Larry Nassar was lange tijd turndokter namens de Amerikaanse bond en misbruikte in deze periode meer dan 250 turnsters, waarvan een groot deel minderjarig was. Onder anderen meervoudig olympisch kampioene Simone Biles was één van de slachtoffers.
Nassar werd in 2018 al veroordeeld tot een celstraf van minstens 40 jaar voor seksueel misbruik en het bezit van kinderporno. De rol die de Amerikaanse sportbonden speelden, bleef echter niet onderbelicht.

Turnen | Biles vertelt dat ze goed herstellende is van vervelende ‘twisties’

Tokio 2020
Tokyo 2020 | Biles heeft spijt van deelname aan de Olympische Spelen
28/09/2021 OM 12:10

Nassar

Uit een rapport bleek dat er niet adequaat is gereageerd door een aantal hoge functionarissen van onder andere het Amerikaans Olympisch Comité, toen in 2015 de eerste beschuldigingen van seksueel misbruik tegen Nassar werden geuit.
Dit werd verschillende bonden kwalijk genomen, maar het duurde lang voordat er duidelijkheid kwam voor de turnsters. Nu, meer dan vijf jaar later, is er dus eindelijk een schikking getroffen. De betrokken partijen zijn de Amerikaanse gymnastiekfederatie, het Amerikaans Olympisch Comité en het Paralympisch Comité.

Tokyo 2020 | Simone Biles zoekt na winst brons contact met het thuisfront

Bestuurszetels

Om te voorkomen dat iets dergelijks opnieuw kan gebeuren, is besloten om een aantal bestuurszetels van de bonden toe te zeggen aan oud-turnsters die slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik.
Dit was onderdeel van de schikking en zo hoopt men een nieuwe start te kunnen maken binnen het turnen, waardoor jonge turnsters in de toekomst beter beschermd worden.
Het Amerikaans Olympisch Comité heeft 5 miljoen dollar voor dit project uitgetrokken.
Tokio 2020
Simone Biles turnt een bronzen oefening op de balk
07/08/2021 OM 17:47
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Grootste overwinning voor Biles in Tokio was die op haarzelf
04/08/2021 OM 05:27