Vooraf werd er volop gesproken over de bereidheid tot samenwerken in de Belgische ploeg. Getwijfeld werd of bijvoorbeeld Toon Aerts (Baloise-Trek Lions) bereid zou zijn om de kansen voor kopman Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) zo groot mogelijk te maken. Na de finish klinkt er vooral vanuit kamp Pauwels Sauzen kritiek op de samenwerking.

Vanthourenhout: "Er had meer in gezeten"

Michael Vanthourenhout, vierde, denkt dat er meer in had gezeten als iemand mee had kunnen gaan met de aanval van Tom Pidcock. Op de vraag van de Sporza-verslaggever wie dat dan had moeten zijn kijkt hij eerst naar zijn gehele team, maar is dan ook schuldbewust. “Ik reed tweede dus ik had dat moeten zijn. Ik heb nog wel geprobeerd het gat zo klein mogelijk te houden om de rest van de ploeg zo dicht mogelijk te brengen. Dan zie je hoe moeilijk het is om een gat op Pidcock te dichten.”
Veldrijden
Ethias Cross | Iserbyt gunt overwinning aan Vanthourenhout
19/02/2022 OM 15:21

WK Veldrijden | Tom Pidcock geeft masterclass veldrijden in Fayetteville

Sweeck is kritisch

Sweeck, net als Vanthourenhout ploegmaat van Iserbyt bij Pauwel Sauzen, is het meest kritisch. “Als we met de andere Belgen beter hadden samengewerkt dan hadden we het gat een stuk kleiner kunnen houden. Ik zeg niet dat we dan zouden winnen, maar dan zouden we de sprong makkelijker kunnen maken en zouden we een mentaal overwicht hebben.”
Te veel wilden hun eigen niet opofferen
Sweeck weigert namen te noemen van renners die te weinig samengewerkt zouden hebben. Toch geeft hij wel aanwijzingen. “Ik zie dat anderen mij in de laatste ronde kunnen lossen op de klim omdat ik mijn kruit al eerder verschoten had.” In de laatste ronde reden Jens Adams en Aerts hem voorbij.
“Het was een unieke kans voor iedereen”, wijst Sweeck op de afwezigheid van Van der Poel en Van Aert. “We hadden meer tegenwerking moeten bieden om het Pidcock echt moeilijk te maken.”

WK Fayetteville | “Ik had met Pidcock meegekund” - Van der Haar na knappe tweede plek WK

Lars van der Haar

Voor Iserbyt eindigde Lars van der Haar als tweede. Zodoende stond in Fayetteville slechts een Belg op het podium. In de afgelopen veertien edities is dat alleen in 2020 voorgekomen.

Waar kijk je de rest van het seizoen?

Het crossseizoen is nog niet ten einde. Februari is de maand voor de laatste klassementscrossen. Meteen dit weekend staan de Ethias Cross in Maldegem en de Krawatencross voor de X20 Badkamers Trofee op de kalender. De races zijn vanwege de Olympische Spelen niet live te zien op Eurosport, maar wel van start tot finish te volgen op discovery+.
Veldrijden
Ethias Cross | Iserbyt gunt overwinning aan Vanthourenhout
19/02/2022 OM 15:21
Veldrijden
Ethias Cross | Lucinda Brand pakt in Sint Niklaas 20e overwinning van seizoen
19/02/2022 OM 13:56