Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Eredivisie | De chaos van Schreuder bij Ajax - Van woedeuitbarsting tot nieuwe assistent

Menno Waebeke

Geupdate 24/01/2023 om 12:03 GMT+1

Alfred Schreuder blijft voorlopig aan als trainer van Ajax. Twee dagen voor de Klassieker tegen Feyenoord sprak het overgrote deel van de spelersgroep zich ontevreden uit over Schreuder, maar dat heeft - na een crisisoverleg van het bestuur - niet tot een ontslag geleid van de oefenmeester. Lees hier alles over het chaotische eerste seizoen van Schreuder bij Ajax.

Alfred Schreuder heeft het zwaar in zijn eerste seizoen bij Ajax.

Foto: Getty Images

Ajax speelde zondag met 1-1 gelijk in De Kuip tegen Feyenoord en staat daardoor slechts op een vijfde plaats in de Eredivisie. Twee dagen voor de beladen Klassieker riep de spelersraad met daarin Dusan Tadic, Steven Berghuis, Jurriën Timber, Edson Álvarez en Davy Klaassen de groep bij elkaar voor een stemming over de staf.
Vrijwel iedereen sprak zijn onvrede uit over trainer Alfred Schreuder, maar tot een ontslag leidde dat vooralsnog niet. Volgens De Telegraaf krijgt de oefenmeester binnenkort een extra assistent om de weg omhoog weer terug te vinden. Dat kan wel eens ten koste gaan van de door Schreuder zelf aangesteld assistent Matthias Kaltenbach.

Leegloop in Amsterdam

Schreuder kreeg het vanaf zijn eerste werkdag zwaar te verduren bij Ajax. De coach moest de zware schoenen van de vertrekkende Erik ten Hag vullen en zag in de zomerse transferperiode een aantal belangrijke spelers vertrekken uit de hoofdstad.
Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui vertrokken naar Bayern München en ook Sébastien Haller (Borussia Dortmund), Perr Schuurs (Torino), Nicolas Tagliafico (Olympique Lyon), Danilo (Feyenoord) en André Onana (Internazionale) trokken de deur in Amsterdam achter zich dicht.
Daar bleef het echter niet bij, want oud-trainer Ten Hag wilde zelf graag twee spelers met zich meenemen naar Manchester. In juli werd verdediger Lisandro Martínez voor ruim 50 miljoen euro aan United verkocht en op de valreep van de transferperiode werd ook Antony - die weigerde te trainen bij Ajax - voor bijna 100 miljoen euro van de hand gedaan.
picture

Erik ten Hag vertrok naar Manchester United en nam Antony en Lisandro Martinez met zich mee.

Foto: Getty Images

Goede seizoensstart

Ajax haalde daar met Calvin Bassey (Rangers FC), Owen Wijndal (AZ), Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur), Brian Brobbey (RB Leipzig), Ahmetcan Kaplan (Trabzonspor), Francisco Conceição (FC Porto), Jorge Sánchez (CF América), Lucas Ocampos (Sevilla), Lorenzo Lucca (Pisa) en Florian Grillitsch (zonder club) echter voor bijna 120 miljoen euro aan spelers voor terug.
De vertrokken spelers leken in het begin van het seizoen dan ook prima vervangen te kunnen worden door de kersverse aanwinsten. De eerste zes Eredvisie-duels werden gewonnen en vooral Steven Bergwijn - die terugkeerde in Nederland - maakte met zes goals grote indruk.

Europese blamage

Hoewel de eerste groepswedstrijd in de Champions League van Ajax tegen Rangers FC nog overtuigend met 4-0 werd gewonnen, begon de motor voor Ajax in diezelfde competitie flink te haperen. Eerst werd op Anfield met 2-1 verloren van Liverpool, maar twee weken later werden de Amsterdammers in de eigen Johan Cruijff Arena met 6-1 van de mat geveegd door Napoli.
Aangezien daarvoor ook slechts een punt werd gepakt in de Eredivisie tegen AZ (2-1 verlies) en Go Ahead Eagles (1-1), was de eerste mini-crisis voor Schreuder een feit. De posities van meerdere spelers werden in twijfel getrokken door de eigen aanhang en aanvoerder Dusan Tadic kreeg steeds meer kritiek te verduren.

Schreuder overleeft winterstop

In de competitie rechtte Ajax tegen Volendam (4-2), Excelsior (7-1) en RKC Waalwijk (4-1) de rug, maar in Europa werd opnieuw ruim van Napoli en Liverpool verloren. Een tweede overwinning op Rangers kon niet meer voorkomen dat Ajax na de winterstop in de Europa League terecht zou komen. Schreuder voelt dat hij onder druk staat en schiet uit zijn slof tijdens de persconferentie na Excelsior-thuis.
Toen in de laatste weken voor het WK ook nog verloren werd van directe concurrent PSV (2-1) en gelijk gespeeld tegen Vitesse (2-2) en FC Emmen (3-3) leek een ontslag van Schreuder bij Ajax al onvermijdelijk, maar niets bleek minder waar. De directie - onder leiding van Edwin van der Sar - besloot niet in te grijpen en dus kon Schreuder ook na het WK voetbal in Qatar verder aan zijn project in Amsterdam.

Nieuwe doelman

Met frisse moed en een nieuwe eerste doelman (Gerónimo Rulli kwam over van Villarreal) begon Schreuder met Ajax aan de herstart van het Eredivisie-seizoen. In de eerste wedstrijd na de winterstop ging het echter direct mis. Tegen NEC kwamen de Amsterdammers - ondanks het enorme overwicht - niet verder dan 1-1 en een week later werd met tien man gelijk gespeeld tegen FC Twente (0-0).
Grootste onderwerp van gesprek was echter niet het puntenverlies in de Eredivisie, maar het vertrek van Ajax-icoon Daley Blind. De verdediger - die zeven keer landskampioen werd met Ajax - was onder Schreuder plotseling op de bank terecht gekomen en vertrok transfervrij naar Bayern München.

Vertrek Blind

Kort na de overstap kwam door een vernietigend interview van Blind in het AD het verhaal achter die transfer naar buiten. De Oranje-international kreeg ruzie met Schreuder in de rust van het uitduel met RKC. "Schreuder vroeg aan de aanvallers hoe ze druk wilden zetten. Ik ben toen opgestaan en heb hem duidelijk gemaakt dat hij de trainer is en keuzes moet maken."
"'Shut your mouth and sit down', reageerde hij. Daarna ben ik uit het niets van belangrijke speler naar bankzitter gegaan", aldus Blind. Schreuder praatte na het incident nauwelijks nog met Blind en wenste hem ook geen succes voor het WK in Qatar, Blind zag geen toekomst meer bij Ajax en liet in overeenstemming zijn contract ontbinden.

Crisisberaad en Klassieker

Winst in De Klassieker tegen Feyenoord - twee dagen na het gesprek tussen de spelers - leek noodzakelijk, maar door een goal van de Braziliaanse aanvaller Igor Paixão en een treffer van Davy Klaassen bleef Ajax in De Kuip steken op een 1-1-gelijkspel.
Ajax zakte door het gelijke spel naar de vijfde plaats op de ranglijst, onder Feyenoord, AZ, PSV en FC Twente. De Eredivisie-stand en de onvrede uit de spelersgroep zorgden voor een crisisoverleg bij het Amsterdamse bestuur. Daaruit is gekomen dat Schreuder voorlopig gewoon op zijn plaats blijft zitten, maar assistent Matthias Kaltenbach lijkt op de schopstoel te zitten.
Schreuder speelt aanstaande woensdag in een doordeweekse speelronde in de Eredivisie tegen FC Volendam. De huidige nummer 17 van de competitie kan wel eens de ideale, laatste strohalm vormen voor Schreuder en de zijne.

Stand Eredivisie na 17 speelronden

1. Feyenoord 17-38 (+25)
2. AZ - 17-36 (+13)
3. PSV 17-35 (+23)
4. FC Twente 17-34 (+19)
5. Ajax 17-33 (+27)
6. Sparta 17-31 (+13)

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie