Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Allsvenskan | Malmö FF na veel vertraging voor eigen publiek kampioen ten koste van Elfsborg

Kevin van Nunen

Geupdate 12/11/2023 om 18:15 GMT+1

Malmö FF is toch ‘gewoon’ kampioen van de Allsvenskan geworden. Het won op de laatste speeldag voor eigen publiek met 1-0 van IF Elfsborg en wipte op doelsaldo over zijn rivaal. De winnende goal kwam van de voet van Isaac Kiese Thelin, die in de 57ste minuut mocht aanleggen voor een penalty. De succesvolste club van Zweden kon daarna aftellen tot het einde van de ‘guldmatchen’.

Allsvenskan | Malmö FF na veel vertraging voor eigen publiek kampioen ten koste van Elfsborg

Elfsborg had voor de vierde keer sinds de Tweede Wereldoorlog kampioen kunnen en misschien ook wel moeten worden. Het stond vorige week op matchpoint, maar kon het niet afmaken tegen Degerfors, dat tevergeefs tegen degradatie streed. Een 2-2 gelijkspel betekende in feite twee verliezers. Bizar genoeg verloor Malmo op de voorlaatste speeldag zelf met 4-2 van BK Häcken.
Het onbenut laten van dat matchpoint betekende in ieder geval dat Elfsborg de opdracht voor zichzelf een stuk lastiger maakte. Het moest op de laatste speeldag op bezoek naar Malmö FF, dat aan winst op de directe concurrent genoeg had om op doelsaldo kampioen te worden.
picture

Allsvenskan | Supporters Malmö FF vieren kampioenschap met heerlijke pitch invasion

Goedkope penalty

Voor de aftrap was het verschil drie punten in het voordeel van Elfsborg, terwijl beide ploegen een doelsaldo hadden van +34. Eén doelpunt zou alles kunnen veranderen en aldus geschiedde. Een wat goedkope penalty vormde een buitenkansje voor spits Thelin, die de stand van zaken op de ranglijst voorgoed veranderde.
Plots stond Malmö gelijk in punten met Elfsborg, maar met een beter doelsaldo. Namelijk +35 om +33 en dus ging de landstitel naar MFF, zoals de bijnaam van de club luidt. Over de penalty is vast het laatste woord nog niet gezegd. Over wat er tijdens de rust allemaal gebeurde evenmin.
picture

Allsvenskan | Doelman Dovin verwisselt penaltystip met bal - gruwelijke en hilarische blunder

Net in brand en vuurwerk afgestoken

De meegereisde supporters van Elfsborg zetten een net in brand, waarna er geen toestemming volgde voor de start van de tweede helft. De autoriteiten wilden slechts spelen met net, maar daar was niet veel meer van over. Toen er na veel vijven en zessen eindelijk weer gespeeld kon worden, ontstaken Malmö-supporters een flinke lading fakkels, waardoor het brandalarm afging in het Eleda Stadion en de start van de tweede helft verder moest worden uitgesteld.
Terwijl de overige wedstrijden stuk voor stuk werden afgefloten en IFK Göteborg diep in blessuretijd het degradatiespook definitief op een zijspoor wist te zetten, begon pas de tweede helft van de kampioenswedstrijd. De ultieme climax van de Allsvenskan 2023 wist dus alle ogen op zich gericht, met de 23ste landstitel van Malmö als resultaat.

Niklas Moisander bekendste gezicht bij Malmö FF

Het eredivisie-gehalte bij Malmö liegt er niet om. Niklas Moisander is de bekendste van allemaal. De Finse verdediger speelde in het verleden voor AZ en Ajax, terwijl Søren Rieks en Sergio Peña een verleden hebben bij NEC en FC Emmen.
Ook bijzonder was de ‘guldmatchen’ voor Eidur Gudjohnsen, aangezien twee van zijn zoons het tegen elkaar opnamen. Jongste zoon Daniel (17) lag er weliswaar uit met een blessure, maar werd met Malmö kampioen ten koste van de 25-jarige Sveinn en dus is wel duidelijk wie voorlopig het hoogste woord heeft in huize-Gudjohnsen.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie