Lange tijd leek er een vloek te rusten op de interlandcarrière van Lionel Messi bij het Argentijnse elftal. Meerdere finales gingen jammerlijk verloren en nadat het tegen Chili in de eindstrijd van de Copa America 2016 weer misging, kondigde Messi zelfs zijn pensioen als international aan.
Messi had op dat moment drie finales van de Copa verloren. De eerste keer dat Messi net naast de beker greep, was in 2007 tegen Brazilië. In de eindstrijd werd het maar liefst 3-0 voor de goddelijke kanaries. De nog jonge Messi zal ongetwijfeld gedacht hebben dat er nog kansen genoeg zouden komen, maar dat bleek niet zo te zijn. Pas in 2015 en 2016 waren er nieuwe kansen, maar twee keer was Chili na strafschoppen en een 0-0 wedstrijd te sterk.
In 2016 was het Messi zelf die een strafschop miste en daar zo kapot van was dat hij niet meer voor Argentinië wilde spelen. Twee jaar eerder had Argentinië namelijk ook nog de finale van het WK verloren van Duitsland in verlenging. Vier finales en drie keer was Messi zo dichtbij een prijs, maar hij stond met lege handen.
FIFA Wereldkampioenschap
Qatar 2022 | "Dit was de beste groepsfase ooit" - Gianni Infantino genoot van eerste deel WK
3 UUR GELEDEN
Toch keerde de dribbelaar weer terug en met succes. In 2021 haalde Argentinië wederom de finale van een door het coronavirus ontregelde Copa America. De inmiddels 34-jarige Messi wist dat dit wel eens de laatste kans zou kunnen zijn op een prijs met Argentinië en deed er dus alles aan om zijn ploeggenoten zo goed mogelijk te motiveren. Dit lukte, want Argentinië won met 1-0 van de sterker geachte aartsrivaal Brazilië.

De speech

In zijn speech herinnert Messi zijn ploeggenoten eraan dat dit is waar ze het voor doen. Na 45 dagen weg van de familie en vrienden komt het allemaal op deze wedstrijd aan. Messi prijst zijn teamgenoten dat ze geen moment hierover geklaagd hebben.
Bovendien heeft God het volgens De Vlo zo bedoeld. Het toernooi zou in eerste instantie in Argentinië en Colombia plaatsvinden, maar politieke onrust en het coronavirus gooide roet in het eten. Hierdoor ging rivaal Brazilië met de organisatie aan de haal en moest Argentinië een finale spelen in het hol van de leeuw. Volgens Messi had God het echter zo bedoeld dat Argentinië hier in het Maracana eindelijk weer een prijs zou pakken.
Toen het laatste fluitsignaal klonk en Argentinië de 0-1 van Di Maria over de streep had getrokken, liepen de emoties hoog op bij de Argentijnen. Messi had het team weten te raken met zijn woorden en iedereen wist hoeveel het voor de vedette betekende dat hij een van zijn laatste kansen met het nationale elftal gegrepen had.
Inmiddels is Messi 35 jaar oud en dus lijkt alleen het aankomende WK in Qatar nog een laatste mogelijkheid te vormen voor meer prijzen. De vorm van Argentinië was uitstekend tijdens de kwalificatie en het elftal is al 35 wedstrijden op rij ongeslagen. Argentinië is nog maar drie wedstrijden verwijderd van het record dat op naam staat van Italië.
De volgende Copa America staat pas in 2024 op het programma, als Messi al 37 jaar is en wellicht zijn schoenen aan de wilgen heeft gehangen. Het zal dus in Qatar moeten gebeuren voor Messi om de enige hoofdprijs die ontbreekt op zijn palmares te veroveren.
FIFA Wereldkampioenschap
Qatar 2022 | Kansen eindwinst Oranje nemen af, Gracenote voorspelt Portugese finale
3 UUR GELEDEN
FIFA Wereldkampioenschap
Qatar 2022 | Bankzitter Ronaldo snelt naar kleedkamer terwijl Portugezen feestvieren
4 UUR GELEDEN