De olympische voetbalregels

Het voetbal op de Olympische Spelen is eigenlijk een onder-23 toernooi. Voor Tokyo 2020 is de grens opgeschoven naar spelers geboren op of na 1 januari 1997. Dit betekent dat er ook enkele 24-jarige spelers meedoen zonder een dispensatieplek in te nemen. Slechts drie oudere spelers mogen mee naar Japan. De selectie bestaat, net als bij de vrouwen, uit achttien spelers en maximaal vier reserves. In het geval van een ernstige blessure of speciale omstandigheden wordt er gebruik gemaakt van deze extra spelers.
  • Wat: Voetbal (mannen)
  • Waar: Kashima Stadium, Miyagi Stadium,Saitama Stadium 2002, Sapporo Dome, National Stadium, Tokyo Stadium, International Stadium Yokohama
  • Wanneer: woensdag 21 juli - vrijdag 6 augustus
  • Waar te zien: Eurosport 1 & discovery+
  • Favorieten: Brazilië, Duitsland, Frankrijk
  • Deelnemers: Japan, Frankrijk, Duitsland, Roemenië, Spanje, Nieuw-Zeeland, Egypte, Ivoorkust, Zuid-Afrika, Australië, Saoedi-Arabië, Zuid-Korea, Argentinië, Brazilië, Honduras, Mexico
Tokio 2020
Tokyo 2020 : Alle olympische doelpunten van Neymar
12/07/2021 OM 08:07
Omdat het voetbal op de Olympische Spelen geen officieel FIFA-toernooi is, zijn ploegen niet verplicht om spelers af te staan bij een oproep van de nationale bond. Vanwege de volle kalender, het Europees Kampioenschap en de Copa America zijn slechts kort voor de Olympische Spelen afgelopen, zijn veel clubs niet enthousiast om hun spelers richting Japan te laten vertrekken. Dit betekent dat grote namen als Neymar, Kylian Mbappé, Paul Pogba, Heung-min Son en Mohamed Salah niet richting Japan gaan. Deze regeling geldt alleen voor de dispensatiespelers. De onder-24 spelers die worden opgeroepen door de bond mogen zelf bepalen of zij hier gehoor aan geven.

Ploegen

Brazilië is als regerend olympisch kampioen en oppervoetballand altijd een van de kanshebbers op een eindtoernooi. De Brazilianen moeten het zonder wereldster Neymar doen. Ajax-speler Antony, met een transfersom van 29 miljoen euro de duurste Eredivisiespeler ooit, gaat wel naar de Olympische Spelen. Ook nemen de Brazilianen met Dani Alves (38) de oudste speler van dit toernooi mee naar Japan.

Dani Alves is de oudste voetballer die deelneemt aan Tokyo 2020

Foto: Getty Images

Duitsland wist zich ook te kwalificeren en zit in dezelfde poule als de Brazilianen. Op donderdag 22 juli staat dit affiche op de planning. In groep D zitten verder Ivoorkust en Saoedi-Arabië.
Frankrijk produceert al jarenlang talenten. Ook op de Olympische Spelen moet er dus rekening gehouden worden met de Fransen. Supersterren Kylian Mbappé en Paul Pogba zijn ‘te oud’ voor de leeftijdsregeling en Paris Saint-Germain weerhoudt hen ervan om af te reizen richting Japan. Zij zijn dus niet van de partij. In groep A zitten verder Zuid-Afrika, Mexico en Japan. Bij Japan spelen twee Eredivisiespelers mee. Yuta Nakayama van PEC Zwolle en Ritsu Dōan van PSV. Ook Takefusa Kubo (Real Madrid) zit in de selectie.
In groep B zitten Zuid-Korea, Honduras, Roemenië en Nieuw-Zeeland. Bij die laatstgenoemde staat Michael Woud van Almere City op doel. Groep C bestaat uit Egypte, Spanje, Argentinië en Australië. Egypte moet het doen zonder Mohamed Salah en Messi zit niet in de selectie van de Argentijnen. De Spanjaarden reizen met een sterke ploeg richting Japan. Eén van de smaakmakers van het Europees kampioenschap voetbal, Dani Olmo, mag weer aan de bak. De Nederlandse voetbalmannen wisten zich niet te kwalificeren voor Tokyo 2020. De Oranje Leeuwinnen zijn daarentegen een van de favorieten voor goud.

Tokyo 2020 : Alle olympische doelpunten van Neymar

Wedstrijden die je niet mag missen

Direct in de poulefase staan er een paar prachtige wedstrijden op het programma. Te beginnen met Brazilië - Duitsland. Dit affiche is gelijk aan de olympische finale van Rio 2016. Deze wedstrijd wordt gespeeld op donderdag 22 juli en begint, na het duel Ivoorkust - Saoedi-Arabië, om 13:30 uur Nederlandse tijd. Dezelfde dag om 10:00 uur begint de wedstrijd Mexico - Frankrijk.
Op woensdag 28 juli staat Spanje - Argentinië op het programma. Deze wedstrijd begint om 13:00 uur Nederlandse tijd. Om 13:30 uur spelen Frankrijk en Japan tegen elkaar.

WAAR KIJK JE DE OLYMPISCHE SPELEN 2020?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Sluit hier een abonnement af.
Tokio 2020
Olympische Teams van Toen: Argentinië 2004
25/05/2020 OM 10:13
Tokio 2020
Olympische teams van toen: Brazilië 2016
11/05/2020 OM 08:46