Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Kijktip! | Toen een jonge Neymar in een Olympische finale op Wembley stond

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 06/05/2020 om 12:21 GMT+2

De Olympische Spelen van 2012 zijn een donkere bladzijde uit de carrière van Neymar. In Wembley speelden 'de Goddelijke Kanaries' in de finale van het voetbaltoernooi tegen Mexico.

Neymar dribbelt langs Hiram Mier

Foto: Getty Images

De Olympische voetbalfinale leek slechts een formaliteit te worden voor de Brazilianen. Het onder 23 elftal van Mano Menezes zat vol met rijzende voetbalsterren naast Neymar (20), waren spelers als Alexandre Pato (22), Leandro Damião (22), Lucas Moura (19) en Oscar (20) ook enorme talenten. Verder had de ploeg met Marcelo, Thiago Silva en Hulk als dispensatiespelers nog drie wereldtoppers tot beschikking.
"Iedereen heeft het over dit toernooi. Maar als we dit winnen, maak ik een goede kans om in het nationale team te blijven en kan ik het WK in eigen land winnen", toenmalig Tottenham Hotspur-middenvelder Sandro
Het vertrouwen was dus enorm bij de Brazilianen. De Olympische Spelen in Londen zouden een voorproefje zijn op het WK van 2014 wat in Brazilië gehouden zou worden. Het WK liep uiteindelijk uit tot het grootste voetbaltrauma in de geschiedenis van het Braziliaanse voetbal na de historische 7-1 nederlaag tegen Duitsland.
picture

Neymar miste de halve finale tegen Duitsland na een blessure die hij opliep tegen Colombia

Foto: Getty Images

Het Olympisch toernooi
De Brazilianen kwamen de groepsfase gemakkelijk door na overwinningen op Egypte (3-2), Wit-Rusland (3-1) en Nieuw-Zeeland (3-0) en zag een van de grootste concurrenten, Spanje, laatste worden in een poule met Japan, Honduras en Marokko. Na een overwinning op Honduras (3-2) in de kwartfinale lag de weg naar de finale open. Zeker aangezien Zuid-Korea wist te stunten door Groot-Britannië met penalty's uit te schakelen. De Koreanen waren in de halve finale totaal niet opgewassen tegen de ploeg van Menezes die opnieuw drie keer wist te scoren en met 3-0 won.
Mano Menezes: "Als je de kans had om een plot te schrijven voor een film over het winnen van een gouden medaille, dan zou je geen betere plek kunnen kiezen dan Wembley."
De tegenstander
In de finale zou Mexico de laatste horde naar het eerste Olympische voetbalgoud zijn voor de Brazilianen. De Mexicanen werden eerste in een groep met Zuid-Korea (0-0), Gabon (2-0) en Zwitserland (1-0) en kwamen de knock-out fase ook vrij gemakkelijk door met overwinngen op Senegal (4-2) en Japan (3-1). Het missen van sterspeler Giovanni Dos Santos was echter een aderlating voor de ploeg van Luis Fernando Tena. De speler van Tottenham had al drie keer gescoord op het Olympisch toernooi en raakte in de halve finale geblesseerd tegen Japan. Gelukkig voor de Mexicanen stond er op het moment suprême een andere aanvaller op.
picture

Giovanni Dos Santos moest de finale door een blessure laten schieten

Foto: Getty Images

Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie