De vrouw droeg een shirt van het Iraanse elftal met daarop de naam van Mahsa Amini. De man naast haar droeg een zwart shirt met 'Woman, Life, Freedom' erop. Beide fans werden aangesproken door de beveiliging en moesten klaarblijkelijk het stadion verlaten.
De mensen in Iran protesteren al een aantal weken tegen het strenge regime nadat de pas 22-jarige Mahsha Amini om het leven kwam door zinloos politiegeweld. De Iraanse vrouw had volgens de politie haar hoefddoek niet op de juiste manier gedragen. Eerder protesteerden de Iraanse voetballers al door niet mee te zingen bij het volkslied in het duel met Engeland.
FIFA Wereldkampioenschap
Qatar 2022 | Amerikaanse bondscoach Berhalter lacht om kritiek op Oranje - "17 miljoen bondscoaches"
2 UUR GELEDEN

Troost bieden

Iran maakt een hele moeilijke tijd mee met de dood van Amini. Al een aantal weken zijn er massale protesten in het land en spelers die een statement maakten werden bijna zelfs niet meegenomen naar het WK. Het regime lijkt niet van plan te schipperen in de handhaving op bijvoorbeeld het dragen van een hoofddoek.
De wedstrijd van Iran tegen Wales kon voor de Iraniërs wellicht een klein beetje troost bieden. In de absolute slotfase van de wedstrijd wint de Iraanse ploeg namelijk de tweede groepswedstrijd door doelpunten van Rouzbeh Cheshmi en Ramin Rezaeian, nadat eerde Wales-doelman Wayne Hennessey het veld met een rode kaart moest verlaten.
Feyenoord-aanvaller Alireza Jahanbakhsh mocht na ruim 75 minuten spelen invallen bij Iran. Na afloop waren de Iraanse spelers emotioneel, maar vooral heel blij. Iran ligt met de overwinning op koers voor de achtste finales op het WK in Qatar.

Wayne Hennessey leidde met een grove overtreding en een terecht gegeven rode kaart de Iraanse overwinning in.

Foto: Getty Images

Waar volg je het WK-nieuws?

Al het nieuws rondom het Nederlands elftal en het WK voetbal in Qatar volg je hier bij Eurosport.
FIFA Wereldkampioenschap
Qatar 2022 | Lichte griepgolf in Oranje-kamp - "Heb ze een dagje rust gegund"
3 UUR GELEDEN
FIFA Wereldkampioenschap
Qatar 2022 | Duel tussen topspitsen en Ziyech treft Spanje, dit zijn de achtste finales op het WK
3 UUR GELEDEN