Het parcours van het Europees Kampioenschap lijkt grotendeels op het parcours van de Citadelcross in Wallonië. Wel heeft parcoursbouwer Erwin Vervecken een klimmetje toegevoegd aan de reeds zware cross.
"We hebben twee veranderingen aangebracht, omdat het een EK is en om het publiek net iets meer spektakel te bieden. Bovenaan het kasteel ligt een nieuwe brug en er is een extra lus gemaakt met een pittig klimmetje", legde hij eerder uit aan het Belgische persbureau Belga.

Wereldbeker Namen | Van der Poel wint na spektakelstuk

Veldrijden
Boom | Van der Poel ondanks val morgen toch in actie tegen Van Aert - “Jawel, Jawel”
11 UUR GELEDEN

Titelverdediger Van der Haar

Lars van der Haar is in bloedvorm aan het begin van dit crossseizoen. De Nederlander won eerder dit jaar al in de Trek Cup en de Nacht van Woerden en werd bovendien tweede bij de wereldbeker in Tabor.
Dit rijtje goede resultaten bleek de opmaat voor een prachtige overwinning in de Koppenbergcross. De ontknoping is fantastisch om terug te kijken. De 31-jarige Van der Haar is ook nog eens titelverdediger tijdens dit EK. Vorig jaar versloeg hij Quinten Hermans en Michael Vanthourenhout op de VAM-berg in Drenthe.

EK Veldrijden | Lars van der Haar is de Europees kampioen

Strijd der lage landen

In Namen krijgt de Nederlander echter zware concurrentie van twee Belgen. Eli Iserbyt staat, met de afwezigheid van Van der Poel, Van Aert en Pidcock, misschien wel als topfavoriet aan de start. De Belg won alle drie de wereldbekers in oktober en wil revanche nemen na zijn teleurstellende twaalfde plek van vorig jaar.
Hij wordt met Michael Vanthourenhout bijgestaan door een andere kanshebber op de Europese trui. De crosser van Pauwels Sauzen-Bingoal reed achtereenvolgens naar een podiumplaats in Tabor en Fayetteville.
Ook Joris Nieuwenhuis maakte deze week zijn rentree in het veld. In de Nacht van Woerden werd hij bij zijn eerste cross van het seizoen direct vijfde, misschien kan de oud-wegrenner verrassen in Namen en de subtop ontgroeien onderweg naar het podium.
Andere kanshebbers op een podiumplek en dus medaille zijn Laurens Sweeck, Quinten Hermans en Ryan Kamp.

Tabor | Ook derde wereldbeker voor Iserbyt, Belg is sterkste in Tabor

Nederlandse dominantie bij de vrouwen

Bij de vrouwen is de kans op Nederlandse medailles bijna honderd procent. Bij de laatste wereldbeker in Tabor werden maar liefst acht van de tien eerste plaatsen ingevuld door een Nederlandse crosser.
De allersterkste Nederlandse vrouw in Tsjechië was eens te meer Fem van Empel. De pas twintigjarige crosser domineert in het nieuwe veldritseizoen en won zes van de zeven races waaraan ze deelnam. Zelfs op de Koppenberg stond geen maat op Van Empel, geen enkele maat zelfs.

Fayetteville | Fem van Empel controleert en maakt af in sprint voor tweede zege op rij

Rentree Vos, concurrentie van Vas

Van Empel kan de grootste concurrentie dus uit eigen land verwachten. Puck Pieterse, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema reden dit seizoen allemaal al eens naar het podium en maken in Namen dus ook zeker kans op een medaille.
De allergrootste belager voor de jonge Van Empel is echter Marianne Vos. De regerend wereldkampioen keerde deze week pas terug op de veldritfiets, maar werd in de Nacht van Woerden ook direct tweede en lijkt dus al klaar voor het EK.
De enige buitenlandse bedreiging voor de Nederlanders komt van de winnaar in die Nacht van Woerden. De 21-jarige Kata Blanka Vas, rijdend voor SD Worx, versloeg Vos in de sprint en werd bovendien ook al vijfde in de wereldbeker van Tabor. Kan Vas zorgen voor een Hongaarse verrassing in België?

Veldrijden | Fem van Empel wint de Koppenbergcross

Waar kijk je?

Elke minuut van het EK veldrijden in Namen volg je live op Eurosport. Liever reclamevrij streamen? Ga dan naar discovery+.
Veldrijden
Boom | Pidcock controleert van voren - "Niet nodig om met 30 seconden verschil te winnen"
11 UUR GELEDEN
Veldrijden
Boom | Pidcock controleert van voren - "Niet nodig om met 30 seconden verschil te winnen"
11 UUR GELEDEN