Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Qatar 2022 | Iraanse fan wordt stadion uitgezet wegens dragen shirt voor overleden Mahsa Amini

Menno Waebeke

Geupdate 25/11/2022 om 14:53 GMT+1

Een vrouwelijke, Iraanse supporter is uit het stadion gezet tijdens het WK-duel tussen Iran en Wales. De reden voor de verwijdering was dat de vrouw een shirt droeg om de overleden Mahsa Amini te eren. De FIFA en de WK-organisatie controleert streng op politieke uitingen tijdens het toernooi in Qatar.

Twee dappere Iraanse fans protesteren op de tribune tegen de dood van Mahsa Amini.

Foto: Getty Images

De vrouw droeg een shirt van het Iraanse elftal met daarop de naam van Mahsa Amini. De man naast haar droeg een zwart shirt met 'Woman, Life, Freedom' erop. Beide fans werden aangesproken door de beveiliging en moesten klaarblijkelijk het stadion verlaten.
De mensen in Iran protesteren al een aantal weken tegen het strenge regime nadat de pas 22-jarige Mahsha Amini om het leven kwam door zinloos politiegeweld. De Iraanse vrouw had volgens de politie haar hoefddoek niet op de juiste manier gedragen. Eerder protesteerden de Iraanse voetballers al door niet mee te zingen bij het volkslied in het duel met Engeland.

Troost bieden

Iran maakt een hele moeilijke tijd mee met de dood van Amini. Al een aantal weken zijn er massale protesten in het land en spelers die een statement maakten werden bijna zelfs niet meegenomen naar het WK. Het regime lijkt niet van plan te schipperen in de handhaving op bijvoorbeeld het dragen van een hoofddoek.
De wedstrijd van Iran tegen Wales kon voor de Iraniërs wellicht een klein beetje troost bieden. In de absolute slotfase van de wedstrijd wint de Iraanse ploeg namelijk de tweede groepswedstrijd door doelpunten van Rouzbeh Cheshmi en Ramin Rezaeian, nadat eerde Wales-doelman Wayne Hennessey het veld met een rode kaart moest verlaten.
Feyenoord-aanvaller Alireza Jahanbakhsh mocht na ruim 75 minuten spelen invallen bij Iran. Na afloop waren de Iraanse spelers emotioneel, maar vooral heel blij. Iran ligt met de overwinning op koers voor de achtste finales op het WK in Qatar.
picture

Wayne Hennessey leidde met een grove overtreding en een terecht gegeven rode kaart de Iraanse overwinning in.

Foto: Getty Images

Waar volg je het WK-nieuws?

Al het nieuws rondom het Nederlands elftal en het WK voetbal in Qatar volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie