Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

La Liga | Na regen komt zonneschijn! - Frenkie de Jong met Barcelona op weg naar titel na vier roerige jaren

Maurits ten Kate

Geupdate 20/03/2023 om 16:21 GMT+1

De zon schijnt eindelijk voor Frenkie de Jong en Barcelona. Na de zege op Real Madrid lijkt het binnenhalen van het kampioenschap nog slechts een formaliteit. De laatste jaren waren niet makkelijk voor de middenvelder uit Arkel met het ontslag van trainer Ronald Koeman, de geruchten over Manchester United en de perikelen bij de club zelf, maar nu gloort er toch iets moois voor de Nederlander.

Frenkie de Jong springt op de rug van doelpuntenmaker Sergi Roberto na diens goal in de wedstrijd tegen Real Madrid.

Foto: Eurosport

Dankzij de late goal van Frank Kessie zette Barcelona opnieuw een enorme stap in de richting van de Liga-titel. De Ivoriaanse middenvelder tekende in de blessuretijd van El Clásico voor de winnende goal en vergrootte het gat met concurrent en aartsrivaal Real Madrid naar twaalf punten.
Met nog twaalf wedstrijden te gaan lijkt de titel nu zo goed als zeker voor de ploeg van trainer Xavi. Het zou voor de rood-blauwe formatie de eerste landstitel zijn sinds 2019. De Jong speelde de hele wedstrijd voor de thuisploeg en lijkt roerige tijden eindelijk zijn plek te hebben gevonden in Barcelona.

Droomtransfer

In de zomer van 2019 stapte De Jong na een geweldig jaar met Ajax - de Amsterdammers haalden de halve finale van de Champions League - over naar Barcelona. Samenspelen met Lionel Messi in een van de grootste stadions van de wereld; een absolute droom kwam uit voor de man uit Arkel.
De Nederlander veroverde onder trainer Ernesto Valverde al snel een vaste basisplaats en maakte indruk met zijn overzicht en mooie dribbels. Hij eindigde dat seizoen op de elfde plaats van de Ballon d'Or-verkiezing.
Toen Ronald Koeman het een jaar later overnam, behield De Jong zijn basisplek, maar halverwege het seizoen begonnen de dingen mis te gaan. Josep Bartomeu, oud-voorzitter van de club, werd opgepakt vanwege corruptie rondom Messi. Daarnaast kampte Barcelona met enorme schulden en als klap op de vuurpijl moesten de lonen van de spelers worden ingehouden tijdens de coronapandemie. Sterspeler Messi vertrok naar Paris Saint-Germain en de club belande vanuit het niets in een enorme crisis.

Ingehouden loon

Nadat ook Koeman zijn biezen kon pakken, raakte de Jong van de regen in de drup. Hij belandde onder de nieuwe trainer Xavi meerdere malen op de bank en kwam in conflict met de club vanwege het ingehouden loon tijdens de coronapandemie.
Als gevolg daarvan wil de club de Nederlander het liefst zo snel mogelijk verkopen. Niet vanwege zijn voetballende kwaliteiten, maar vanwege zijn salaris. Alles bij elkaar opgeteld moet de club in de komende jaren nog tientallen miljoenen overmaken aan De Jong en dus is het hem liever kwijt dan rijk.
Afgelopen zomer was er vanuit Manchester United veel interesse voor de middenvelder. Trainer Erik ten Hag zag zijn voormalig pupil graag overkomen, maar tot een akkoord kwam het niet. Dat kwam vooral doordat De Jong zelf geen trek had in een overstap naar de Premier League. Barcelona is nu eenmaal zijn droomclub en hij is vastbesloten om zijn tijd bij de club tot een succes te maken.

Na regen komt zonneschijn

Ook dit seizoen begon niet bepaald rooskleurig. Begin november werden de Catalanen uitgeschakeld in de Champions League in een poule met Bayern München, Internazionale en Viktoria Plzen. Een derde plek in de groep betekende Europa League voor de rood-blauwe formatie.
Uitschakeling door uitgerekend Manchester United, de club die in de zomer nog grote interesse had in de kunsten van De Jong, was de zoveelste tegenvaller voor de Nederlander.
Maar nu lijkt de zon eindelijk door te breken na een aantal regenachtige jaren voor De Jong. Barça is nog slechts een aantal overwinningen verwijderd van de landstitel, wat de eerste echt grote prijs zou zijn voor De Jong sinds zijn tijd bij Ajax. Na vier roerige jaren breekt voor Frenkie in het shirt van Barcelona eindelijk het ultieme hoogtepunt aan. De oogst bleef met slechts een Copa del Rey en Supercopa tot dusver beperkt, maar de grote vis in de vorm van het kampioenschap is bijna binnen.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie