Voorafgaand aan de koers wisten de uitdagers dat de koers voor de slotbeklimming hard gemaakt moest worden, om zo Valverde pijn te kunnen doen. De Spanjaard is al jaren heer en meester op de Muur van Hoei, met al vier zeges op rij en vijf in totaal. Een beklimming die de Spanjaard inmiddels zo goed kent dat hem rechtstreeks dáár kloppen, onmogelijk lijkt.
En dat lieten de grote mannen in koers zich geen twee keer zeggen. Wat ontstond was de leukste Waalse Pijl in jaren. Bij de eerste beklimming van de Muur (drie in totaal) gingen enkele outsiders zich manifesteren, maar slaagden er niet direct in om een jump te maken. Vincenzo Nibali lukte dat wel, op 45 km van de streep. Reden voor Movistar om in het peloton toch maar eens vaart te gaan maken, met Mikel Landa als belangrijkste knecht voor Valverde. Bij de tweede passage van de Muur was er een goed samenwerkende kopgroep van zes renners onstaan, maar daarbij Vincenzo Nibali, met een voorsprong van maximaal 50 seconden op het peloton.
Op 13 kilometer moest Landa lossen en moest Valverde het zelf doen, met nog ruim een halve minuut naar de koplopers. Valverde, geflankeerd door zijn uitdagers van Quick-Step (Alaphilippe, Gilbert) en Lotto Soudal (Wellens, Benoot). Een gat dat maar niet wilde slinken, want op de Côte de Cherave op 5 kilometer van de streep was het gat nog altijd 20 seconden. Uiteindelijk werd het pas op de eerste meters van de Muur van Hoei helemaal dicht gereden.
Tokio 2020
Van Vleuten viert haar gouden medaille op de tijdrit
28/07/2021 OM 17:31
Na de leukste Waalse Pijl in jaren tijd dus toch weer de taferelen zoals we die kennen, alle favorieten samen op de flanken van de Muur en daar zou de schifting gemaakt worden. Een koers in het voordeel van Alejandro Valverde, zo leek het, met zijn belangrijkste uitdagers Tim Wellens (met Jelle Vanendert voor hem rijdend) en Julian Alaphilippe in zijn kielzog. Valverde moest lossen, en Wellens kon het wiel van ploeggenoot Vanendert niet meer houden.
Alaphilippe was de enige die met Vanendert mee kon, en op 150 meter van de streep besloot hij te versnellen. Een versnelling die door niemand echt beantwoord kon worden. Alejandro Valverde kwam nog wel dichtbij, maar moest van te ver komen en kwam te laat. Julian Alaphilippe wint knap de Waalse Pijl en dus niet de vijfde op rij voor Alejandro Valverde.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Samenvatting superspannende tijdrit heren
28/07/2021 OM 14:36
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Tom Dumoulin winnaar van het zilver op de tijdrit
28/07/2021 OM 10:19