carrière al meer dan twintig gouden medailles op Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen bij elkaar. Tijdens Tokyo 2020 hoopt zij haar status als beste aller tijden te onderstrepen.

GOAT

Tokio 2020
Tokyo 2020 | Biles heeft spijt van deelname aan de Olympische Spelen
28/09/2021 OM 12:10
Nadat de turnster in eigen land kritiek kreeg toen ze tijdens de US Classic haar eigen achternaam op haar turnoutfit had gezet, besloot ze zich niet te conformeren aan haar criticasters, maar er juist een schepje bovenop te doen. Op haar trainingspak voegde ze een afbeelding van een geit (een overduidelijke verwijzing naar de term GOAT, Greatest Of All Time) onder haar naam toe. Tegenwoordig heeft het afgebeelde diertje zelfs een toepasselijke naam: Goldie.
Dat Biles in vorm is liet ze tijdens de training al zien:

Tokyo 2020 | Biles met onmogelijke sprong in training

SPORTVROUW VAN HET JAAR

Al sinds zij in 2013 debuteerde bij de senioren bivakkeert Biles in de absolute turntop. Op haar eerste WK won ze meteen twee onderdelen, waaronder de Individuele meerkamp, en sindsdien doet ze het eigenlijk alleen maar beter. Tijdens de laatste wereldkampioenschappen in Stuttgart won de Amerikaanse zelfs vijf gouden medailles. Tussendoor riep de Women's Sports Foundation haar in 2014 en 2018 ook nog eens uit tot Sportvrouw van het Jaar.

HOGER NIVEAU

Vijf jaar geleden was Biles tijdens Rio 2016 al de beste van allemaal op een Olympische Spelen. Ze won op Sprong, Vloer en greep op zowel de Individuele meerkamp als de Teammeerkamp het goud. Wat Biles misschien nog wel het meest onderscheidt van andere turngrootheden, zoals de perfecte Nadia Comăneci, is dat zij de sport naar een hoger niveau tilt. Maar liefst vier elementen - op drie verschillende onderdelen - zijn naar haar vernoemd.

YURCHENKO DOUBLE PIKE

Behalve die drie naar haar vernoemde elementen ging Biles onlangs ook viraal door als eerste vrouwelijke turnster een zogenaamde Yurchenko Double Pike succesvol uit te voeren. Het is een riskante sprong, omdat de atleet deze niet meer kan corrigeren en een kleine fout resulteert in een harde val. Mocht ze er in Tokio voor kiezen om deze sprong te proberen, kan dit haar oefening dus maken of breken.

WAAR TE BEKIJKEN?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Sluit hier een abonnement af.
Tokio 2020
Simone Biles turnt een bronzen oefening op de balk
07/08/2021 OM 17:47
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Grootste overwinning voor Biles in Tokio was die op haarzelf
04/08/2021 OM 05:27