Toon alles

Qatar 2022 | Ronaldo, João Félix en Rafael Leão loodsen Portugal in spektakelstuk langs Ghana

Menno Waebeke

Gepubliceerd 24/11/2022 om 18:58 GMT+1

Portugal heeft in een waar spektakelstuk drie punten gepakt tegen Ghana. De Portugezen waren dankzij doelpunten van Cristiano Ronaldo, João Félix en Rafael Leão met 3-2 te sterk voor de Afrikanen. Portugal is door het gelijkspel tussen Uruguay en Zuid-Korea ook direct groepsleider in groep H.

Cristiano Ronaldo gaat door met scoren voor Portugal ondanks al het gedoe bij zijn oude club Manchester United.

Portugal en Ghana beginnen rustig aan hun eerste duel op dit WK in Qatar. In het eerste kwartier komen de Portugezen niet verder dan wat kleine kansjes via Otávio en Cristiano Ronaldo. Om de vedette van Portugal was de afgelopen weken veel te doen. De aanvaller nam tijdens dit WK afscheid van zijn club Manchester United.
In de ploeg van Erik ten Hag kwam Ronaldo nauwelijks in het stuk voor en een vernietigend interview met Piers Morgan zorgde voor een definitief afscheid van de Premier League-club. In de 31e minuut lijkt de vedette te scoren, maar zijn doelpunt wordt afgekeurd wegens een aanvallende overtreding.
Verder blijven de grote kansen uit voor Portugal, maar ook de Ghanezen dringen niet echt aan bij de Portugese doelman Diogo Costa. Beide ploegen gaan met de brilstand op het bord rusten in het 974 stadion in Doha.

Makkelijk gegeven strafschop

Na ongeveer een uur spelen krijgt Portugal een uitgelezen kans op de openingstreffer. Cristiano Ronaldo gaat makkelijk liggen in een duel met Mohammed Salisu en de Amerikaanse scheidsrechter Ismail Elftah legt de bal op de stip. Ronaldo gaat zelf achter de bal staan en schiet de bal hard in de linkeronderhoek.
De buit lijkt dan binnen voor Portugal, maar de Ghanezen - met Ajacied Mohammed Kudus in de basis - geven niet op. André Ayew laat in de 73e minuut de Ghanese fans uit hun dak gaan als hij op aangeven van Kudus de gelijkmaker binnen kan tikken.
Vijf minuten later wordt de hoop van de Afrikaanse ploeg echter aan diggelen geschoten door João Félix. De aanvaller van Atlético Madrid rondt rustig af na een fraaie pass van Bruno Fernandes. Twee minuten later lijken de Portugezen de wedstrijd helemaal in het slot te gooien als invaller Rafael Leão de 3-1 maakt.
picture

André Ayew maakte op aangeven van Ajacied Mohammed Kudus de 1-1 tegen Portugal.

Ghana geeft niet op

De prima spelende Ghanezen geven echter niet zomaar op en dat leidt in de 89e minuut zelfs tot de aansluitingstreffer. Osman Bukari is binnen de lijnen gekomen en kopt fraai raak. De spanning is dan helemaal terug en de negen minuten extra tijd zorgen voor een enerverende slotfase.
In de allerlaatste seconde van de wedstrijd gaat het nog bijna mis voor de Portugezen. Doelman Diego Costa verspeelt de bal, maar Iñaki Williams kan niet profiteren. Portugal zag eerder op de dag Uruguay en Zuid-Korea gelijkspelen en is dus ook direct de leider in groep H.